Būtent tėvai atsakingi už tai, kad apsaugotų vaiką nuo blogų dalykų, kurių įmanoma išvengti. Žinoma, mes negalime kontroliuoti tokių dalykų, kaip artimo žmogaus mirtis arba sunki liga, bet kai kuriems dalykams mes, tėvai, galime užkirsti kelią, rašo lifehack.org.

1. Nesielkite su vaikais kaip su suaugusiais

Kai kurie tėvai sako, kad jų vaikai yra tarsi maži suaugę žmonės. Bet iš tiesų jie tokie nėra, jie tik vaikai. Jie nesugeba taip kaip suaugusieji apdoroti informacijos ar netgi abstrakčiai mąstyti. Vaikų smegenys dar nėra visiškai išsivysčiusios, jie nėra brandūs emociškai ir psichologiškai. Tėvų noras, kad vaikas būtų kaip suaugęs, yra absurdiškas. Pasiimti vaiką į prabangų restoraną ir po to supykti dėl to, kad vaikas elgiasi kaip būdinga jo amžiui, yra kvaila.

Nepuoselėkite vilčių, kad ikimokyklinukas elgsis kaip vyresnis, nes nuolat nusivilsite. Nesiveskite vaikų į tokias vietas, kur vaikams būdingas elgesys nepriimtinas ar netoleruojamas. Jei reikia, pavyzdžiui, skristi lėktuvu, pasiruoškite užimti vaiką jam pagal amžių tinkamais žaislais ar animaciniais filmais. Numatykite, kad vaikas elgsis pagal amžių, nes jei jam dveji, jis ir elgsis kaip dvejų metų. Vaiku būname tik kartą gyvenime, tad džiaukitės savo vaikų vaikyste ir leiskite jiems būti vaikais.

2. Neapkraukite vaiko veikla

Labai daug vaikų perdega dar net neįstoję į aukštąją mokyklą. Jie išsenka mokykloje, yra apkraunami užklasine veikla ir reguliariai pervargsta. Ar normalu, kad vaikas visą dieną mokosi, kelis kartus per savaitę po pamokų skuba į kitas veiklas ar sportą, o grįžęs dar turi atlikti krūvą namų darbų? Mūsų vaikai nebeturi laiko tiesiog pabūti vaikais. Jie nuolat jaučia stresą vien bandydami laikytis beprotiškos dienotvarkės ir viską suspėti.

Labai daug tėvų savo vaikus pradeda lavinti nuo pat kūdikystės. Muzikos ir užsienio kalbų pamokėlės, plaukimas, kitas sportas ir pan. Vaikais spaudžiami per stipriai, per greit. Nepamirškite, kad jiems dar visas gyvenimas priešaky, ir jie daug ką spės išmokti. Vaikystėje kūnas ir smegenys labai greit auga, todėl vaikams reikia daugiau poilsio. Jiems reikia daug laisvo laiko žaidimams, taip vystosi jų vaizduotė. Jei ribojame žaidimams skirtą laiką tam, kad vaiką lavintume, tai gali neigiamai atsiliepti vaiko raidai.

3. Fizinis ar emocinis smurtas

Visi žino, kad fizinis smurtas vaiką žaloja. Tačiau emocinis smurtas kenkia ne mažiau, o kai kurie tėvai nesuvokia, kad emociškai smurtauja prieš savo vaiką. Vaikystėje išgirsti pikti žodžiai prilimpa, jų negali atsiimti, jie pažeidžia vaiko esmę, ypač jei jie juos išgirsta iš artimiausių žmonių. Jei vadinate vaiką kvailu, blogu, bjauriu ar kitokiais niekinančiais ar žeminančiais epitetais, tokie žodžiai įsirašo į vaiko pasąmonę ir lieka visam gyvenimui. Kai reikia, kritikuokite ne vaiką kaip asmenį, bet konkretų jo elgesį.

4. Neapkraukite vaiko suaugusiųjų problemomis

Nesitikėkite, kad vaikas perims dalį jūsų problemų naštos. Tėvų pareiga uždengti ir apsaugoti vaiką nuo suaugusiųjų problemų. Vaikui nederėtų susidurti su tokiomis problemomis, kaip alkoholizmas, priklausomybė nuo kvaišalų ir alkoholio. Labai dažnai vaikas žalojamas skyrybų atveju. Kai vienas iš tėvų stengiasi nuteikti vaikus prieš kitą iš tėvų, vaikui tai sukelia didžiulę emocinę įtampą. Jei esate išsiskyrę, prie vaikų nekalbėkite blogai apie buvusįjį (-iąją). Vaikas visus neigiamus žodžius priims asmeniškai, juk ir mama, ir tėtis yra jo dalis.

5. Nespauskite jų nuolat būti sėkmingais

Šiais laikais iš vaikų per daug reikalaujama būti sėkmingais. Viena, kai tėvai linki savo vaikui visko, kas geriausia, bet visai kas kita, kai jie nuolat jį spaudžia būti geriausiu. Kad ir ką vaikas darytų, visada atsiras kažkas, kas darys dar geriau. Lai vaikas stengiasi savo valia. Spaudimas nėra padrąsinimas. Išsiaiškinkite šį skirtumą, kad būtumėte savo vaiko drąsintojai. Kai vaikas nuolat spaudžiamas būti geriausiu, mažėja jo motyvacija ir ilgainiui užsiveria durys į sėkmę.

6. Socialinė izoliacija

Vaikas turi bendrauti su kitais vaikais. Jei jis būna vien tarp suaugusiųjų ir bendrauja vien su suaugusiais, tai gali pakenkti jo gebėjimui bendrauti su bendraamžiais. Vaikams reikia reguliariai bendrauti su bendraamžiais, kad įgytų socialinių įgūdžių. Pirmieji gyvenimo metai yra labai svarbūs, vaikams svarbu išmokti būti su kitais vaikais, nes tai turės įtakos jų socialinei adaptacijai vėliau. Skatinkite vaiko bendravimą su bendraamžiais – planuokite susitikimus su kitais vaikais.

7. Netinkamas pavyzdys

Vaikui labai svarbu turėti teigiamą pavyzdį. Jei žmogus, kuris vaikui yra pavyzdys, piktnaudžiauja kvaišalais arba alkoholiu, vaikas manys, kad toks elgesys priimtinas ar netgi skatintinas. Didžiausias pavyzdys vaikui yra tėvai. Ar jūsų elgesys skatina vaiką jumis žavėtis? Ar norėtumėte, kad vaikas kartotų jūsų elgesį? Vaikai bet kokiu atveju mėgdžioja tėvų ar globėjų elgesį.

Taip pat jie turi ir kitų pavyzdžių, kurie padeda jiems suformuoti savo elgesį mokykloje, santykiuose ar kai reikia priimti sudėtingus sprendimus. Ar norėtumėte, kad vaikas jus kopijuotų? Būkite teigiamu pavyzdžiu savo vaikams, nepamirškite, kad jie stebi viską, ką jūs darote gyvenime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)