„Yra toks anekdotas, – sakė L.T. vaikų psichiatras Linas Slušnys. – Galbūt jau girdėtas, bet šiuo atveju labai tinka. Sūnau, – sako tėvas,– norėčiau su tavimi pasikalbėti apie lytinius santykius. – Gerai, tėti, tik labai neturiu laiko. Greit sakyk, ką norėtum sužinoti”.

Panašiai gali nutikti ir mamoms, kurių dukros skaito vaikiškus žurnalus. Štai „Luka”, kaip ant viršelio skelbia leidėjai, žurnalas jaunoms panelėms. O sprendžiant iš laiškų puslapio „Draugų paštas”, „Luka” skaitytojos – maždaug 10 ar 13 metų mergaitės.

Tarp tų, kurios parašė laiškus į rugsėjo mėnesio numerį, šešiolikmetė – tik viena ir pati vyriausia. Mergaitės smalsios ne pagal amžių.

Pavyzdžiui, vienos skaitytojos klausimas, matyt, nustebintų ir vyresnėms skirtų leidinių redakcijas: „Ar tiesa, kad orgazmas vaikinams gali įvykti ir šiaip, ne per sueitį su mergina?” Štai, pasirodo, kokių žinių žurnalas suteikia mergaitėms, kurių tėvai galvas guldytų, kad jos – dar vaikai.

Cenzorė – mama

Viename „Lukos” numeryje išspausdintai informacijai TV3 televizija skyrė net visą „Nomedos” laidą, kurią ir pradėjo nuo šio vaikiško leidinio citatos: „Varpa yra be galo jautri”... Ir toliau žurnale – apie apyvarpę, apie sėklides ir, žinoma, apie orgazmą.

Televizijos laidoje dalyvavusi Eglė, kuri augina 13 ir 17 metų dukras, teigė, jog ji savo mergaičių skaitomus žurnalus „cenzūruoja”, nes net ir vyresniąją dukrą norėtų apsaugoti nuo brutalių dalykų. Pasak Eglės, pirkdama dukroms parduotuvėje žurnalus, pirmiausia juos perverčia pati.

Tuo tarpu L.T. pašnekovė Milda, kurios dukrai dar tik devyneri, teigė, jog tokių dalykų nesukontroliuosi.

„Aš jaučiuosi bejėgė, – sakė Milda. – Galiu vaikams uždrausti, kad jie nelandžiotų po pornografinius puslapius internete. Tačiau vaikiškų žurnalų skaityti neuždrausiu. Pervertusi parduotuvėje visko nepastebėsi. Ir kaip paaiškinti vaikui, kodėl neperku žurnalo, kurį skaito visi jo bendraamžiai”?

Norės pabandyti

Mamos įsitikinusios, kad vaikai apie sekso techniką turi sužinoti tada, kai jau ima bręsti ir fiziškai, ir dvasiškai. Kai ima suvokti, jog meilė ir mylėjimasis yra vienas iš gražiausių žmogui duotų dalykų, o ne kažkas nešvankaus.

Kita vertus, toks atviras sekso technikos propagavimas duoda ir savo vaisių – kaip prisiskaičius nepabandyti pačiam? „Visai nenorėčiau, kad mano Ugnė, kai jai bus dvylika–trylika, vieną dieną parėjusi pasakytų: „Mama, aš nėščia”, – sakė L.T. Milda.

Nenurodo amžiaus

Vaikų teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės nuomone, ant vaikiškų žurnalų viršelio turėtų būti aiškios nuorodos, kokio amžiaus vaikams jis skiriamas.

„Yra Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas, – sakė R.Šalaševičiūtė. – Tačiau kaip nustatyti, kada jis pažeistas? Nepilnamečiai pas mus yra iki 18 metų. O informacija, ypač tokia subtili, turėtų būti suteikiama palaipsniui tam tikro amžiaus grupėms. Ir turėtų būti aiškus teisinis reglamentavimas, kelerių metų vaikai apie kokius dalykus gali būti informuojami”.

Skiria vyresnėms

„Lukos” redaktorė Daiva Tėvelienė L.T. teigė, kad žurnalą skaito šešiolikmetės ir septyniolikmetės. „Jis skirtas merginoms, kurios nori kalbėtis visomis temomis, – aiškino redaktorė. – Pavyzdžiui, mūsų leidinyje buvo tema „Pirmas kartas”. Manau, kad apie tai jau galima kalbėtis ir su keturiolikmetėmis”.

Redaktorės nuomone, būtų naivu manyti, kad keturiolikmetės tuo dar nesidomi, todėl kalbėtis su jomis apie tą „pirmąjį kartą” ir apie apsisaugojimo priemones tiesiog būtina.

Primityvumas – rinkos dėsnis

„Na, niekada nebūčiau pamanęs, jog „Luka” skirtas vyresniems nei 12 metų vaikams, – sakė L.Slušnys. – Bet tas klausimas iškyla jau ir penkiamečiams. Ir paaiškinimai apie gėlytes, kuokelius ir piesteles interneto laikais jau nebetinka”.

O jei vaikui apie tai paaiškinsi ne laiku ir ne vietoje, jis tuoj pat panorės pabandyti. Ar ne todėl gimdo jau ir dvylikametės?

L.Slušnio teigimu, intymaus gyvenimo subtilybes vaikams turi atskleisti tėvai. O apie erogenines zonas jaunuoliai, kai bus lytiškai subrendę, gali pasiskaityti ir specialiojoje literatūroje.

„Dabar gi susiduriame su tipišku lietuvišku požiūriu į rinką: kas primityvu, tas labiau skaitoma”, – sakė psichiatras.

Pasak L.Slušnio, jis savo vaikui, pamatęs, jog tas renkasi netinkamą skaitalą, bet kada galįs pasakyti: „Kam tu perki tą šlamštą? Jei tau svarbu apie tai žinoti, pasikalbėkim”.

L.T info:

Psichoterapeutas Viktoras Šapurovas, kurio konsultacijomis apie vaikinų ir merginų erogenines zonas „Lukos” 5-ajame numeryje remiasi autoriai: „Šios informacijos šitam žurnalui tikrai nerašiau. O straipsnį apie tai esu rašęs prieš 5 ar 6 metus: arba žurnalui „Sveikas žmogus”, arba į interneto tinklalalapį sveikas.lt. Paaugliams ji netinka, nes kiekvienam amžiui yra sava tematika”.