Konsultuoja vaikų ir paauglių psichiatrė Goda Bačienė.

„Liepai rugsėjį sueis šešeri. Jau maždaug metus ji kalba apie tai, kad nori į mokyklą. Pažįstami tikina, kad per anksti, bet man atrodo, kad duktė jau pasirengusi ją lankyti. Nuo dvejų metukų Liepa lanko darželį, auklėtojos sako, kad ji labai gabi, lenkia savo bendraamžius. Darželyje mergaitei jau neįdomu, ji mieliau atlieka įvairias užduotis, nei žaidžia su kitais vaikais. Liepa moka skaičiuoti, rašyti spausdintinėmis raidėmis, skiemenuodama perskaito kelis sakinukus. Darželyje lyderė, vaikai jos klauso, buriasi apie ją. Mes gyvename nedideliame miestelyje, klasėje bus nedaug vaikų. Geriausia Liepos draugė – jau pirmokė, taigi duktė negali sulaukti, kada pravers mokyklos duris.“ Raimonda

Noras pažinti pasaulį

Penkiamečiai ir šešiamečiai labai smalsūs. Mažyliai iki penkerių metukų labiau džiaugiasi tuo, ką turi, tarkim, nauja mašinyte, gražia lėle. Vėliau atsiranda noras pasiekti tai, ką jau moka kiti. Pavyzdžiui, šokinėti per virvutę taip pat gerai, kaip kaimynų mergaitė, išmokti taip stipriai spirti kamuolį, kaip tai daro vyresni vaikai.

Vaikas pasiryžęs įdėti nemažai pastangų, kad pasiektų norimą rezultatą. Šį jo bruožą galima išnaudoti ir pradėti mokyti skaityti bei rašyti. Ir nebūtina tempti į mokyklą, jis gali lankyti šokių, dailės, muzikos būrelius, ikimokyklinio ugdymo grupę.

Kiekvienam – savas laikas

Mūsų šalyje reikalaujama, kad septynerių sulaukę mažieji žingsniuotų į pirmą klasę. Kitose šalyse, pavyzdžiui, Olandijoje, Airijoje, jau ketverių metukų pypliukai mina mokyklos slenkstį. Tačiau ten mokymo programa pritaikyta tokio amžiaus mažyliams, o pamokos vyksta žaidžiant. 6,5– 7 metų vaikai iš pažiūros nelabai skiriasi, jie gali vienodai gerai mokytis, tačiau jaunesniam gali būti kur kas sunkiau. Daug priklauso nuo paties vaiko savybių.

Psichologinės tarnybos atlieka tyrimus ir nustato, ar mažylis jau pasiruošęs lankyti mokyklą. Jeigu pypliukas nori atsakinėti, domisi viskuo, kas nauja, mėgsta konkuruoti, galbūt ir galėtų metais anksčiau eiti į mokyklą, tačiau reikia nepamiršti, kad reikia ilgai sėdėti suole, prisitaikyti prie taisyklių ir mokėti laukti savo eilės atsakinėti.

Pavojus pasiduoti ambicijoms

Mamos mėgsta savo vaikučius lyginti su kitais bendraamžiais. Susėdusios ant parko suoliuko aptarinėja, kurios kūdikis pirmas nusišypsojo, ištarė pirmą žodį, atsisėdo, pažino pirmą raidę. Todėl kartais tėvai išleidžia vaikutį į mokyklą per anksti ir, atrodo, tik dėl to, kad paskui patys galėtų tuo didžiuotis: „Štai mano šešerių, bet lanko mokyklą!“

Kartais leisti šešiametį į mokyklą tėvams būna tiesiog patogiau: eina vyresnėlė, taigi kartu gali eiti ir jaunylė. Arba darželis yra toli nuo namų, nuvesti į mokyklą patogiau. Priežasčių gali būti daug ir, deja, ne visada tėvai paiso mažylio.

Be to, dažnai jie pablogina padėtį, nes pabrėžia vaiko amžių: „Mano vaikutis toks mažiukas, smulkutis, kaip jam seksis mokykloje?“ Pats mažiulis apie tai, ko gero, net nepagalvotų, tėvai jam nesąmoningai įdiegia nevisavertiškumo jausmą.

„Kitoks“ – vadinasi, blogesnis

Mokiniai mėgsta erzinti „kitokius“ vaikus, šaipytis. Pavyzdžiui, jaunesniam amžiumi klasės draugui gali prilipdyti kokią nors etiketę, šaukti mažyliu („maliavka“). Patyčių rizikuoja išgirsti ir tas vaikas, kurį tėvai į mokyklą išleido per vėlai. Aštuonerių pirmokas bus visa galva aukštesnis už bedraklasius.

