Tokie patikrinimai yra svarbūs tuo, jog atsiranda galimybė aptikti dar nejuntamus ir nematomus vaiko sveikatos sutrikimus, ir į juos tinkamai reaguoti, kad liga nebesivystytų, nepablogėtų. Be to, jei reikia, gydytojas įrašo rekomendacijas ir pastabas mokyklos darbuotojams, į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Taigi vaiko sveikatos pažymėjimas yra svarbus ir reikalingas orientyras žalos nedarančiam vaiko ugdymui.

Kiekvienais metais mažėja vaikų, kurių sveikatos pažymėjime būtų įrašas „sveikas“. Todėl, siekiant užtikrinti kvalifikuotą vaiko priežiūrą mokykloje, esant sveikatos sutrikimų, apie tai būtina žinoti už sveikatą atsakingiems mokyklos darbuotojams.

Žinoma, kiekvienas norime išsaugoti konfidencialumą. Todėl visa informacija apie vaiko sveikatos būklę yra žinoma tik mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistui. Jis pildo klasių dienynų informacijos apie sveikatą skyrių, pastabas žymėdamas tarptautinės ligų klasifikacijos TLK-10 kodais. Taip pat teikia rekomendacijas fizinio lavinimo mokytojams bei kitiems su vaiku dirbantiems ir už jį atsakingiems darbuotojams. Taigi žinių apie vaiko sveikatą suteikiama tiek ir tik tiems mokyklos darbuotojams, kuriems būtina tai žinoti.

Informacija apie vaiko sveikatą yra svarbi fizinio lavinimo grupių sudarymui. Pagal sveikatos būklę vaikui skiriamas fizinio lavinimo pamokos krūvis. Nežinant tikros vaiko sveikatos būklės, fizinis krūvis gali būti per didelis, todėl atsiranda tikimybė vaikui pakenkti. Tad, jeigu vaikas turi stuburo, kaulų-skeleto raumenų sistemos pakenkimų, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų, jo fizinis krūvis turi būti ribojamas, o jei reikia, pagal gydytojo rekomendacijas, skiriama lavinamoji mankšta.

Taip pat mokyklų visuomenės sveikatos priežiūros specialistams ir mokytojams labai svarbu žinoti apie vaiko regėjimą, kad suteikti galimybę vaikui sėdėti arčiau lentos esančiuose suoluose, vidurinėje eilėje, prižiūrėti kad pamokos metu jis būtų su akinukais. Žinant vaikus, turinčius ydingą laikyseną, būtų galima taikyti laikysenos profilaktikos pratimus. O tiems, kam gydytojas rekomenduoja, stebėti tausojančio maitinimo vykdymą.

Toks apsilankymas pas gydytoją yra naudingas ir patiems vaikų tėveliams. Vizito metu galima aptarti vaiko augimo ir brendimo ypatumus, sužinoti galimas profilaktikos priemones vaiko sveikatai stiprinti.

Labai gaila, kad kai kurių tėvelių nuomone, tokie sveikatos patikrinimai yra tik betikslis laiko švaistymas, todėl delsiamas pažymos gavimas. Tai apsunkina mokyklų sveikatos priežiūros specialistų darbą. Kita vertus, laiko ir lėšų profilaktiniam patikrinimui ir sveikatos stiprinimui reikia kur kas mažiau, nei vaikui sunkiai susirgus. Todėl nevėluokime, patikrinkime vaikų sveikatą jau dabar!

Šaltinis
Vilniaus visuomenės sveikatos biuras
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją