Aromaterapija – tai fizinių ir dvasinių ligų gydymo būdas, kuriame naudojami įvairūs eteriniai, aromatiniai aliejai. Šios kvapų procedūros gali būti atliekamos tiek inhaliacijomis, tiek masažais, tiek vonelėmis. Aroma, arba kitaip kvapų terapija, naudojama daugiausia ne tam tikrų ligų gydymui, o kūno stimuliacijai – energinio balanso ir tonuso palaikymui.

Remiantis moksliniais tyrimais, kvapų terapija nesukuria placebo efekto, o iš tiesų turi gydančių galių – eterinių aliejų molekulės yra išskirtinai mažos, todėl yra pajėgios prasiskverbti pro žmogaus odą bei patekti į plaučius, iš kurių – į kraują. Tokiu būdu gydančios augalų savybės gali veikti tiek žmogaus smegenis, tiek kitus organus.

Nugaros, galvos skausmai, problemos su žarnynu ir panašūs sutrikimai dažniausiai yra ne kas kita, o streso pasekmės. Užuot saujomis gėrus nuskausminamuosius, kurie dažniausiai veikia priešingai, bei naikinus streso simptomus, aromaterapeutai rekomenduoja gydyti tikrąsias fizinių ligų pasekmes.

Kaip veikia aromaterapija?

Pavadinimas „Aromaterapija“ iš tiesų yra šiek tiek klaidinantis, mat šio gydymo metu ne kvapai sudaro visa ko esmę, o pats eterinis augalo aliejus, kuris yra įmasažuojamas į odą. Itin mažos, stiprios konsistencijos aliejaus molekulės į žmogaus organizmą patenka per plauko folikulus bei prakaito liaukas.

Vos tik patekusios į žmogaus organizmą, aliejaus molekulės yra absorbuojamos organizmo skysčių ir taip išnešiojamos po kūną. Būtent čia jos ir pradeda savo veikimą – naikina bakterijas, virusus, stiprina imuninę sistemą bei skatina organizmo atsparumą. Kūno stimuliacija eteriniais aliejais paspartina kraujo cirkuliaciją, todėl toksinai ir laisvieji radikalai, sukeliantys vėžį ir įvairias ligas, iš kūno yra pašalinami greičiau.

Asmenims, norintiems išsaugoti jaunystę, aromaterapija yra neatsiejama gyvenimo dalis, nes jos metu suaktyvėja ląstelių atsistatymas ir augimas. Kiekvienas eterinis aliejus turi savo charakterį – skirtingas savybes ir organizmui daromą poveikį. Turbūt niekam ne paslaptis, kad levandos padeda nurimti ir greičiau užmigti, tačiau ar žinojote, kad saldaus apelsino kvapas suaktyvina smegenų laimės centrus?

Kaip atlikti kvapų terapiją?

Be masažo veiksmingiausios aromaterapijos formos yra kvėpuoti pro aliejumi prisotintą servetėlę, praleisti šiek tiek laiko kvapo prisotintoje patalpoje, kurioje yra aroma difuzeris, ar tiesiog įlašinti kelis eterinio aliejaus lašus į karštą vonią ar įmesti paprasčiausią aliejų prisotintą „vandens bombą“.

Pasirinkto aliejaus kvapas siunčia tiesioginius signalus limbinei smegenų sistemai, kuri atsakinga už mūsų emocijas, nuotaiką ir seksualinį susijaudinimą. Svarbiausia tinkamai pasirinkti aliejų ir jo nepadauginti, nes yra tokių aliejų, kuriuos naudoti gali tik patyrę specialistai, o naudojami netinkamai, jie gali pakenkti žmogaus sveikatai.

Kvapų terapija turi įtakos ir hormoninei organizmo sistemai, todėl mėgautis kvapais ypatingai rekomenduojama moterims po gimdymo, menopauzės metu. Atliekant masažą rekomenduojama eterinį aliejų sumaišyti su kitu bekvapiu, neutraliu aliejumi santykiu 1:10. Turint nugaros problemų jas galima gydyti eteriniais kompresais: 4-6 lašus eterinio aliejaus reikia įlašinti į indą su labai karštu arba lediniu vandeniu, ir suvilgius audinį jį glausti prie skaudančios vietos.

Paprasčiausias metodas kasdien sistemingai džiaugtis kvapų terapija – kelis lašus eterinio aliejaus įlašinti į mėgstamą dušo gelį ar šampūną. Tuomet kiekviena minutė duše gali tapti ypatingai nuotaiką pakeliančiu ritualu.

Kaip pasirinkti aliejų?

Kvapų terapija nėra toks paprastas ir smagus užsiėmimas kaip gali pasirodyti iš pirmo karto. Kiekvienas aliejus yra unikalus ir su tik jam vienam būdingomis savybėmis, todėl prieš jį naudojant – reikia susipažinti. Kvapų ir aliejų pasaulyje yra ir tokių kombinacijų, kurios tam tikroje situacijoje gali būti itin kenksmingos.

Pavyzdžiui, besilaukiančioms moterims griežtai draudžiama kamparo, šalavijo ir rozmarino aliejų terapija. Kitus aliejus galima naudoti tik pasitarus su gydytoju, akušeriu ar aromaterapeutu ir tik itin lengvos konsistencijos.

Kai kurie aliejai yra laikomi fotosensibilizaciniais – tai reiškia, kad jų reiktų vengti tuomet, kai greitu metu ketinate eiti į soliariumą, degintis ar didelę dalį laiko praleisti saulės atokaitoje. Tokio tipo aliejais yra laikomi:

Angelica šaknų aliejus (vaistinė šventagaršvė);
Bergamočių aliejus;
Karčiųjų apelsinų aliejus;
Kmynų aliejus;
Citrinų aliejus šalto spaudimo;
Laimų aliejus;

Jei jums patinka bergamočių eterinis aliejus, tačiau kartu mėgstate pasibūti saulės atokaitoje, būtinai naudokite bergamočių FCF aliejų, iš kurio išimtos sudėtinės dalys, reaguojančios į šviesą.

Kai kurie aliejai naudojami per ilgai ar pasirinkus per stiprią koncentraciją, gali dirginti ir kartais net nudeginti odą:

Lauro lapų aliejus;
Cinamono žievės aliejus;
Gvazdikėlių aliejai (kamienų, lapų, pumpurų);
Litsea Cubeba aliejus;
Čiobrelių baltas ir raudonas aliejus;

Į vonią lašinkite ne daugiau nei 3 ar 4 lašus citrusinių aliejų, nes kai kurie gali dirginti jautrią odą.

Nerimo, depresijos, emocinio ir dvasinio išsekimo, streso ir nervingumo veikiamiems žmonėms rekomenduojama naudoti šiuos aliejus:

Bergamotės aliejų;
Jazmino aliejų;
Citrinų aliejų;
Kanadinės eglės aliejų;
Šalavijų aliejų;
Sandalmedžio aliejų;
Ylang ylang aliejų;
Apelsinų aliejų;
Mandarinų aliejų;

Miego sutrikimų turintiems žmonėms, prieš atsigulant į lovą, rekomenduojama pakvėpuoti ramunėlių, bergamočių, jazminų ir levandų aliejaus.

Asmenims, kenčiantiems nuo pykčio ir agresijos protrūkių ir norintiems nusiraminti, rekomenduojama naudoti ramunėlių, jazminų, rožių, ylang ylang ir bergamočių aliejų.

Laimės ir taikos aliejais yra laikomi bergamočių, apelsinų, ramunėlių, jazminų, levandų, citrinų ir ylang ylang aliejai.