"Būdingiausi kūdikių odos pažeidimai: išsausėjimas, pleiskanojimas, naujagimių spuogai, prakaitinė, iššutimai, raukšlių pažeidimai, dauginiai pūliniai, t.y. abscesai. Dauguma jų atsiranda nepaisant higienos taisyklių.

Ypatingai patartina kūdikių drabužėlius skalbti tik specialiais milteliais ar vaikų muilu, po to juos išlyginti laidyne. Vystant nenaudokite klijuotės, politeleno plėvelės ar ko nors, kas galėtų sudirginti kūdikio odą.

Mažylį maudykite kas antrą dieną, o esant sausai odelei naudokite lakišių žolės, ramunėlių ar kt. gydytojo nurodytų vaistažolių voneles. Atsiradus iššutimams juos tepkite specialiu tepalu, o iškilus pūlinukams naudokite briliantinę žalumą“, - patarė „Camelia“ vaistininkė Jurga Juknevičienė.

Kūdikių plaukučiai, kaip ir odelė, kur kas silpnesni, nei suaugusiųjų, tad ir jiems reikia ypatingos priežiūros. Svarbu ne tik pasirinkti tinkantį šampūną, bet ir teisingai šukuoti, džiovinti plonus plaukučius.

„Iki vienerių metukų šampūno galima ir nenaudoti, nes sudėtyje esanti laurilo ar natrio sulfato laureato koncentracija gali sukelti odos sudirgimų. Dažnai naudojant šias priemones galvos oda gali išsausėti, pradėti pleiskanoti, plaukučiai gali imti slinkti“, - įspėjo J. Juknevičienė.

Dažniausiai pasitaikančios problemos: reti plaukai, pleiskanos ar jų luobelė. Per prievartą jos lupti negalima. Prieš maudant kūdikio galvelę įtrinkite kūdikių aliejumi – taip galvos oda greičiau atgaus pusiausvyrą.

Į šias problemas verta atkreipti dėmesį ir lankantis šeimos gydytojo kabinete. Pasikonsultavus su gydytoju patartina išsirinkti tinkamiausias vaistažoles ir jų nuoviru skalauti kūdikėlio plaukus.

Anot J. Juknevičienės, šukuoti kūdikio plaukučius patartina medinėmis šukomis bukais danteliais ne dažniau nei 2-3 kartus per dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją