Tėvai skirtingai reaguoja į šį prašymą: vieni kategoriškai uždraudžia, kiti veda vaiką pas kirpėją. Antrame variante tik nuo meistro profesionalumo priklauso dažymo kokybė ir sveiko plauko išsaugojimas. Juk net neteisingas galvos plovimas gali paskatinti įvairių šašų ir opų atsiradimą. Dažymas gi reikalauja ypatingo dėmesio.

Kada galima pradėti dažyti plaukus

Kaip sako Vilniaus grožio salono „M.U.U.S“ kirpėja-stilistė Edita Mamonova, plaukas visiškai „subręsta“ pasiekus lytinės brandos laikotarpį, rašoma pranešime spaudai. Tai yra iki 10-12 metų. Bet vaikiškas plaukas plonesnis už suaugusio ir plauko kutikulė turi mažiau sluoksnių, todėl jis yra labiau pažeidžiamas ir veikiamas aplinkos. Dėl šios priežasties reikia ypatingai atsakingai rinktis plaukų priežiūros priemones, kurios turi būti neutralaus PH.

Nepaisant progresyvios šiuolaikiškos kosmetikos, pradėti dažyti plaukus geriau kuo vėliau. Tačiau suprantama, kad atkalbėti paauglį nuo tokios priemonės pabrėžti savo individualumą, labai sunku. Paauglystėje ypatingai norisi būti patraukliam ir išsiskirti iš bendraamžių.

„Jeigu vaikui drausite dažyti plaukus, jis gali griebtis kraštutinumų – įkalbėti gailestingas „močiutes“ ir „tetas“ finansuoti jo vizitą į kirpyklą nežinant tėvams. Arba – blogesnis scenarijus – paprašyti pagalbos draugų. Tokiu atveju rezultatas vienas – „sudeginti“ ir sugadinti įvairiais balinančiais ir dažančiais mišiniais plaukai, kuriuos po to ilgai tenka atstatinėti. Kad to išvengti, geriau nerizikuoti ir kreiptis pas specialistą“, – pataria grožio salono meistrė.

Pavojingas amoniakas

Kai dažymą atlieka patyręs specialistas, jis įvertina plauko būseną, parenka teisingą oksidanto ir dažiklio santykį. Įvertinama dažymo priemonių sudėtis. Dažniausiai galima apsiriboti tonavimo priemonėmis. Jos greičiau nusiplauna ir „tausoja“ plaukus palyginus su stipriu amoniaku.

„Į dažų sudėtį įeinantis amoniakas savaime plaukų nesugadins. Bet mes turime įvertinti paauglio psichologiją. Jaunimas mėgsta keistis ir daro tai dažnai. Dėl to paaugliai piktnaudžiauja plaukų dažymu, nežinodami to, kad dažnai naudojant dažymo priemones, medžiagos, kurios įeina į jų sudėtį, kaupiasi organizme. Tai gali atsiliepti sveikatai ateityje. Jeigu plaukus dažysite dažnai ir labai dažnai, kaip to prašo vaikai, plaukai gali plonėti, kristi. Kritiniais atvejais gali ištikti toksinis apsinuodijimas“, – apie plaukų dažymo savarankiškai pavojus įspėja kirpėja Edita.

Tikras profesionalas – ne tik kirpėjas, bet ir psichologas, stilistas. Dažnai pakanka kelių meistriškai nudažytų sruogelių ir stilingo kirpimo, kad paauglys būtų visiškai patenkintas savo išvaizda ir atsisakytų minties dažnai keisti plaukų spalvą.

Priežiūra

Ne mažiau svarbi dažytų plaukų priežiūra. Daugeliui atrodo, kad parinkti kosmetiką – paprastas dalykas: perskaitei sudėtį ir pasirinkai. Iš tikrųjų viskas ne taip paprasta. Kaip aiškina meistrė Edita, „renkantis kosmetiką, reikia įvertinti daug faktorių: sezoną, plauko kokybę ir būseną, gyvenimo būdą, uždavinius, kuriuos turi spręsti kosmetinė priemonė. Dažnai, norėdamas gauti vieną rezultatą, žmogus gauna priešingą. Kodėl taip atsitinka? Nes sudėtis – dar ne viskas. Net ir geriausia kosmetika reikia mokėti tinkamai naudotis“.

Edita paaiškino, kad po dažymo plaukų priežiūros priemonės turi atlikti tris funkcijas – tausoti spalvą, apsaugoti ir atstatyti. Geriau rinktis organines atstatančias priemones – organizmas ir taip gavo pakankamai „chemijos“. Tikslų produktą parinks specialistas. Jis taipogi paaiškins visus niuansus, susijusius su produkto naudojimu, nes tokių subtilybių, kurių nežino paprastas žmogus, yra nemažai.

Taigi, plaukų dažymas, ypač vaikiškas – procesas ne toks jau paprastas. Bet. jeigu viską atliksite teisingai, profesionaliam kirpėjui padedant, dažymas nepakenks. Svarbiausia teisingai parinkti dažiklius ir plaukų priežiūros priemones, tiksliai žinoti dažymo technologiją, kad nesužaloti vaiko ar paauglio sveikatą. Kaip reziumuoja kirpėja-stilistė E. Mamonova: „Dažykite, bet protingai! Tuomet rezultatas džiugins visus!“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)