Niekada nesakyk niekada

Architektė su šeima įsikūrusi 76 kvadratinių metrų ploto bute, viename iš naujų Kauno gyvenamųjų namų kvartalų. Jis suprojektuotas per du aukštus, aplinkui – nedidelis kiemelis. Šeimininkai atidžiai nagrinėjo ne tik buto planą, bet ir ką matys pro langą. Linai svarbus buvo kiemas (maža aikštelė ar terasa), jos vyrui rūpėjo, ar patogus susisiekimas su miestu, koks iki jo atstumas.

„Džiaugiuosi, kad pavyko įsigyti būstą dar tik pradėtame statyti name, dėl to pagal savo poreikius galėjome pakeisti originalų projektą. Pavyzdžiui, laiptai turėjo būti visai kitame krašte, buvo numatyti du sanitariniai mazgai, bet mes vieno atsisakėme, kad turėtume erdvesnius miegamuosius. Į pietų pusę langų apskritai nebuvo. Kadangi butas kampinis, įrengėme net tris papildomus“, – aiškina L. Gronskytė-Bakienė.

Jos teigimu, interjerą projektavo pamažu, neskubėdama, tik per kelerius metus išryškėjo svarbiausi aspektai. Jo stilių galima apibrėžti kaip funkcinį minimalistinį. „Jokios ypatingos idėjos neturėjome. Mūsų su vyru gyvenimas aktyvus, daug dirbame, keliaujame, tad namai turėjo būti labai racionalūs, lengvai prižiūrimi, neperkrauti ir šviesūs“, – sako architektė.

Iš pat pradžių buvo įsitikinusi, kad jos namai tikrai nebus balti. „O štai kas išėjo“, – šypsosi žvelgdama į interjerą, kuriame vyrauja balta, pilka ir pilkšvo medžio tonai. Jį kūrė po truputį ir daugelis detalių atsirado dar nebaigus statybų, vėliau viską derino prie jų. Pavyzdžiui, betoniniai laiptai, neuždengta monolitinė vonios perdanga, tad juos papildė pilkos betoninės plytelės, pilkšvos medinės grindys.

Pasirinko neutralias spalvas

Betoninės detalės liudija, kad gyvenama mieste, gražiai kontrastuoja su minkštomis baltomis užuolaidomis. Kaip atsvara baltiems paviršiams parinkta ryškiai mėlyna dvipusė sofa, tokio paties atspalvio yra miegamojo lovos galvūgalis. Vyrauja neutralios spalvos, jos neužgožia tapybos darbų, kurių šeimininkai turi išties nemažai.

Balti svetainės baldai ir miegamojo spinta be rankenėlių susilieja su sienomis. Viršutinėms ir kai kurioms šoninėms virtuvės spintelėms panaudotas veidrodis. Kitos pagamintos iš baltų plokščių. Namai nėra dideli ir lubos žemos, todėl taip siekta juos paversti erdvesniais. Kai žinai, kaip elgtis, veidrodis virtuvėje yra net labai praktiškas sprendimas, įsitikinusi architektė.

„Priešais laukines yra stiklinės sanitarinio mazgo durys, jos puikiai praleidžia šviesą ir netamsina prieškambario. Jaudinausi dėl jų nepraktiškumo, bet čia jau gyvename dvejus metus ir jokių keblumų nebuvo. Svetainė ir prieškambaris yra vienoje erdvėje, nes vyras kategoriškai nesutiko įrengti didžiulės spintos lauko drabužiams. Ji jas būtų atskyrusi, tačiau puikiai gelbėja papildoma spinta po laiptais“, – pasakoja L. Gronskytė-Bakienė.

Svetainės centre stovi du pagrindiniai baldai – didžiulis natūralaus medžio stalas, prie kurio šių namų gyventojai praleidžia daug laiko, ir labai funkcionali sofa, ant kurios galima sėdėti iš abiejų pusių. Stalas su kėdėmis skiria ir kartu jungia dvi namų erdves – poilsio ir valgomojo.

Malonus apšvietimas

Vonia labai kukli, netgi asketiška. Architektė bene labiausiai džiaugiasi, kad nusprendė dušą palikti visai atvirą, neskaidyti jokiomis stiklinėmis pertvaromis, todėl patalpa atrodo daug erdvesnė, negu iš tikrųjų yra. Įspūdį paryškina mažos baltos kvadratinės plytelės, šviesios faneros baldai ir baltai dažytos sienos, didžiulis veidrodis, dengiantis nemažą sienos dalį.

Laiptai į antrąjį aukštą nedideli, atviros konstrukcijos, jų erdvę papildo originalus šviestuvas. Dieną laiptinę apšviečia siauras langas iš miegamojo, o vakare pro jį sklinda šiame kambaryje deganti šviesa. Ramybe dvelkiantis miegamasis taip pat labai šviesus, jame yra didžiulė balta sieninė spinta, kaba baltos užuolaidos, tik lovūgalis ryškus ir minkštas.

„Projektuodama gyvenamuosius namus ar interjerus visada pirmenybę teikiu apšvietimui. Šviesa turi būti maloni ir ne per daug ryški. Kurdama savo namus stengiausi, kad visose patalpose sklistų dienos šviesa, o vakarais ją pakeistų blausi šviestuvų šviesa. Kiekvienas šviestuvas apšviečia keletą patalpų, bet neįkyriai“, – aiškina L. Gronskytė-Bakienė.

Pavyzdžiui, sutemus naktinis šviestuvėlis prie lovos nušviečia visą laiptinę. Namuose yra tik keli kabamieji šviestuvai, kiti – paslėpti, funkciniai. Maloniausia valgyti, kai virš stalo kaba uždaras šviestuvas. Laiptinėje norėjo kokio nors lengvai dramatiško, tad architektė su vyru padarė šviestuvą patys, keletą dienų lankstė varinius vamzdelius ir jungė lemputes.