ES iš paskutiniųjų stengiasi įtikinti būsimųjų narių piliečius, jog jos standartizavimo taisyklės nesunaikins šių šalių kulinarijos tradicijų.

"Tai sena istorija, - apie čekų išsakytą nerimą dėl to, jog maisto higienos reikalavimai gali uždrausti tradicinius patiekalus, sakė Europos Komisijos prezidentas Romanas Prodis (Romano Prodi). - Tačiau Europos Sąjungos šalyse tradicinė kulinarija klesti".

2004 metų gegužės 1 dieną priėmusi Kiprą, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Maltą, Lenkiją, Slovakiją ir Slovėniją Europos Sąjunga taps didžiausia pasaulyje vieninga rinka ir prekybos sąjunga. Kaip ir dabartinės narės, šalys kandidatės derybose su ES išsikovojo daugybę maisto taisyklių išimčių. Pavyzdžiui, viena iš Sąjungą įkūrusių valstybių Prancūzija išlaikė teisę gaminti Kamambero sūrį iš nepasterizuoto pieno. Tiesa, šiuo sūriu šalis negali prekiauti užsienyje.

Panašiai Lenkijos vidaus rinkoje bus leista prekiauti vadinamuoju "oscypek" sūriu, kurį iš avies pieno gamina Karpatų regiono gyventojai. Kai kuriose jų trobelėse net nėra vandentiekio. Kitoje sienos pusėje gyvenantys slovakai iš avies pieno gamina tradicinį "brinza", kuris už "oscypek" minkštesnis ir kvapnesnis. "ES labai jautri vietinių tradicijų atžvilgiu, - sakė Lenkijos vyriausybės atstovė Europos reikalams Eva Hačik (Ewa Haczyk). - Todėl Sąjunga mūsų tradicijų tikrai nesunaikins".

Šiuo metu ES pirmininkaujanti Danija pasiūlė dabartinėms Sąjungos narėms suteikti šalims kandidatėms nuolaidų jautriais nacionaliniais klausimais, kuriais pažangos nepasiekta metų metus. Pavyzdžiu galėtų būti Latvijos prašymas leisti jos medžiotojams ir toliau medžioti meškas ir lūšis. O Baltijos šalių žvejai nori gaudyti mažesnes silkes nei leidžia ES taisyklės.

Maltai bus taikomos išimtys dėl ES taisyklių, susijusių su miško paukščių apsauga. Šios mažos Viduržemio jūros salos medžiotojams pavasariais bus leista gaudyti migruojančias putpeles ir paprastuosius purplelius, nors tokiai išimčiai ir nepritaria aplinkosaugininkai.

Vengrijai bus suteikta išskirtin4 teisė vadinti savo desertinius vynus tokajais, nepaisant to, jog Italija teigia turinti viduramžius siekiančių raštiškų patvirtinimų apie tokajaus gamybą savo šalyje.

Degtinę mėgstantiems lenkams tikriausiai bus suteiktos išskirtinės teisės gaminti pigų, kokybės standartų neatitinkantį "Polskie wino", nes, prancūzų nuomone, šis gėrimas nekonkuruos su prancūziškais vynais. Didelių ginčų kilo dėl "palinkos", kadangi Rumunija aršiai prieštarauja Vengrijos siekiams gauti iš ES išskirtines teises gaminti šį alkoholinį vaisių gėrimą.

Balkanų pusiasalio šalys Rumunija ir Bulgarija tikisi prisijungti prie Europos Sąjungos 2007 metais, arba 3 metais vėliau nei 10 pirmaujančių kandidačių grupė.

Vis dėlto įstojimas į Europos Sąjungą bus bloga naujiena naujųjų narių bananų mėgėjams. Pavyzdžiui, Lenkijoje bananai pabrangs trigubai, nes ES taisyklės vers šią šalį importuoti bananus iš buvusių Europos kolonijų, o ne iš Centrinės Amerikos šalių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją