Kinijoje vykusiame Gėlių festivalyje Lietuvos bonsų asociacijos prezidento K. Ptakausko sodo projektas pateko į geriausiųjų penketuką. Alytiškis ir JAV, Kinijos, Pietų Korėjos ir Japonijos šalių atstovai gavo teisę savo projektų idėjas realizuoti Kinijos Šanchajaus botanikos sode. K. Ptakauskui sodą Kinijoje padėjo sukurti sūnus Tautvydas.

Sodą iš duotų augalų reikėjo sukurti du arus užimančioje teritorijoje. Sulaukus, kol viskas suvešės ir atsiskleis visų sukurtų sodų grožis, ekspertai ėmėsi vertinti, kieno sukurtas sodas pats įspūdingiausias.

„Mano sukurtas sodas nugalėjo didžiąsias pasaulio šalis, ir aš tuo labai džiaugiuosi. Mes važiavome ir darbo ėmėmės dviese su sūnumi. Kitoms šalims atstovavo galingos organizacijos, juos palaikiusiųjų gretos buvo gausesnės. Mes dviese, iš mažos valstybės, sugebėjome įveikti didžiųjų šalių dalyvius“, – džiaugėsi K. Ptakauskas.

Alytiškio nuomone, jo sodas vertintojus sužavėjo savo natūralumu. K. Ptakauskas norėjo pabrėžti gamtos grožį, vengė dirbtinių detalių.

„Sodas yra skirtas žmonėms, mylintiems gamtą ir norintiems stebėti, kaip ji bunda. Kiekvieną dieną, jus pasitiks žydintys augalai, su kuriais galėsite bendrauti, pažinti juos ir stebėti, kaip skirtingais metų laikais jie keičiasi. Šis sodas – tai savitas gyvenimas, be žmogiškų nuodėmių, rūpesčių“, – taip alytiškis pristatė Šanchajuje sukurtą sodą.

Nors kūrimo procesą apsunkino tai, kad sodas buvo daugiabriaunis ir turėjo būti suformuotas mažoje teritorijoje, alytiškis kartu su sūnumi nesunkiai rado sprendimą.

Užsieniečiai, vaikščiodami po lietuvio sukurtą sodą, neslėpė nuostabos – kaip įvertinimą rodydavo į viršų iškeltus nykščius.

Paklaustas, kokio prizo tikisi, alytiškis juokavo, kad geriausia būtų – gabalas platinos.

Kęstutis Ptakauskas