Jaudinančios vaikų svajonės

Urtė, 13 metų mergaitė, regos neteko būdama ketverių, po persirgtos vėjaraupių infekcijos. Gustas, 10 metų berniukas, nebemato nuo aštuntojo gyvenimo mėnesio – regėjimą jis prarado po sudėtingos auglio šalinimo operacijos. Dvylikametė Saulė Aušrinė būdama ketverių, neteko mamos ir gyvena vaikų globos namuose. Regos negalią nuo gimimo turinti mergaitė svajoja apie kalbantį mobilųjį telefoną, kuris leistų jai rašyti žinutes ir bendrauti su tėčiu, gyvenančiu kitame mieste.

Tai – tik keli vaikai iš visų tų, kuriems atiteko dalia pasaulį patirti kitaip. Jau ne vienus metus regos negalią turinčių vaikų likimais ir jų gyvenimo skaidrinimu besirūpinanti leidėja ir verslininkė Eglė Jokužytė šiais metais pasiryžo į savo misiją įtraukti ir daugiau bendraminčių, „įkurdama fondą „Matau kitaip“ noriu sudaryti sąlygas regos negalią turinčių vaikų gyvenimo palengvinimui ir jų svajonių įgyvendinimui. Tų svajonių daug, jos įvairios, kartais paprastos, kartais labai jaudinančios, bet pasistengus – įgyvendinamos, – sakė moteris, – vaikai nori tiek įvairių dalykų, kurie palengvintų jų gyvenimą, kaip kad vibruojantys akiniai, kurie padeda laisviau judėti aplinkoje, tiek patirčių, kaip kad šuolis parašiutu“.

Anot jos, prie fondo veiklos ir jo pradžią žyminčios šventinės akcijos „Atmerk akis“ jau dabar kviečiami prisijungti tiek privatūs asmenys, tiek įmonės, organizacijos ar savanoriai. Norintiems padėti įgyvendinti vaikučių svajones, siūlomi keli būdai kaip tai padaryti, visi jie nurodyti fondo ir projekto svetainėje www.mataukitaip.lt.

Didžiausias siekis – nereginčiųjų integracija

E. Jokužytė jau penkerius metus dirba savo įkurtoje socialinio verslo įmonėje VŠĮ „Verslas ar menas“. Viena svarbiausių įmonės veiklų – vaikiškų leidinių Brailio bei įprastu raštu spausdinimas.

„Regintys vaikai užmerktomis akimis liesdami paveikslėlius gali atpažinti pasakų herojus. Šis žaidimas lavina įvairius pojūčius, ugdo socialines vertybes bei keičia požiūrį į neįgaliuosius. Regos negalią turintiems vaikams – tai galimybė skaityti tas pačias knygas kaip ir regintieji“, pasakojo naują leidybos būdą Lietuvoje inicijavusi leidėja. Sunkaus darbo svarbą žymi didelis visuomenės dėmesys, o reginčiųjų ir Brailio raštu išleista Leonardo Da Vinci pasakų knyga „Sparnuotos raidės“ 2015-ais metais buvo pripažinta gražiausia metų knyga.

Prisimindama leidybinio darbo pradžią E. Jokužytė minėjo, kad kai regos negalią turintys vaikai jai demonstravo knygas Brailio raštu, ji supratusi, kokia didelė yra šių vaikų atskirtis, „man suspaudė širdį. Tai buvo tik paprasti balti lapai su išmuštais taškais t.y. Brailiu atspausdintas tekstas. Be to vaikas namuose neturėjo savo knygų. Supratau, kad kažką turiu daryti“.

Dvejopu raštu atspausdintos knygos buvo pirmasis tiltas tarp reginčiųjų ir regos negalią turinčių vaikų. Knygas lydėjo įvairios skaitymo ir patyrimų dirbtuvėlės, kuriose bendrauta ne tik su regos negalę turinčiais vaikais, jose regintys vaikai kviesti pajusti, ką reiškia pasaulį matyti be akių pagalbos.

„Matau kitaip“ fondo tikslas – kuo visapusiškiau integruoti regos negalią turinčius vaikus į visuomeninį gyvenimą, tad Kalėdine akcija „Atverk akis“ jis tikrai neapsiribos, tai – viso gyvenimo projektas, kuriame nenubrėžtos aiškios ribos“, akcentavo E. Jokužytė.

Būdai prisidėti

Norintys prisijungti prie socialinės akcijos „Atmerk akis“ tą gali padaryti keliais būdais.

Apsilankius www.mataukitaip.lt tinklapyje, galima dovanų nupirkti vieną iš naujausių ir gražiausių knygų Lietuvoje – tokiu būdu 20 eurų prisidėti prie projekto.

Antras būdas – galima sudaryti paramos sutartį su fondu bei paremti iš savo įmonės pelno.

Trečias – tiesiogiai prisidėti prie svajonių, tinklapyje paaukojus 5, 25 ar savo nurodytą sumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)