Tai ekologiška alternatyva nenorintiems naudoti kenksmingų baliklių ir nuodingų medžiagų. Šiomis priemonėmis nesunkiai panaikinsite gyvūnų paliktas dėmes ant kilimo, pašalinsite nemalonius kvapus ir išvalysite augintinių kailiukus. Štai 8 patarimai, kaip tai padaryti.

8. Nemalonūs “netikėtumai” ir kvapai

Jei jūsų augintinis ant kilimo paliko balutę, suteptą vietą kuo greičiau patrinkite gazuotu vandeniu sudrėkinta kempinėle ir palaukite, kol išdžius. Tada pabarstykite valgomąja soda, kad neliktų kvapo. Maždaug po valandos išsiurbkite dulkių siurbliu.

Jei dėmė neišnyko, ją gausiai pašlakstykite citrinos sultimis ir palaukite 15-30 min, kol įsigers. Tada pavalykite su vandeniu ir nusausinkite. Kitas būdas - patrinti dėmę citrinos sulčių ir totoriško (tartaro) padažo mišiniu, nuplauti ir nusausinti.

Išvalę dėmę, panaikinkite kvapą: vietą, kur buvo dėmė, pavalykite vandens ir acto mišiniu. Panaikinti kvapą yra būtina, kad jūsų augintiniui nekiltų noras pakartoti “nusikaltimą” toje pačioje vietoje.

Jei balutė buvo nedidelė - tarkime, tik keli lašeliai šlapimo - ją galima tiesiog patrinti actu sudrėkinta kempinėle ir palaukti, kol išdžius. Tuo tarpu pamokykite savo keturkojį gamtinius reikalus atlikti tam skirtoje vietoje.

7. Maudynės

Valgomoji soda - puikus sausas “šampūnas“. Ji puikiai tinka katėms, nes daugelis jų nemėgsta vandens.

Katės ar šuns kailį pabarstykite valgomąja soda ir įtrinkite rankomis. Tada švelniu šepetėliu ją iššukuokite, kol kailiukas bus švarus. Soda nenuodinga, todėl galite nesijaudinti, jei gyvūnas išsilaižys savo kalį.

Jei šunį prausiate su muilu ir norite, kad kailyje neliktų jo likučių, po maudynių perplaukite kailiuką vandeniu su trupučiu acto, o tada dar kartą perskalaukite vandeniu.

6. Patalai

Tikriausiai jūsų šuo turi mylimiausią pagalvėlę, ant kurios mėgsta susirangyti. Tai nieko blogo, tik kartais reikės ją išvalyti, kad dingtų specifinis kvapas. Pabarstykite pagalvėlę valgomąja soda, palaukite 15 min, o tada kruopščiai išsiurbkite.

5. Katės tualetas

Kad iš katės tualeto nesklistų nemalonus kvapas, išpilkite smėlį ir įpilkite į dėžutę truputį acto (maždaug 1 cm nuo dugno). Po 10 min jį išpilkite, o dėžutę iššluostykite. Prieš supildami smėlį, dėžutės dugną pabarstykite puse stiklinės sodos.

Kai kurie žmonės nerimauja dėl parduotuvėse parduodamo kraiko poveikio aplinkai ir sveikatai. Besilaukiančios moterys rizikuoja užsikrėsti toksoplazmoze. Šį virusą galima pasigauti palietus katės smėliuką, dėžutę ar tai, ką į ją klojate. Kad sumažintumėte infekcijos riziką, pasistenkite, kad katės tualetas visada būtų švarus. Ši darbą tegul atlieka kiti šeimos nariai. Besilaukiančios moterys turėtų visą nėštumą vengti bet kokio kontakto su katės smėliuku.

Jei nenorite pirkti specialaus kraiko katės tualetui, galite dėžutę tiesiog pripildyti sauso smėlio ar žemių, sumaišytų su mažu pakeliu valgomosios sodos.

4. Kova su blusomis

Tam, kad išnaikintumėte įkyrias blusas, nebūtina naudoti specialaus šampūno iš parduotuvės. Gyvūnams skirtuose šampūnuose yra chemikalų, be kurių galima puikiai išsiversti. Kovoje su blusomis ne ką mažiau efektyvi priemonė yra muilas ir vanduo. Gudrybė - nenuprausti išmuilinto keturkojo iškart, o palaukti 5-8 minutes.

3. Paukščiai, šeškai ir kiti narveliuose laikomi gyvūnai

Daugelį paukščių, triušių, šeškų, žiurkėnų ir kitų gyvūnų narvelių galite išvalyti valgomąja soda pabarstyta arba acte pamirkyta kempine. Abi šios priemonės ypač gerai panaikina nešvarumus ir šlapimo tvaiką. Jei nenorite, kad patalpoje tvyrotų nemalonus kvapas, išvalę narvelį, jo dugną pabarstykite trupučiu sodos.

2. Akvariumo valymas

Kai ateis laikas išvalyti akvariumą, vidinį stiklą nublizginsite drėgna kempinėle, pabarstyta druska (be jodo). Šiuo būdu nesunkiai pašalinsite kieto vandens apnašas ir kitus nešvarumus. Prieš įleisdami žuvytes, akvariumą perskalaukite vandeniu.

1. Akvariumo dekoravimas

Jūs, žinoma, nenorite, kad akvariume apsigyventų nepageidaujami organizmai, todėl prieš dekoruodami jį akmenimis, prieš tai juos gerai nuplaukite. Geriausiai nešvarumus pašalinsite nušveitę akmenis neskiestu actu sudrėkinta kempine. Tačiau jei actu šveičiamas akmuo ima šnypšti, geriau jį išmeskite, kad nebūtų sutrikdyta akvariumo pH pusiausvyra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją