Vis dėlto atėjo laikas nustumti į šalį kai kuriuos tikra atgyvena tapusius mamos ar tėčio skalbimo įpročius. „Technologijos pažengusios labai toli, lyginant su skalbimo būdais, kuriuos mūsų vaikystėje naudodavo mamos“, – teigė J. Provateare iš Sinsinatyje įsikūrusios įmonės „Nehemiah Manufacturing“.

Tai reiškia, kad daugumai iš mūsų būtina atnaujinti skalbimo įgūdžius, padėsiančius apsaugoti juodos spalvos marškinėlius nuo papilkėjimo, o nuo futbolo uniformos pašalinsime žolės dėmes, rašo „The Washington Post“. Tiesiog būtina atidžiai perskaityti skalbimo mašinos naudojimo instrukciją ir pagaliau išmokti kartą ir visiems laikams tinkamai rūšiuoti skalbinius.

Naujovės skalbimo produktų srityje viena kitą keičia labai sparčiai, vis dėlto ne visas jas verta išmėginti. J. Provateare nėra brangių skalbimo kapsulių gerbėja, nes naudojant šias priemones neįmanoma savarankiškai pasirinkti skalbiklio kiekio. Kai į skalbimo mašiną dedama daugiau skalbinių, vienos kapsulės nepakanka ir nelieka jokio kito pasirinkimo kaip tik dėti dvi.

Kai dedama per daug skalbiklio, jis gali būti nepakankamai gerai išskalautas, o tada ant skalbinių lieka lipnių nuosėdų. Štai šešios J. Provateare įvardytos dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurias vartotojai daro naudodami skalbimo mašiną.

1. Neįvaldytas skalbinių rūšiavimo menas

Daugelis rūšiuoja skalbinius tik pagal spalvą, ypač jei ruošiasi viską skalbti šaltame vandenyje. Vis dėlto rūšiuoti derėtų pagal rekomenduojamą skalbimo temperatūrą, kuri būna nurodyta ant gaminio etiketės. Skalbinius suskirstykite į tuos, kuriuos skalbsite šaltame, šimtame ir karštame vandenyje (nepamirškite, kad karštame vandenyje galima skalbti tik labai nedidelę gaminių dalį).

Prieš skalbdami dar kartą išrūšiuokite skalbinius pagal spalvą. Tiesa, galiausiai gali tekti skalbti daugiau kartų į skalbyklę kraunant po nedaug, tačiau kruopščiai atrinkti ir išskalbti drabužiai atrodys geriau ir tarnaus ilgiau.

2. Nepakankamas skalbiklio kiekis

Priemonės dažnai būna koncentruotos ir brangios. Dėl šios priežasties skystų skalbimo priemonių dedama mažiau ir tokiu būdu mėginama sutaupyti. Vis dėlto toks sprendimas nėra tinkamas. Jei gailite skalbiklio, purvas nepašalinamas iš skalbyklės, o tik perkeliamas į kitą vietą. Taigi galiausiai nešvarumai atsiduria ant kitų jūsų drabužių, todėl jie atrodo prastai.

Įsitikinkite, ar tikrai perkate jūsų skalbimo mašinai tinkamą priemonę ir atidžiai perskaitykite informaciją ant skalbiklio dėžės, butelio ar dangtelio. Tik tada būsite tikri, kad naudojate tinkamą skalbiklio kiekį.

3. Skalbimas tik šaltame vandenyje

Vartotojai dažnai renkasi šaltą vandenį skalbimui, nes tai jiems atrodo mažiausiai rizikos keliantis pasirinkimas. Juk šaltame vandenyje mėgstami aptempti džinsai nesusitrauks, o dryžuota palaidinė išliks dryžuota. Vis dėlto šaltas vanduo ne visada yra geriausias pasirinkimas, nes ant drabužių gali likti nešvarumų, o nemalonūs kvapai nebus visiškai pašalinti.

Atidžiai skaitykite gaminio priežiūros instrukciją – gali būti, kad jį skalbti galima ir šiltame vandenyje. Iš esmės patartina rinktis aukščiausią konkrečiam gaminiui leistiną temperatūrą, nes šiltesniame vandenyje nešvarumai pašalinami efektyviau.

4. Drabužių balinimas

Ar naudojate baliklį skalbdami baltas kojines ir apatinį trikotažą, kurių sudėtyje yra tamprių detalių? Jokiais būdais to nedarykite – juk baliklis jas tiesiog suardo. Rinkitės skalbimo priemonę, kurios sudėtyje būtų baliklio pakaitalo.

5. Dėmės nevalomos vos tik joms atsiradus

Toks požiūris turi pasekmių. Automobilyje visada turėkite dėmių šalinimo pieštuką. Jei ištepėte palaidinę pomidorų padažu, iš karto išvirkštinėje medžiagos pusėje prispaudę popierinį rankšluostį ar audinio skiautę patrinkite ją dėmių šalinimo pieštuku. Didelė tikimybė, kad dėmė iš karto išnyks.

Grįžę namo užpurkškite ant tos vietos, kur buvo dėmė, dėmių valiklio ir tuoj pat išskalbkite gaminį aukščiausioje leistinoje temperatūroje. Nepamirškite, kad kraujo dėmes šalinti galima tik skalbiant šaltame vandenyje.

6. Nauji gaminiai neišskalbiami prieš naudojimą

Jei nusipirkote naujus marškinėlius ar patalynės komplektą, būtinai gaminius išskalbkite. Pirmojo skalbimo metu pašalinsite visus po gamybos proceso užsilikusius cheminių medžiagų pėdsakus. Jei to nepadarysite, šie cheminių medžiagų likučiai atsidurs ant jūsų odos ir galimai ją sudirgins, o gal net ir sukels dermatitą.

Taigi patartina visus tik ką įsigytus gaminius prieš naudojant išskalbti šaltame vandenyje. Be to, taip elgdamiesi išvengsite gaminių „nukraujavimo“ vėliau, kai skalbsite juos su kartu su kitais drabužiais ar patalyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)