Daugiau kaip 20 ringų kasdien talpino per 1400 dalyvių. Patyrę tarptautiniai ekspertai iš visos Europos, laikydamiesi numatyto grafiko, vertino šunis. Susivėlinti negalėjo, nes 16 val. startuodavo finalas.

Į klausimą, ar neišvargo, Nyderlandų tarptautinis teisėjas Gerardas Jippingas atsakė klausimu: „Pavargti vertinant kurtus? Juk kurtai padeda atsipalaiduoti. Bemaž tris dešimtmečius veisiu afganų kurtus. Neateis tokia diena, kad nuo šių šunų pavargčiau“.

Gerardui Jippingui, kaip ir jo kolegoms, Druskininkuose darbo pakako – įvertinę tam tikrų veislių šunis, pavakary turėjo rinkti grupių nugalėtojus. O dienai baigiantis, paaiškėdavo gražiausias parodos šuo. „Dzūkijos vasaros“ taurė iškeliavo į Sankt Peterburgą, užtat „Druskininkų mero taurė“ liko Kaune, pudelių veislyne „Lietaus simfonija“.


Europos šunų mylėtojai – senai drauge 

Lietuvoje kasmet surengiamos 8 tarptautinės ir 30 nacionalinių bei specializuotų šunų parodų. Parodos vyksta pagal Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) taisykles. Įdomus faktas: mūsų šalis neseniai minėjo įstojimo į Europos Sąjungą penkmetį, o šunų mylėtojai giriasi jau 13 metų esantys didžiausios pasaulyje šunų mylėtojų bendruomenės – FCI nariais. Tarptautinė kinologų federacija į savo sudėtį Lietuvos kinologų draugiją priėmė 1996 metais. 

Šiuo metu mūsų šalyje veikia 37 šunų mylėtojų klubai, juos vienija Lietuvos kinologų draugija. Iki 2008 m. Lietuvos šunų veislių knygoje įregistruota 60 670 veislinių šunų. Per metus išduodama daugiau kaip 6 tūkst. šuniukų kilmės dokumentų. Taigi turime ir patyrusių parodų vilkų, ir nedrąsių naujokų, kurie ir rinkosi į tarptautines šunų parodas Dzūkijos sostinėje. 

Lietuvos kinologų draugijos parodų direktorė Milda Banevičiūtė ir kiti organizatoriai dabar jau gali atsikvėpti: viskas pavyko. Pasak M.Banevičiūtės, mūsų krašto kinologų augintiniai sudarė apie pusę parodos dalyvių. Sulaukta nemažai svečių iš Rusijos, Lenkijos, Latvijos, Suomijos ir Estijos.

Parodų senbuviai ir naujokai

Žiūrovų akys pirmiausia krypsta į reklamų arba vaidybinių filmų „snukelius“: dalmatinus, vakarų Škotijos baltuosius terjerus arba kolius. Ilgaplaukius kolius daug kas vadina lesėmis. „Ne kartą mūsiškį šaukė Lese“,– sakė kaunietė Justina Matusevičiūtė, ilgaplaukio kolio ICE‘N FIRE FANTAZIJA jaunoji šeimininkė. Pasibaigus ringui, kartu su mama Vytaute ji džiaugėsi augintinio rezultatais. 

Reda Jurgilienė su dukra Goda į parodą atgabeno du nykštukinius vokiečių špicus. Dar du šuneliai liko namie. Goda – Europos jaunųjų vedlių čempionė. Druskininkų parodoje jai labai rūpėjo išbandyti naujokėlį, 8 mėn. špicą, įsigytą Jungtinėse Valstijose. 

Parodoje galėjai grožėtis ir nedrąsiais naujokų žingsneliais, ir tarptautinių čempionų užtikrintu pasirodymu. Tokių buvo ne dešimtys, o šimtai. 

Šalia parodų ringų įsikūrė ir zoologijos prekių bei paslaugų teikėjai. Tarp jų ir naujas veidas – britas Vincentas Koganas. Didžiosios Britanijos savaitraščio „Our dogs“ direktorius.

„Aš pirmąkart ne tik Lietuvoje, bet ir buvusioje Sovietų sąjungos teritorijoje. Viskas taip nauja. Į šį šou mane pakvietė LKD prezidentė Ramunė Kazlauskaitė, su kuria bendravome ne vienoje užsienio parodoje. Anglija laikoma kinologijos lopšiu, bet ir jūsų šalies veisliniai šunys, kiek teko matyti, yra aukščiausio lygio“,– sakė V.Hoganas.

Taksas ir pudelė – gražiausi 

Išrinkus geriausius veislių atstovus, penktadienio pavakary prasidėjo gražiausių šunų rinkimai (pagal 10 FCI grupių). Į dešimtuką pateko 3 mūsų krašto šunys: R.Janušaičio vokiečių aviganis, E.Jankauskienės italų brakė ir G.Chmelevskajos bulmastifas. 

Tarptautinis ekspertas, FCI generalinio komiteto narys, suomis Kari Jarvinenas išrinko gražiausius penktadienio parodos šunis. 

„Dzūkijos vasaros 2009“ taurė įteikta svečiui iš Sankt Peterburgo – nykštukiniam trumpaplaukiam taksui MAGIC RAINBOW ORDINAR . Šis 3 m. taksas jau yra Rusijos, Vengrijos ir Lietuvos šunų čempionas. Antroji vieta skirta vilniečių Jankauskų augintinei, italų brakei POLCEVERA‘S GIOIA. Trečias buvo faraonų šuo REDDLY ROAD DEEP BLUE iš Rusijos. 

Šeštadienį dalyviai varžėsi dėl „Druskininkų mero taurės.“ Ją laimėjo kauniečių I.Voloskevičiūtės ir I.Sokolovaitės išveista juoda mažoji pudelė SAJURI LIETAUS SIMFONIJA.

Gražiausi šunys (pagal FCI gr.):

I gr. - vokiečių aviganis NAXO VOM FICHTENSCHLAG, sav. R.Janušaitis, Lietuva.
II gr.- bulmastifas LEATHERNECK NORTHERN EXPOSURE, sav. G.Chmelevskaja, Lietuva.
III gr. – škotų terjeras SANSIBILITI STEER RACER, sav. I.Isajeva, RU.
IV gr. – trump. nykštukinis taksas MAGIC RAINBOW ORDINAR, sav. V ir V.Ivanovai, Rusija.
V gr. – faraonų šuo REDDLY ROAD DEEP BLUE, sav. D.Anuka, Rusija.
VI gr. – bavarų pėdsekys COCA COLA CROSS HAZBA, sav. J.Zaremba, Lenkija.
VII gr. – italų brakė POLCEVERA‘S GIOIA, sav. E.Jankauskienė, LT.
VIII gr. – Labradoro retriveris VITTORI IZ DOLINY SOLNTSA, sav. V.Rezchikova, Rusija.
IX gr. – didysis pudelis SAMARCANDA PIRATE PRINCE, sav. A.Ostrowski, Lenkija.
X gr. – rusų kurtas NESKAZANNYI SVET ZVONA, sav. Mezelintseva, Rusija.