Pasak knygos „Tinginys sutuoktinis: kaip išmokyti vyrą atlikti namų ruošos darbus“ autoriaus Joshua Colemanas, tokio elgesio nevalia toleruoti.

“Vyrai neskaito psichologinių knygų. Jie nemano, kad tai problema, nes jiems patogu mąstyti senamadiškai, “ – sako Colemanas. Vyrams nenukristų rankos, jei jie kartais pakeltų šiukšlę ar pakeistų sauskelnes. Priešingai – jie pamatytų tokio elgesio pliusų.

“Pliusai – milžiniški… Vyrų, kurie nesibaido namų ruošos darbų, žmonos daug labiau domisi seksu,” – sako jis. Tai parodė Vašingtone atlikti tyrimai. Colemanas prisipažįsta, kad kadaise jis pats buvo baisus tinginys. Kol jo žmona augino dvynukus kūdikius, jis sėdėjo ant sofos ir žiūrėjo futbolą. Vieną dieną žmona pareiškė, kad ji nebesirūpins vaikais ir vyru.

“Aš augau kaip princas. Mama viską atlikdavo už mane… Neturėjau jokių pareigų. Todėl ir vedęs tikėjausi, kad viskuo pasirūpins žmona. Tiesą pasakius, nemokėjau jokių namų ruošos darbų,” – prisipažįsta Colemanas.

Jo knygą tiesiog graibstyte graibsto moterys, norinčios suprasti ir pakeisti vyrų požiūrį į darbą ir vaikų auginimą.

“Daugelyje šeimų moterys jaučiasi kaltos prašydamos vyrų padėti. Į namų ir ruošą ir vaikų auginimą jos dažnai žiūri kaip savo pareigą,” – sako psichologas. Taip elgdamosi moterys leidžia vyrams daryti tai, kas jiems atrodo tinkama – žinoma, į tai neįeina skalbimas, dulkių valymas ir tualeto blizginimas.

Calgary Moterų Tarybos narė Kate Dack sako, kad nors moterys nesiskundžia dėl tingių sutuoktinių, tai dalykas, kurį reikia keisti. “Moterys norėtų, kad vyrai daugiau laiko skirtų vaikų priežiūrai ir auklėjimui,” – sako ji.

Ji pritaria Colemano minčiai, kad laikas padaryti galą senoviniam mąstymui ir išmokyti vyrus prisiimti lygias tėvo ir vyro pareigas. “Mes esame teisios, reikalaudamos, kad vyrai pasikeistų. Deja, senovinis mąstymas yra įsisenėjęs, nes juo vadovavosi ir ankstesnės kartos.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją