Šiemet į ISH parodą plūdusios lankytojų minios – akivaizdus įrodymas, kokią milžinišką įtaką vonios kambario raidai, vienos ar kitos interjero ir dizaino tendencijos formavimui turi šių kompanijų produktai ir kolekcijos. ISH paroda ne tik pažėrė intriguojančių naujovių, bet ir uždavė iš pirmo žvilgsnio keistų klausimų. Žinoma, iškart su atsakymais. Štai keli iš jų.

Ar praustuvai kada nors bus plieniniai?

Vokiečių „Kaldewei“ be konkurencijos yra pagrindinis pasaulyje plieninių vonių ir dušo padėklų gamintojas. Nuo šiol tai ne visai tiesa. Pirmą kartą ISH parodoje „Kaldewei“ pristatė ir plieninius praustuvus. O kad nepasirodytų per mažai- iškart keturias skirtingas jų kolekcijas, kuriose apie keturiasdešimt įvairių išmatavimų, pastatomų arba įleidžiamų į stalviršį modelių.

Praustuvų paviršius padengtas specialios emalės sluoksniu, todėl itin sunku atskirti nuo tos pačios keramikos. Praustuvai papildė populiarias „Kaldewei“ vonių kolekcijas „Puro“, „Cono“ ir „Centro“, o dizainerė Anke Salomonom sukūrė naują praustuvų ir vonios kolekciją „Silenio“.

Ar įspūdingą vonios dizainą gali sukurti aistringas banglentininkas?

Tai dar viena „Kaldewei“ naujiena. Pasaulinio garso dizaineris Arikas Levy pristatė plieninę vonią ir pastatomą praustuvą „Emerso“, kurių kūrybos ir gamybos procesas truko net penkerius metus. Lūžtančią bangą primenanti vonios briauna, subtiliai pereinanti į plokštumą, iškalbingai byloja ne tik apie technologines „Kaldewei“ galimybes, bet ir Ariko Levy aistrą serfingavimui. Dizaineris netgi kukliai juokavo, jog banglentininkas jis gal net geresnis nei dizaineris. Bent jau pažvelgus į „Silenio“ tuo būtų galima drąsiai abejoti.

Ar dizaineriai įveiks revoliucinės „Saphir Keramik“ keramikos iššūkius?

Kai prieš dvejus metus toje pačioje ISH parodoje šveicarų santechninės keramikos gamintojas „Laufen“ sukėlė tikrą revoliuciją su nauja patentuota „Saphir Keramik“ keramika, intriga slypėjo ne tik rodos neribotose šios medžiagos galimybėse, bet ir dizainerių sugebėjimuose jas išnaudoti. Prieš porą metų pirmosios dizainerių Roberto Palomba („Kartell by Laufen“) ir Andreaso Dimitriadiso („Living“) kolekcijos nevirto prisvilusiais blynais, o šiemet egzaminą puikiai išlaikė dar du pasaulinio garso dizaino sunkiasvoriai -Konstantinas Grcicius (kolekcija „Val“) ir Toanas Nguyenas ( „Ino“). Abi pretenduoja tapti kompanijos bestseleriais.

Ar vienas gamintojas gali įtikinamai įvardinti aktualiausias 2015 metų vonios kambario tendencijas?

Atsakymas – taip. Kompanijos „Villeroy & Boch” stendas tradiciškai parodoje išsiskyrė įspūdingu dydžiu. Ir suprantama kodėl. Norint pristatyti tiek skirtingų vonios kambariui skirtų produktų, technologijų ir kolekcijų, reikia nemažai vietos. Ši kompanija neabejotinai pateikė išsamiausią šiuolaikinio vonios kambario vaizdą ir įvardino aktualiausias temas.

Lengvos priežiūros keramika „CeramicPlus“, vandenį ir energiją taupanti „DirectFlush“ technologija, sensorinė nuplovimo sistema „Pro Detect2”, vonios kambario kolekcijos „Squaro Prestige“ ir „Venticello“ - geriausi įrodymai, kad aktualiausios išlieka tvarumo ir taupymo, taip pat individualaus išplanavimo, jaukumo kūrimo, ribų tarp vonios kambario ir kitų namų zonų trynimo temos.

Kada Ph. Starckui atsibos vonios kambarys?

Panašu, kad dar negreit. Ph. Starcką galima laikyti vienu nuosekliausių ir neabejotinai didžiausią įtaką vonios kambario raidai padariusiu dizaineriu per pastaruosius keletą dešimtmečių. Šis kūrėjas kartu su kompanija „Duravit“ vienas pirmųjų pradėjo naują vonios kambario evoliuciją, o produktyvus bendradarbiavimas tęsiasi iki šiol.

Jokia sensacija, kad ir ISH parodoje Ph. Starckas pristatė dar vieną naują santechninės keramikos kolekciją. Ir nors jos pavadinimas „Me“ („Man“) skamba gana ekscentriškai, iš tikrųjų atspindi nuoseklų šio dizainerio požiūrį į vonios kambario raidą, jos dabartį ir ateitį.

Ar visi maišytuvai vienodi?

Dažniausiai taip, bet pasitaiko ir malonių išimčių. Kūrybinės kartelės sau nenuleidžia tas pats Ph. Starckas. Dizaineris sukūrė naują modelį „Axor Starck V“ kompanijai „Axor“. Maišytuvas pagamintas iš visiškai neįprastos medžiagos - permatomo stiklo, be to, neturi viršutinės dalies. Vitališkų vandens sūkurių stebėjimas išties veikia hipnotizuojančiai.

Kompanijos „Keuco“ maišytuvas kolekcijai „Edition400” pelnė prestižinį „Design Plus“ apdovanojimą ir nustebino vokiečių gamintojams nebūdinga elegancija ir aptakumu. O štai naujasis „Dornbracht“ kūrinys CL.1 savo technologine, kiek šaltoka prigimtimi ir minimalistiniu dizainu šią taisyklę tik patvirtino.

Kas kuria ir gamina geriausius vonios kambario baldus?

Ir vėl įdomiausias ir kokybiškiausias vonios kambario baldų kolekcijas pristatė žinomiausi santechninės keramikos gamintojai. Kompanijos „Laufen“ asortimentą papildė „Boutique“ ir „Space“, dizaineris Christianas Werneris „Duravit“ sukūrė vonios baldus „L-Cube”.

Kompanijos „Villeroy & Boch” visoms vonios baldų kolekcijoms ir jų stilistinei įvairovei išvardinti gali neužtekti abiejų rankų pirštų. Bene vienintelė vokiečių „Keuco“ su serija „Edition 400” atstovėjo savo kaip pirmiausia solidaus ir pasaulinį pripažinimą pelniusio vonios baldų gamintojo pozicijas.