Visuomenėje nusistovėjęs požiūris, kad tėvai su savo mažyliais turi praleisti kuo daugiau laiko, panašu, yra klaidingas. Remiantis tyrimu, egzistuoja tokių atvejų, kai tėvų praleistas laikas su atžalomis gali būti ypatingai žalingas vaikams, pavyzdžiui, tuomet, kai vaikus prižiūrinčios mamos yra kamuojamos streso, nerimo ar miego trūkumo.

Anot tyrimo autorių, ne ką mažiau žalingas laiko praleidimo su vaikais iki 6 metų būdas – televizoriaus žiūrėjimas, kadangi nieko neveikimas kartu su vaiku ne tik nekuria emocinio ryšio, bet ir kenkia besiformuojančiai vaiko asmenybei. Tuo tarpu šių metų pavasarį atlikus tėvų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus, apklausą paaiškėjo, jog televizoriaus žiūrėjimas Lietuvoje – vienas populiariausių tėvų laiko praleidimo su savo atžalomis būdų. Žiūrėdami televizorių tėvai kartu su savo mažyliais vidutiniškai praleidžia maždaug po 40 min per dieną – trečdalį viso kartu praleidžiamo laiko.

Šeimos santykių instituto ir Krizių intervencijų centro gydytojas psichoterapeutas Algirdas Talijūnas komentuodamas tyrimo rezutatus pastebi, jog tikrai nederėtų pulti į kraštutinumus ir pavargus užsidaryti skirtinguose kambariuose ar vaikui drausti kartu žiūrėti televizorių. Tačiau reikėtų turėti omenyje, kad stresas ar nuovargis turi neigiamos įtakos santykiui su vaiku, o televizoriaus žiūrėjimui kartu reikėtų skirti kuo mažiau laiko. „Minėtame tyrime pabrėžiama, kad svarbiausia ne kartu praleidžiamo laiko kiekybė, o kokybė. Vietoj televizoriaus žiūrėjimo, geriau užsiimti bendra veikla, kurios metu būtų aktyviai bendraujama, diskutuojama, atrandama naujų dalykų. Tokia veikla ne tik lavins vaiką, bet ir stiprės abipusis emocinis ryšys“, – teigia A. Talijūnas.

Gydytojas psichoterapeutas priduria, jog leidžiant laiką kartu svarbu, kad vaikas jaustų tėvų meilę ir saugumą. „Kuriant tarpusavio emocinį ryšį, taip pat svarbų vaidmenį atlieka apkabinimai. Jie ne tik užtikrina reikalingumo ir saugumo jausmą, bet ir padeda vystytis smegenų sričiai, atsakingai už atmintį, mokymąsi ir reakciją į stresą, ugdo pasitikėjimą savimi, savigarbą bei pagarbą kitiems. Tyrimais nustatyta, jog dažniau apkabinami vaikai mažiau irzlūs, ramiau miega, netgi rečiau serga – jie tampa emociškai ir fiziškai stipresni“, – teigia A. Talijūnas. Jis atkreipia dėmesį, jog kokybiškai leidžiamas laikas su vaikais ir apkabinimų dažnumas bei nuoširdumas susiję: laiką leidžiant su vaikais kokybiškai, daugiau progų pasitaiko ir apsikabinimams.

Keliant vaikams skiriamo dėmesio problematikos aktualumą Lietuvoje, vykdomas socialinis-edukacinis projektas „100 apkabinimų“, kurio metu siekiama aktualizuoti vaikams skiriamo dėmesio svarbą, skatinant visos Lietuvos tėčius ir mamas kuo dažniau apkabinti savo vaikus ir tokiu būdų stiprinti emocinį tarpusavio ryšį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)