Kaip DELFI teigė Moterų informacijos centro projektų vadovė Dovilė Rūkaitė, tokia respondentų nuomonė - jokiais tyrimais neparemtas išsigalvojimas.

„Kita vertus, Lietuva yra ideali valstybė, nes kur kitur taip ilgai galima auginti vaiką? Pavyzdžiui, Amerikoje moterys tik prieš kelerius metus gavo kelias savaites vaiko auginimo atostogų, ir tai nemokamų, o pas mus vaiką galima auginti iki trejų metų, metus - gauti 70 procentų atlyginimo“, - lygino apklausos organizatorė.

Pasak jos, pašalpos neskatina moterų eiti į darbo rinką, joms geriau sėdėti namuose ir gimdyti daug vaikų. „Mūsų valstybė skatina iš pašalpų gyvenančių šeimų dauginimąsi, o tai dažniausiai daugiavaikės arba asocialios šeimos. Tai čia toks bendras vaizdelis“, - apibendrino Moterų lygių galimybių centro darbuotoja.

Tai, kad didelis procentas apklaustųjų pasisakė už vaikų auginimą namuose, D.Rūkaitės nuomone, rodo senovišką, stereotipinį, bet jokiais moksliniais tyrimais neparemtą mąstymą.

„Tyrimai rodo, kad kuo anksčiau vaikelis iš namų išeina į darželių sistemą, tuo jis kaip asmenybė išauga socialiai sėkmingesnis“, - sakė D. Rūkaitė, kaip sektiną pavydį pateikdama Skandinaviją, kur „į darželius vaikai leidžiami vos ne nuo pusės metų“.

Dalies apklausos dalyvių nuomonę, kad vaikui geriausia augti namuose D. Rūkaitė aiškino ir tuo, kad pirmaisiais Nepriklausomybės metais miesteliuose buvo sunaikinti darželiai, todėl dalis moterų buvo tiesiog priverstos namie auginti vaikus ir negalėjo eiti į darbą.

Seminaruose „Lygiaverčiai partneriai ekonominėje veikloje ir šeimoje” apklausti tik mažesnių miestų gyventojai. Jei apklausa būtų atliekama didžiuosiuose miestuose, projekto koordinatorės įsitikinimu, vaizdas būtų kitokie, nes „didžiuosiuose miestuose moterys turi daugiau finansinių ir fizinių galimybių atiduoti vaiką į priešmokyklines ugdymo įstaigas“.

Moterų informacijos centro seminaruose aiškintasi Anykščių, Kėdainių, Lazdijų, Šakių, Jurbarko, Rokiškio, Mažeikių, Naujosios Akmenės, Palangos ir Ukmergės gyventojų nuostatos lyčių lygybės atžvilgiu.

Anketinėje apklausoje dalyvavo 200 respondentų - 95 procentai moterų ir 5 procentai vyrų, todėl jos negalima vadinti reprezentatyvia. Vis dėlto, D. Rūkaitės nuomone, iš atsakymų galima daryti išvadą, kad mažesniuose miesteliuose gyvenančių žmonių požiūris į darbų pasiskirstymą šeimoje, moters galimybes profesinėje veikloje, vaikų priežiūrą ir auklėjimą – stereotipinis.

„Daugiau nei 80 procentų apklaustųjų teigė, jog vyrai turi kur kas daugiau galimybių darbo rinkoje, tačiau tik kiek daugiau nei 20 procentų atsakė patys patyrę diskriminaciją dėl lyties. Toks prieštaravimas puikiai iliustruoja stereotipų keitimo svarbą“, - pabrėžė Moterų informacijos centro projektų vadovė.

Beveik 14 procentų apklausos dalyvių nuomone, vyrai ir moterys darbe turi vienodas galimybes, 0,6 procento miestelių gyventojų manė, jog daugiau galimybių turi moterys.

Vadovo kritikos dėl to, kad turėjo rūpintis šeima, teigė sulaukę ketvirtadalis apklausos dalyvių. Pusė darbą ir pareigas šeimoje suderino lengvai, beveik 23,8 procento – sunkiai. Norėdami lengviau suderinti darbą ir pareigas vaikams nepilną darbo dieną rinktųsi trečdalis apklaustųjų, pusė – pirmenybę teiktų lanksčiam darbo grafikui.

76,3 procento tėvų mano, jog priešmokyklinio ugdymo grupes geriau steigti vaikų darželiuose, nes juose vaikams visapusiškai geresnės sąlygos – priežiūra, neskriaudžia vyresni vaikai. Be to, darželio grupėse vaikai gali pamiegoti, pažaisti.

15,6 procento apklaustųjų teigimu, priešmokyklinio ugdymo grupes geriau steigti mokyklose, nes naujoje aplinkoje vaikai greičiau prisitaiko prie mokyklinio režimo.

Ikimokyklinių įstaigų darbo grafiku patenkinti 46 procentai apklausos dalyvių, daugumos nuomone, svarbiausia ikimokyklinių ugdymo įstaigų funkcija – auklėjimas, lavinimas, mokymas, antroje vietoje – bendravimas su bendraamžiais.

Moterų informacijos centro projektas „Lygiaverčiai partneriai ekonominėje veikloje ir šeimoje” vykdytas pagal Lietuvos 2004-2006 metų bendrojo programavimo programą Socialinės atskirties prevencija ir socialinė integracija.

Projekto tikslas – siekti užtikrinti moterų ir vyrų lygias galimybes darbo rinkoje, skatinti moterų ekonominį savarankiškumą. Svarbi projekto dalis skirta visuomenėje įsigalėjusių moterų lygybei nepalankių stereotipų kaitai.

Projekto organizatoriai rengė seminarus darbdaviams ir darbo biržos darbuotojams dešimtyje Lietuvos savivaldybių. Šių seminarų metu buvo atliktas tyrimas, padėjęs išsiaiškinti dalyvių nuostatas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)