Pasak interjerą kūrusios dizainerės dekoruotojos Elžbietos Skunčikienės, ji suteikia šilumos ir taurumo, skirtingos tekstūros ir faktūros padeda išvengti monotonijos.

Netradiciniai sprendimai

Viename sostinės gyvenamųjų rajonų esančiame 200 kvad­ratinių metrų būste įsikūrusi keturių asmenų šeima – tėvai su dviem dukrytėmis. Užsakovai norėjo, kad derinant modernaus ir klasikinio stiliaus elementus būtų sukurtas šiuolaikiškas interjeras: praktiškas, su keliomis drabužinėmis, patogiais ir funkcionaliais baldais, kiekvienas daiktas turėtų savo vietą.

Dviejų aukštų kotedže yra keturi miegamieji (tėvų, du – vaikų ir vienas – svečių), greta jų įrengti du vonios kambariai ir mažas tualetas svečiams pirmame aukšte. Pirmo aukšto gyvenamąją erdvę sudaro svetainė, valgomasis, pusiau uždara virtuvė ir nedidelis prieškambaris.

Pasak dizainerės, netradicinė pastato forma (vienas jo kampas ne status, o bukas) tapo atspirties tašku dalijant patalpas į funkcines zonas. Sumaniai suprojektuoti ir išdėstyti virtuvės baldai nukreipia dėmesį nuo įstrižos sienos. Virtuvė, nors ir be durų, nėra visai atvira.

Nuo valgomojo ir svetainės ją skiria laiptai ir greta jos įtaisytas daugiafunkcis blokas. Iš virtuvės pusės jame įrengta talpi produktų spinta ir įstatytas dviejų durų šaldytuvas, iš svetainės pusės – nemaža drabužinė. Po laiptais yra sandėliukas, į kurį patenkama iš virtuvės.

Papildo natūralus medis

Virtuvės baldai klasikinio stiliaus, baltai dažyto medžio, stalviršiai pilki. Grindys išklotos žaismingomis šešiakampėmis plytelėmis. Jos yra skirtingų pilkų atspalvių, o kai kurios išmargintos subtiliais ornamentais. Iš tokių pačių plytelių ir prieškambario grindys. Jos suteikia interjerui gyvumo.

Valgomojo ir svetainės grindys ąžuolinės, sudėtos eglute. Jos kuria prabangos įspūdį. Ąžuoliniai ir kai kurie baldai: valgomojo stalas, kavos staliukas. Kiti korpusiniai baldai pagaminti iš baltai dažyto medžio. Sofos, foteliai ir kėdės aptrauktos pilku veliūru.

Pagrindiniu dekoratyviniu akcentu svetainėje tapo židinys iš rusvos spalvos akmens travertino. Įspūdingas ir originalus šviestuvas virš sofos bei prie jo derantys sieniniai šviestuvėliai. Durys, grindys ir baldai – klasikinio dizaino, o šviestuvai – modernaus. Jie padeda kurti naujoviškumo įspūdį.

E. Skunčikienė atkreipia dėmesį, kad šiame interjere vyrauja ypač plati pilkų atspalvių gama: nuo tamsios (stalviršiai, minkštieji baldai), žalsvai pilkos (lova tėvų miegamajame), rusvai pilkos (židinys, klostinės užuolaidos virtuvėje), melsvai pilkos (plytelės, užuolaidos vonioje) iki visai šviesios (plytelės, užuolaidos, toršeras).

Subtilios detalės

Antrame aukšte į akis krinta klasikiniam stiliui neįprastas sprendimas: visos grindys – ir miegamųjų, ir koridoriaus – išklotos pilka kilimine danga. Ilgam koridoriui ji suteikia jaukumo. Miegamuosius pagyvina tapetais išklijuotos sienos, kelios spalvingesnės detalės.

Tėvų miegamajame pagrindiniu akcentu tapo prabangūs gėlėmis ir paukščiais išmarginti pilkų, rusvų ir turkio atspalvių tapetai. Prie jų dera turkio spalvos aksominis lovos galvūgalis. Įdomi detalė – originalios klasikinio dizaino stiklinės drabužinės durys su X formos įsprūdomis, iš vidaus uždengtos užuolaida.

Viename vaikų miegamajame į pilką paletę įsilieja rausvi dryžuoti tapetai, gėlėta panašių tonų užuolaida, rausvos pagalvėlės, pledas, dėžutės. Kitame – violetinės užuolaidos, rausvos ir violetinės pagalvėlės. Viena šio kambario siena dekoruota linksmais taškeliais margintais tapetais.

Vaikų vonios kambaryje dalis sienos išklijuota margomis ryškiaspalvėmis plytelėmis, viena kita tarsi atsitiktinai įsimaišiusi tarp paprastų baltų plytelių ant kitų sienų. Kompoziciją papildo sodri melsvai pilka. Ja nudažytas veidrodžio rėmas, tokio paties atspalvio ir klostinė užuolaida.