Visose vaikų grupių nusirengimo patalpose turi kabėti vaikų dienos režimo tvarkaraštis. Jame nurodoma organizuojamų maitinimų, miego, numatomų vaikų pasivaikščiojimų lauke laikas, dienos valgiaraštis. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai turi būti maitinami pagal valgiaraščius, patvirtintus įstaigų vadovų bei suderintus su teritorine visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga.

Atkreipkite dėmesį, ar grupėse esantys stalai ir kėdės atitinka vaikų ūgį. Dėl nepritaikytų pagal ūgį baldų sutrinka laikysena, krypsta stuburas.

Miegamajame turi būti tiek lovų, kiek grupėje yra vaikų. Naudoti dviaukštes lovas draudžiama.

Pavojų darželinuko sveikatai gali kelti ir netinkami žaislai. Žaislai neturi kelti rizikos juos nuryti, įkvėpti ar susižeisti jais palietus odą, gleivinę, akis. Žaislai turi būti švarūs, atitikti vaikų amžių. Žaislus privaloma plauti ar valyti kiekvieną dieną, o pagamintus iš tekstilės reikėtų skalbti ne rečiau kaip kartą per savaitę.

Tėvai turėtų žinoti, kad vaikų grupės patalpose draudžiama statyti kompiuterinę įrangą ir televizorius. Higienos norma draudžia vaikų ugdymo patalpose laikyti naminius gyvūnus. Jie laikomi tik atskiroje patalpoje, išskyrus akvariumus su žuvytėmis.

Visose ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupėse turi būti pirmosios pagalbos rinkiniai. Pasidomėkite, ar suaugusieji skatina vaikus nusiplauti rankas grįžus iš lauko ar pasinaudojus tualetu.

Atkreipkite dėmesį į patalpų valymą. Jos turi būti tvarkomos iki vaikų atėjimo į darželį arba jiems būnant lauke. Baldai turi būti valomi kasdien drėgnuoju būdu.

Vaikų darželio auklėtiniai kasdien du kartus šviesiu paros metu turi būti vedami į lauką. Žiemos metu jie į lauką nevedami tik tada, kai oro temperatūra yra žemesnė nei minus 12 ˚ C .

Nepatingėkite apsidairyti ir vaikų darželio teritorijoje. Tam, kad vaikai neišbėgtų į gatvę ir būtų išvengta nelaimingų atsitikimų, darželio teritorija privalo būti aptverta ne žemesne kaip 1,5 metro aukščio tvora. Tvora apsaugo ir nuo į ugdymo įstaigą galinčių patekti gyvūnų, kurie teršia smėlio dėžes. Smėlis jose turi būti keičiamas kiekvieną pavasarį.

Norisi priminti, kad priimant vaiką į ikimokyklinio ugdymo įstaigą tėvai turi pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą. Jį būtina pristatyti ir vėliau kiekvienais metais. Jei vaikas karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia ar aštriai kosti, jo vesti į darželį negalima. Po ligos vaikas gali būti priimtas į darželį tik pateikus gydytojo pažymėjimą.

Daugiau informacijos apie sveikatos saugos reikalavimus ikimokyklinio ugdymo įstaigose darželinukų tėvai ras pasklaidę Lietuvos higienos normą HN:208 „Ikimokyklinio ugdymo mokykla: Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.

Šaltinis
Utenos visuomenės sveikatos centras
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)