Būkite nematomi.

Architektai siūlo begales sprendimų, padedančių žmogui net ir atviroje erdvėje pasislėpti nuo aplinkinių akių. Čia tinka atitinkamu kampu pasukti foteliai skaitymui, kad juose sėdinčio žmogaus neblaškytų priešais šmėžuojantys namiškiai, ir dalinės kambario pertvaros. Kuriant savo būstą svarbu numatyti ir tokius dalykus, kaip šeimynykščių kasdieniai maršrutai. Jei, pavyzdžiui, jūs suplanuosite įsirengti ramų skaitymo kampelį tiesiai ant kelio į vonią, vargu, ar jame jums pavyks pasiekti taip trokštamo privatumo.

Būkite negirdimi.

Ne paslaptis, kad yra kasdienių ritualų, kurių metu norime būti ne tik nematomi, bet ir negirdimi. Tinkama garso izoliacija tam tikrose buto vietose taip pat padeda išsaugoti privatumą. Jei gyvenate daugiabutyje, pagalvokite ir apie kaimynus. Ar tikrai norite, kad jie girdėtų, kaip mažoji jūsų Aistė kas vakarą skambina pianinu? Geri santykiai su kaimynais prisideda saugant savo gyvenimo kokybę.

Pagalvokite, ar tikrai visada norite slėptis.

Jeigu jūsų namas stovi priešais daugiabutį, savaime suprantama, kad norėsite užsitraukti užuolaidas. Gal netgi ir labai storas. Tačiau, jei jūsų langas atsiveria į kiemą ar mišką, kuriame retai kada pasirodo pašalinis žmogus? Ar tikrai norite paslėpti šį vaizdą nuo savo akių? Žvilgsnis į tolį ne tik pailsina nuvargusias akis, bet ir įkvepia svajonėms. Ar verta to atsisakyti?

Dalyvaukite, kurdami savo interjerą.

Galite samdyti patį geriausią interjero architektą. Galite sakyti, kad nieko neišmanote apie interjerą. Tačiau jūs tikrai žinote, kokiuose namuose norite gyventi. Pagalvokite apie namus, kuriuose jums buvo gera gyventi. Kas jiems suteikė jaukumo? Gal medinės grindys, gal nerta lovatiesė, o gal – šiltos spalvos? Variantų – begalės, ir visi jie teisingi. Įsiklausykit į save ir jokiu būdu negalvokit apie „teisingą“ interjerą. Kuriate namus, kuriuose gyvensite.

Pridėkite ranką.

Na, gerai, nebūtina patiems kloti plytelių ir šlifuoti sienų. Tačiau šiek tiek padalyvauti savo namų kūrime – pravartu. Pakabinkit šviestuvus, nudažykit vazonus, iš likusių vonios plytelių pagaminkit padėkliukus puodams... Šaunu turėti savo namus, ar ne?

Naujajame žurnalo „Aš ir psichologija“ numeryje rasite“:

AŠ – ASMENYBĖ
Edita Mildažytė: žmogus ne sau sukurtas
AŠ DIRBU
Gyvenimo laiko panaudojimas
Suaugusiųjų žaidimai... darbe!
MES – TĖVAI
Trys motinystės pamokos
Kaip meilę vaikui auginau
AŠ IR TU
Buvimas kartu
AŠ ATRANDU SAVE
Kam reikalingi sapnai?
AŠ IR PASAULIS
Kas kuria jūsų namus?
Laimės iliuzija
KŪNAS IR SIELA
Relaksacija – kelias į vidinę ramybę
Šeimos receptų knyga
Kultūrinis šokas virtuvėje
AŠ KONSULTUOJUOSI
Psichoanalizė: kelionė į save
PSICHOLOGO DIENORAŠTIS
Aušros belaukiant
AŠ – NE PSICHOLOGAS
Lietuviškojo superherojaus ilgesys