Artėjant Moterų bėgimui aktualius kausimus uždavėme sporto medicinos gydytojui Kęstučiui Linkui.

Gydytojas K. Linkus neseniai pagimdžiusioms moterims prieš grįžtant į aktyvią sportinę veiklą pataria paruošti kūną.

„Jei raumenynas normaliai paruoštas – bėgioti galima pradėti maždaug po pusmečio. O jei neparuoštas, tai ir praėjus trejiems metams po gimdymo, išlieka padidėjusi lėtinių traumų ar skausmų rizika“, – sakė medikas.

Kokia turėtų būti pertrauka po gimdymo, prieš grįžtant į sportinę veiklą? – moterubegimas.lt paklausė mediko.

– Pirmi du – trys mėnesiai po gimdymo yra laikomi adaptacija, kuomet organizmas grįžta į normalią būklę. Šis procesas užima laiko ir reikalauja jėgų iš organizmo, todėl fizinį aktyvumą reikėtų planuoti ir neperdozuoti krūvio.

Kaip tai daryti?

– Pirmiausia, gimus vaikui, rekomenduoju prioritetą teikti poilsiui. Jei mama nuolat neišsimiegojusi, tai iš bėgimo ar kitos sportinės veiklos nebus naudos.

Norint pradėti aktyvią fizinę veiklą, reikia pradėti nuo žemo intensyvumo treniruočių. Iš pradžių užtenka 30–60 min spartaus ėjimo ar to paties vežimo stumdymo patogiu tempu.

Taip pat, paraleliai rekomenduočiau ruošti kūno raumenyną. Nėštumo metu kūnas prisitaiko dirbti kitaip, tad po gimdymo dubens raumenys būna susilpnėję. Išsitampo ir juosmens raumenų korseto raumenys.

Šios raumenų grupės turi būti atstatytos, siekiant, saugios treniruotės. Jei trūksta dubens ir juosmens stabilumo bėgimo metu, didėja stuburo ar kitų aplinkinių struktūrų perkrovimo ir skausmų rizika. Tam labai tinka kineziterapinės mankštos, kalanetika, giliųjų raumenų treniruotės, kurių metu stiprinami būtent šie raumenys. O kai jau organizmas paruoštas – galima pradėti sportuoti ir intensyviau.

Tuomet jau galima pradėti bėgti?

– Bėgimas reikalauja bent jau vidutinio treniruotumo lygio. Jei žmogus būna po metų ar dviejų pertraukos be aktyvesnio sporto, jo ištvermės lygis, tikėtina, bus labai žemas. Tokiu atveju širdies – kraujagyslių sistema labai audringai reaguoja į bet kokį aukštesnio intensyvumo fizinį krūvį: greitai pakyla širdies pulsas pulsas, ima dusulys ir greitai vystosi nuovargis.

Tokiu atveju vienas iš pasirinkimų gali būti intervalinis bėgimas – pusę minutės bėgti, tuomet minutę eiti. Arba minutę bėgama ir dvi minutes einama. Ir taip kaitalioti bent pusvalandį.
Kęstutis Linkus

Jei bėgti sekasi labai lėtai, o širdies pulsas labai didelis – tai požymis, kad bėgioti dar anksti. Siekiant saugios treniruotės, rekomenduočiau pereiti į spartų ėjimą vietoje bėgimo arba rinktis žemesnio intensyvumo krūvį, pvz.: dviratį. Taip organizamas per 2-3 mėnesius turės laiko adaptuotis krūviui.

Ar iki nėštumo sportavusios moterys, po gimdymo lengviau sugrįžta į aktyvų režimą?

– Žinoma. Sportavusiai moteriai visada lengviau sugrįžti, nei tai, kuriai tenka pradėti iš naujo.

Ko reikėtų saugotis?

– Nuovargio. Esant miego trūkumui, geriau pamiegoti, nei išeiti pasportuoti.

Neatsargiai gavus per daug fizinio krūvio gali prasidėti įvairūs skausmai: dubens srities, klubo sąnario, kelio sąnario. Tai nutinka būtent dėl atsiradusio dubens srities raumenų disbalanso ir funkcinio nestabilumo bėgimo metu. Norint to išvengti, reikia paruošti kūną, bei subalansuoti raumenyną.

Birželio17-ąją Vilniuje prie Baltojo tilto vyksiantis renginys kasmet sutraukia po kelis tūkstančius dalyvių, rašoma pranešime spaudai. Bėgimo batelius išsitraukia studentės, sportininkės, biure dirbančios moterys, mamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)