"Centras. Dizaino šou" ekspozicijoje buvo rodomos keturios teminės parodos-konkursai:

• [neformate]
• [materia+forma]
• [chic]
• [golden design]

Kiekvienas iš šių renginių atskleidė specifinius uždavinius sprendžiančių dizainerių potencialą. Renginio tikslai - kelti visuomenės domėjimąsi dizaino kultūra šalyje, propaguoti produkto dizainą kaip didelės pridėtinės vertės priemonę, skatinti kūrybines asmenybes bendradarbiauti bei dalintis patirtimi.

Šių parodų kuratorius - vienas labiausiai patyrusių Lietuvos dizainerių Nauris Kalinauskas, dizaino studijos "Contraforma" vadovas. Jo nuomone „kol kas nebuvo galimybių atskleisti naujus talentus daikto dizaino srityje. Konkursas [neformate] turėtų pralaužti ledus... Taip pat tai puiki galimybė parodyti visuomenei, kad mus supanti aplinka, šiuo atveju - baldai, skirti sėdėjimui, gali įgauti netikėčiausius pavidalus".

Ekspozicija - konkursas [neformate] atspindi profesionalių bei besimokančių dizainerių bei architektų linksmą požiūrį į daiktą. Šių metų konkurso tema - „Nacionaliniai sėdėjimo privalumai" bandė atskleisti lietuviškos sėdėjimo kultūros slėpinius. Ekspozicija pateikė profesionalų požiūrį į baldų kūrybą bei dizainą.

Labiausiai nustebino norinčių dalyvauti šiame konkurse dizainerių gausa. Pirmajam „Nacionalinių sėdėjimo privalumų" atrankos turui buvo pateikta beveik šimtas darbų. Tarp autorių - ir žinomi profesionalūs dizaineriai, architektai, ir įvairiose mokyklose amato besimokantieji. Trisdešimčiai autorių [tarp kurių yra du užsienio dizaineriai iš Ispanijos ir Olandijos, nors konkursas ir nebuvo skelbtas tarptautiniu mastu] po pirmojo turo buvo pasiūlyta pagaminti prototipus parodai. Kitais metais organizatoriai tikisi dar didesnio aktyvumo.

Iš viso parodoje buvo eksponuojami 36 darbai. Atrenkant darbus dalyvavęs dizaineris, VDA profesorius Vytautas Kibildis pastebėjo ne vien kiekybę: „Aš manau, kad jeigu kai kuriuos projektus pavyks laiku ir sėkmingai realizuoti, įsitikinsime, kad mūsų kūrėjų potencialas yra tikrai didžiulis".

Ekspozicija - paroda [materia + forma] - tai baldinių medžiagų gamintojų bei tiekėjų naujienų pristatymas, naudojant garsių Lietuvos ir užsienio dizainerių sukurtus prototipus. Ekspozicija siekiama skatinti dizainerių bendradarbiavimą su baldinių medžiagų tiekėjais, atskleisti, praplėsti medžiagų pritaikymą bei panaudojimą.

Ekspozicijos dalyviai: Sapa profiliai, Baltijos marmuras, Rezetas, Hetlita.

Autoriai: Nauris Kalinauskas, Neringa Dervinytė, Gerrit Reitveld, Fredrik Mattson, Stefan Bortselius.

Ekspozicija - paroda [chic] pateikė garsių mados dizainerių, tekstilininkų, tapytojų netradicinis požiūrį į interjero elementą šiuo atveju - klozetą. Ekspozicija skirta skatinti skirtingų sričių kūrybinių asmenybių bendradarbiavimą o eksponuojamo produkto intrepretacijos - kelti parodos lankytojų nuotaiką.

Ekspozicija - paroda [golden design] lankytojus džiugino klasikinio dizaino pavyzdžiais.

Parodos lankytojai turėjo galimybę pamatyti realybėje legendomis tapusius tokių dizaino vardų kaip Philippe Stacrk, Le Corbusier, Arne Jacobsen kūrinius. Visi eksponuojami baldai yra skirti sėdėjimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją