Tarp 21-35 metų vyrų ir moterų vos daugiau nei pusė norėjo vaikų, tuo tarpu iš moterų vaikų norėjo 46%. Tai nebuvo labai ryškus skirtumas, tačiau jis vis dėlto prieštarauja įprastai nuostatai, kad moterys labiau nori vaikų nei vyrai.

O tuo tarpu Tanzanijoje, Pimbwe kaimuose, antropologė Monique Borgerhoff Mulder tyrinėjo vyrų ir moterų požiūrį į vaikus. Apklaususi 177 Pimbwe gyventojus, kiek vaikų jie norėtų, Mulder nustatė, kad vyrai nori daugiau vaikų nei moterys. Vyrai vidutiniškai norėjo šešių vaikų šeimoje, o moterys - keturių.

Pasirodo, tokie lyčių skirtumai buvo užfiksuoti daugelyje vietų. Ne tik Amerikoje ar Tanzanijoje, bet ir daugelyje kitų visuomenių vyrai linkę turėti daugiau vaikų.

Afrikoje ir Azijoje buvo atlikti tyrimai, susiję su vyrų požiūriu į vaisingumą, kontraceptinių priemonių naudojimą ir reprodukciją. Palyginti su jų žmonomis, vyrai nori daugiau vaikų, o ne mažiau. Vakarų Afrikos šalyse idealus vyrų norimas šeimos skaičius buvo devyni, kur kas daugiau nei moterų norimas.

Kodėl vyrai linkę turėti daugiau vaikų nei moterys? Moterims tenka pagrindinis vaikų auginimo krūvis, pradedant devyniais nėštumo mėnesiais. Palyginti su vyrų pozicija, reprodukciniai kaštai ir privalumai skiriasi. Vyrams, visų pirma, nereikia išnešioti vaiko devynis mėnesius, o tai išsyk paaiškina didesnį vaikų skaičių, kurio pageidauja vyrai. Didesnis iššūkis vyrams yra rasti partnerę, kuri norėtų su juo turėti vaikų ir juos auginti.

Taip pat moterys labiau domisi reprodukcijos kontrolės naujovėmis (kaip kad kontraceptinės piliulės ir pan.). Kai moterys gali priimti savarankiškus sprendimus dėl reprodukcijos, paprastai vaikų jos susilaukia mažiau, nei tuomet, kai dominuoja vyro sprendimas.

Maža to, nors vyrai kartais pasinaudoja technologijomis kontroliuoti vaisingumui (kaip kad vazektomija), dauguma vyrų „seksualinės medicinos“ priemonių yra skirtos kaip tik vaisingumui pagerinti. Vyrai kur kas labiau linkę naudoti augalinę mediciną ar vaistus impotencijai gydyti ar moterų seksualumui stimuliuoti nei vaisingumui mažinti.

Taigi dabartiniame pasaulyje vyrų ir moterų pageidavimai vaisingumo klausimais nebūtinai visiškai sutampa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)