Nestandartiškas standartas

Šis trijų kambarių 67 kvadratinių metrų ploto butas yra naujos statybos name sostinės Pilaitės mikrorajone. Jo šeimininkai – jauna pora. Pagrindinis jų pageidavimas buvo išlaikyti vientisumą, sukurti jaukius ir tvarka spinduliuojančius namus. „Nestandartiškas standartas“, – taip dviem žodžiais taikliai apibūdina šį interjerą jo kūrėja V. Tubelytė.

Pasak jos, būsto planą teko šiek tiek keisti atsižvelgus į šeimininkų poreikius. „Perplanavome svetainę, vaikų ir svečių kambarių erdves. Sumažinę vaikų kambarį padidinome svetainę, nes būtent šioje patalpoje, kurioje yra virtuvė, valgomasis ir poilsio zona, visi namiškiai drauge leidžia daug laiko“, – paaiškina interjero dizainerė.

Didžiausioje patalpoje telpa ne tik funkcionali virtuvė, mažas valgomasis, jauki poilsio zona, bet ir darbo vieta. „Vadinu ją greito prisėdimo prie kompiuterio vieta“, – šypsosi pašnekovė. Ši erdvė slepiasi už grakštaus berėmio tamsinto veidrodžio šalia televizoriaus, veidrodį atitraukus matyti kelios knygų lentynos, kurios suteikia papildomo žavesio.

Skandinaviškas minimalizmas

Tokią nuotaiką, dizainerės teigimu, skleidžia šis interjeras. Skandinaviškas minimalizmas nenuobodus, nes yra ir ryškių interjero akcentų. Kaip būdinga šiam dizaino stiliui, vyrauja funkcionalumas ir praktiškumas, visi daiktai savo vietose, turi aiškią paskirtį. Pagrindinė idėja – pasikartojantys trijų dimensijų raštai, skirtingų paviršių plokštumos.

Šie elementai išryškėja baltų kaip drobė sienų fone. Tačiau jais nepiktnaudžiaujama. Pagrindinis kriterijus, kuriuo rėmėsi interjero kūrėja, – mažiau yra daugiau. „Sienas nusprendėme dažyti baltai, nes jas pagyvina parketlentėmis išklotos grindys, iš skirtingų apšvietimo šaltinių sklindanti šviesa, žaismingi jos atspindžiai“, – aiškina V. Tubelytė.

Išlaikyti vientisumą padeda pasikartojančios apdailos medžiagos, spalvos, raštai ir paviršiai. Koridoriui ir virtuvei parinktos tokios pačios, vienodų matmenų grindų plytelės. Virtuvėje jų spalva susilieja su baldų paviršiaus ir erdvė atrodo didesnė. Originali idėja – koridorių parketlenčių kryptimi regimai ilginanti, pratęsianti grindis juosta, einanti per valgomojo sieną ir lubas.

Atskiria ir jungia

Kartu ji tarsi įrėmina valgomąjį ir paverčia pagrindiniu viso buto interjero akcentu. Valgomojo erdvė tapo jungtimi tarp virtuvės ir svetainės, esant daugiau žmonių stalą galima išskleisti. Virš jo kabo įdomaus dizaino šviestuvas, kurio gaubtas žavi laužytomis geometrinėmis trijų dimensijų formomis. Jos pasikartoja paveiksle ant sienos, jį Vismantė sukūrė iš vonioje naudotų mozaikinių plytelių.

Šeimininkai labai norėjo, kad virtuvė būtų patogi, nes maisto gaminimui jie skiria daug dėmesio. Iš baldų plokštės pagamintos pakabinamos ir pastatomos baltos spintelės be rankenėlių išdėstytos palei visą sieną, tad vietos tikrai netrūksta. Dizainerė suprojektavo virtuvės baldus taip, kad jie susilietų su visu interjeru. Šaldytuvas stovi už medinių durelių, šoninėje sienoje.

Svetainėje taip pat dominuoja balta spalva. Televizorius pastatytas ant baltos lentynos su natūralaus medžio elementais. Baltos spalvos ir minkštasuolis, jį pagyvina garstyčių geltonio pagalvėlės ir tokio pat atspalvio banketė – vieninteliai ryškūs akcentai. Kaip papildoma spalva naudojama juoda (šviestuvas, kėdės, staliukas), tai būdinga skandinaviškiems interjerams.

Netikėti sprendimai

Vos įžengus į butą nustebina neįprastai suprojektuota drabužinė, jos durys beveik permatomos, tad galima matyti, kas yra viduje. Šviesaus tono stiklas sušvelnina įspūdį. „Nuotaika kaskart bus vis kita, nelygu, kas dėsis spintoje. Juokaudama sakau, kad net ir chaosas joje suteiks įvairovės šiam tvarka dvelkiančiam interjerui“, – tikina interjero dizainerė V. Tubelytė.

Miegamasis – ramaus poilsio vieta. Jam parinkti pilkšvi ir melsvi atspalviai, vyrauja lengvumas, subtilumas. Bet yra ir paslapties. Ją kuria pilkšvi tapetai, kurių raštai tokie pat kaip kitose erdvėse esantis geometrinis ornamentas. Užsakovų pageidavimu miegamajame turėjo tilpti ir televizorius, ir spinta. Ji suprojektuota per visą sienos ilgį priešais lovą ir primena komodą, joje kabinami trumpesni drabužiai, o ilgesni – koridoriaus spintoje.

Vonios kambaryje, baltame fone išryškėja vienintelis akcentas – tamsiai ruda šokolado plytelės formos mozaika priekinėje vonios dalyje. Ši patalpa dvelkia švara ir gaivumu, ji neapkrauta nereikalingais daiktais. Vonios kambarys atrodo erdvesnis, nes pakabinamos spintelės yra veidrodinės, o apatinės – iš baltos baldų plokštės.