Reikėtų pradėti nuo vonios įrengimo. Dažnai jaunos poros įsikurdamos naujame ar remontuodamos seną būstą nepagalvoja, kad jis turi būti patrauklus ir tinkamas ne tik suaugusiems, bet ir būsimiems vaikams. Žinoma, jau įkurtą vonios kambarį galima padaryti žaismingesnį ir jaukesnį, tereikia įsigyti keletą detalių: spalvotų rankšluosčių, prausimosi priemonių ar kitų aksesuarų. Vonia taps patrauklesnė, bet ne patogesnė mažiesiems.

Apdailos specifika

Tam, kad vonia keltų teigiamas emocijas tiek vaikams, tiek tėveliams, vonios kambarys turėtų būti saugus, o saugumą reikėtų pradėti kurti nuo vietos, kur vaikštom – grindų. Pasak architekto Vaido Grinčelaičio, renkantis grindų dangą keraminės ir akmens masės plytelės vis dar nepakeičiamos. Kaip pastebi „Dvarčionių keramikos“ atstovas Rytis Buračas, tokias plyteles lengva prižiūrėti, jas galima kloti įvairiose vietose, kur vaikai valgo, piešia ar užsiima kita veikla, dėl kurios paviršiai tampa „pagražinti“ ir sunkiai nuvalomi.

Beveik kiekviename vonios kambaryje galima rasti išklijuotų keraminių ar akmens masės plytelių, deja, jos turi vieną trūkumą – patekus vandens tampa slidžios, todėl kyla grėsmė paslysti ir susižeisti. Norint išvengti traumų vonios kambariui vertėtų rinktis ne slidžias, o labiau gruoblėtas plyteles arba ant jų patiesti guminį kilimėlį. Tuomet tikimybė paslysti ir susižeisti bus mažesnė.

Įrenginiai: dušo kabina ar vonia?

„Vonios kambario projektavimas ir įrengimas – labai individualus, priklausantis nuo šeimos galimybių ir pomėgių: vieni turi didelius vonių kambarius, kur galima laisvai eksperimentuoti su erdve ir funkcija, kiti – gyvena butuose su kompaktiškomis voniomis, kur tenka pasirinkti arba dušą arba vonią, dėl vonios atsisakyti dušo kabinos ar imtis kitų kompromisų“, – sako architektas Vaidas Grinčelaitis.

Mažus vaikus tėvams patogiausia maudyti vonioje, o ir vaikai paprastai tokias maudynes labai mėgsta, nes gali plukdyti žaisliukus, taškytis ir kitaip kartu su tėvais maudynes paversti smagia pramoga. Pasak „Celsio“ santechnikos skyriaus vadovės Laimos Baltaduonienės, neretai jaunos šeimos pagal savo poreikius pasirenka vonios kambaryje įsirengti praktišką dušo kabiną, tačiau nežiūri į perspektyvą ir pamiršta, kad, atsiradus vaikams, reikia atitinkamų vonios kambario savybių.

„Turint mažų vaikų, be abejonės, patogiau yra vonia, o ne dušo kabina. Taigi, jei vonios kambaryje nėra galimybės įsirengti šių dviejų dalykų, patogiau rinktis jau įprastą variantą – vonią su dušu. Jei šeimoje atsiras mažylis ir pasikeis poreikiai, tuomet nereiks iš esmės keisti vonios kambario“, - teigia L. Baltaduonienė.

Pasak jos, vaikui augant, pliuškenimąsi vonioje gali pakeisti ir maudymasis naudojant dušą, reikia tik pasirinkti tinkamą sprendimą – sienelę voniai, kad vanduo nesitaškytų arba dušo kabiną. Sienelės voniai turi lengvai stumdomas sieneles, kurias, vaiką maudant vonioje, galima dalinai užstumti arba palikti atitrauktas, o prausiantis po dušu – uždaryti.

Kad vaikas norėtų praustis

„Nuo mažų dienų vaikus mokome, kad reikia švariai nusiplauti rankas, bet kartais vaikai gali to nenorėti daryti dėl labai paprastos priežasties – jiems nepatogu pasiekti praustuvą arba maišytuvą. Todėl verta pagalvoti apie tokias įrenginių formas ir savybes, kurios būtų patogios ir suaugusiesiems, ir vaikams. Prie praustuvo visada praverčia nedidelė laisva vieta, kur verta pastatyti specialų suolelį ar kėdutę, ant kurio pasilypėjęs mažylis drąsiai plautųsi rankas ir valytųsi dantukus“, – sako L. Baltaduonienė.

Pasak specialistų, vonios kambaryje nebūtina įrenginėti specialių praustuvų ar unitazų vaikams, išskyrus tuos atvejus, kai šeimos gyvena dideliuose nuosavose namuose ar butuose ir gali sau leisti tokias investicijas, tačiau rekomenduojama pasirinkti tokius įrenginius, kurie vaikams atrodytų draugiški ir kviestų jais naudotis. Tokie praustuvai ir unitazai turėtų būti stabiliai pritvirtinti ir be aštrių kampų, kraštų ar detalių.

Dar vienas pavojus tykantis vaikų vonioje – pernelyg šaltas, o dažniausiai karštas vanduo. Pasitaiko atvejų, kai tėvai maudydami vaikus prileidžia per karšto vandens, pamiršę apie jautrią vaiko odelę, dėl to vėliau vaikui kyla baimė ir nenoras praustis. Šiuo atveju gali padėti maišytuvai su temperatūros reguliatoriumi.

„Sensoriniai maišytuvai labiau paplitę viešuose įstaigose, bet dabar vis populiaresni ir labai tinkami namų sąlygomis. Nei vaikas, nei tėvai, neatsisuks per karšto vandens, nenusidegins, kadangi iš anksto nustatoma norima vandens temperatūra“, – teigia L. Baltaduonienė.

Saugūs kraštai

Vonios kambaryje, kuriuo naudojasi vaikai, saugumo sumetimais reikėtų vengti įrenginių, baldų su aštriais kampais, daug stiklinių paviršių, o visa santechnikos įranga bei vonios atributika turėtų būti saugiai pritvirtinti.

Jei nuspręsite, kad jums reikės rozečių – būtinai pasirūpinkite, kad jos būtų su įžeminimu ir geriausia – uždengiamos arba kitaip apsaugotos nuo vaikų. Tokių rozečių galima rasti statybinių medžiagų ir elektros prekių parduotuvėse.

Voniose įrengtos spintelės ar uždaros lentynėlės daiktus ne tik apsaugo nuo drėgmės, bet ir paslepia nuo smalsių vaiko akių. Tokią pat funkciją atlieka įvairūs krepšiai, kuriuos, norint atnaujinti vonios interjerą, tereikia pakeisti į kitų spalvų, dydžių, formų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją