Kiekvienais metais Lietuvoje išaiškinama atvejų, kai tėvai nužudo savo vaikus. Pavyzdžiui, pernai rudenį Kaune motina žiauriai nužudė savo 9 metų dukrą. Jai paskirta psichiatrinė ekspertizė, prokurorai vis dar laukia medikų išvadų.

Vaikų teisių apsaugos kontrolierė sako, kad tik kai tėvai serga ypač sunkia psichine liga, vaikai nuo jų atskiriami. Kitu atveju informacija apie pacientų sveikatą slepiama ir šeimos, jeigu jose negirtaujama, nenaudojami narkotikai, lieka nepastebėtos vaikų teisių apsaugos specialistų.

Psichiatrai teigia, kad Lietuvoje smurtaujama vos ne kas antroje šeimoje. Dažniausiai prieš vaikus naudojama emocinė prievarta, kai vaikas žeminamas, gąsdinamas, ką sunku susekti ir įrodyti.

Pasak specialistų, nebūtinai sergantys ar geriantys tėvai muša savo vaikus. Tokiose šeimose dažniau pasitaiko, kad vaikų priežiūra nesirūpinama, jie apleisti.

„Tėvų elgesio asmenybės ypatumai, agresyvus elgesys, impulsyvumas, asmenybės ypatumai lemia prievartą“, – sako Vaiko raidos centro Krizių intervencijos skyriaus vedėja Sigutė Stanaitienė.

Psichiatrų teigimu, po tokios tragedijos, kokia įvyko Petrališkės kaime, būtina psichologų priežiūra ir konsultacijos likusiems šeimoms nariams.

Vaikų teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad šiuo metu tikrinama, ar saugu vaikus palikti tėvo priežiūrai.

„2005 m. mes turėjom 500 vaikų nukentėjusių nuo smurto, o 2006 m. – jau 730 vaikų. Tai yra skaičius, kai buvo oficialiai kreiptasi, užregistruota, atlikti ikiteisminiai tyrimai ir konstatuota, kad iš tikrųjų vaikas buvo nukentėjęs.

Socialinis darbuotojas turėtų informuoti tarnybas ar net policiją. Vaikas dar gali kreiptis į socialinį pedagogą. 1,2 tūkst. mokyklų ir tik 1 tūkst. pedagogų. Prieš dvi savaites skirta papildomai pinigų, kad būtų kiekvienoje mokykloje.

Kiekvienoje savivaldybėje yra vaiko teisių apsaugos tarnybos. Nepilnamečių inspektoriai, tačiau jų nedaug yra Lietuvoje. Žinių pakankamai turi ir apylinkių inspektoriai“, – LTV „Panoramai“ teigia R. Šalaševičiūtė.

Anot kontrolierės, Vaiko teisių apsaugos tarnyba šiuo metu aiškinasi, ar Jonaičių vaikus galima palikti su tėvu. Jeigu būtų kaltinamas ir tėvas, tada pirmiausiai būtų kreipiamasi į artimiausius giminaičius. Taip pat pasirūpinta, kad vaikams būtų suteikta psichologo pagalba.