Fiziniai skirtumai ypač išryškėja paauglystėje, nes vieni subręsta anksčiau, kiti – vėliau. Vaikai mėgsta pasišaipyti iš kitokių ausų, nosies, plaukų spalvos. Nors kiekvienam vaikui svarbu neišsiskirti iš klasės. Apie tai tikrai verta pagalvoti prieš apsisprendžiant atžalėlę leisti į mokyklą. Juk gali būti, kad jis bus žeminamas kaip tik dėl amžiaus ir jausis nuskriaustas. Tik gerai apsvarstę visus „už“ ir „prieš“, tėvai turėtų ryžtis leisti savo vaikutį į mokyklą anksčiau nei įprasta.

MOKYTOJO NUOMONĖ
Antano Vienuolio gimnazijos vyr. mokytoja Jolita Šimkienė:

„Paprastai iš darželio atėję vaikai mokykloje pritampa lengviau. Būrelių, mokyklėlių nelankiusiesiems kartais prireikia daugiau laiko. Svarbu, kad vaikutis būtų pakankamai subrendęs mokyklai, nes į ją atėjęs turės daug ko išmokti, visiškai pasikeis gyvenimas.

Pirmoje klasėje labai išryškėja vaikų skirtumai. Vieni skaito, rašo (dažniausiai spausdintinėmis raidėmis), skaičiuoja. Kiti – dar ne. Tačiau jeigu mokinukas nuolat atlieka užduotis, mokosi, netrukus pasiveja kitus. Nors sprendimas paliekamas tėvams, ko gero, geriau palaukti, kol vaikučiui sukaks septyneri, ir tik tada išleisti į mokyklą.

Kuo daugiau vaikutis mokės, atėjęs į pirmą klasę, tuo bus lengviau. Mokytoja paiso labiau vidutinioko, ji negali skirti daug laiko gabesniam už kitus mokiniui bei nuo kitų daug atsiliekančiajam. Šešerių metų mažyliui gali būti per sunku išsėdėti pamokose, atsakinėti į mokytojos klausimus, susikaupti ir savarankiškai atlikti užduotis. Jis greičiau pavargsta nei septynerių mokinukas.

Be to, tėvai labai skuba užrašyti pirmokėlį į visus įmanomus būrelius. Kadangi pirmokui ir taip pakanka naujovių mokykloje, galbūt per akis vieno būrelio. Po pamokų geriau vaiką pasiimti namo – savoje aplinkoje geriau pailsės.“

Ką turi mokėti pirmokėlis?

Būtų gerai, kad pradėjęs lankyti mokyklą vaikutis mokėtų:

• skirti, kur yra kairė, o kur dešinė;

• skirti sąvokas: „seniau“, „dabar“, „vakar“, „rytoj“;

• susidėti daiktus į kuprinę, susirasti joje reikiamus daiktus;

• nudrožti pieštuką;

• žinoti namų adresą, telefoną, turėti paprasčiausių žinių apie šeimą;

• užsirišti batų raištelius, užsisegti sagas, persirengti fizinio lavinimo pamokai.

Mokytojai tikisi, kad pirmokėlis:

• bus aktyvus;
• rodys iniciatyvą;
• mėgs bendrauti;
• bus kūrybiškas;
• mokės kontroliuoti jausmus;
• bus tvarkingas.

Naudingi patarimai:

Kartais vaikutis yra labai drovus ir gėdijasi pasiprašyti per pamoką į tualetą. Atkreipkite į tai dėmesį ir pasakykite mokytojai, jeigu jūsų vaikas kaip tik toks ar turi kitokių bėdų.

Skatinkite mažylį mokytis, pagirkite už atliktas užduotis, tai suteiks pasitikėjimo savo jėgomis.

Ugdykite nuostatą, kad vaiko darbas yra eiti į mokyklą ir užsidirbti gerų įvertinimų.

Naujame birželio mėnesio žurnale „Tavo vaikas“ skaitykite:

„Vaiko ratai“ - naudingi patarimai ieškantiems paties geriausio vežimėlio.

„Kūdikis turistas“ - praktiški patarimai ketinantiems keliauti su vaikais.

„Mamos yra didvyrės!“ - neabejoja Juozas Liesis ir atvirai pasakoja apie dukrą, žmoną ir tėčio pareigas.

„Burnytės bėdos“ - paprastai ir suprantamai apie pienligę, stomatitą, herpio virusą ir kt „nemalonumus“

„Vienintelis“ - mamos pasakojimas apie 5 mėn Emilį, kuriam išoperuotas storasis žarnynas.