Ne visų rūšių rožės duoda vienodai gerus auginius, tačiau vis tiek verta pabandyti padauginti rožę iš gražios puokštės. Pradžiai įdėmiai apžiūrėkite padovanotos rožės stiebą. Jis turi būti šviežias, lygus ir blizgantis. Auginio iš padžiūvusio ir susisukusio stiebo neišauginsite, rašo supersodovnik.ru.

Toliau reikia teisingai pasirinkti vietą, iš kurios galima gauti gyvybingą auginį. Daugelis rožių rūšių lapų pažastyse duoda pumpurus, kurie auginant pašalinami. Tai paprastai būna viršutiniame stiebo trečdalyje. Ši stiebo dalis neturi pumpurų ir netinka dauginimui auginiais. Geri auginiai gaunami iš viduriniojo stiebo trečdalio. Ši rožės dalis vazoje nenardinama į vandenį ir turi gerus gyvus pumpurus lapų pažastyse.

Ir paskutinė sąlyga: auginių pjaustymo instrumentas turi būti aštrus, kad pjūvis būtų švarus ir neatsisluoksniuotų žievė. Jeigu neturite gero sekatoriaus, geriau pasinaudokite labai aštriu peiliu, (galima kanceliarijos parduotuvėje nupirkti popieriui skirtą peilį). Pjūvį darykite vienu judesiu, nezirinkite stiebo, kad ant jo neliktų atplaišų.

Pirmasis auginio pjūvis turi būti įžambus. Padarykite jį, nuo žemiausio gyvo pumpuro atsitraukę 0,5-0,7 centimetro.

Antras pjūvis turi būti tiesus. Darykite jį virš trečio lapo, maždaug per vieną centimetrą. Sodinant auginius pagal pjūvius bus lengva atpažinti, kur viršus ir kur apačia. Apatinis galas bus įžambus.
Žemiausią lapą virš įžambaus pjūvio visiškai pašalinkite, palikite tik nedidelį lapkotį.

Likusius du lapus patrumpinkite, kad įsišaknijant negaruotų drėgmė.
Rožės auginių galus pamerkiame į šaknijimosi stimuliatoriaus tirpalą 24 valandoms.

Rožės auginių sodinimui paruoškite talpą - nedidelę dėžę, kurios šono aukštis siekia 15-20 centimetrų. Supilkite į ją durpių ir smėlio mišinį (santykis 1:1), sluoksnio storis turi siekti apie 10 centimetrų. Lengvai sutankinkite. Ant viršaus paberkite smėlio, jo sluoksnis turi siekti apie keturis centimetrus. Rožių auginiai įsišaknijimo laikotarpiu dažnai ima pūti. Siekiant apsaugoti rožes nuo puvinio ir kitų grybelinių ligų, smėlį gerai suliekite fungicido tirpalu.

Ne visada gražią puokštę gauname sodinimo sezono metu. Ką daryti, jeigu rožė labai patiko, norisi užsiauginti sau tokią pačią, tačiau pasodinti sode kol kas neįmanoma? Arba liko daug auginių po rudens genėjimo? Pabandykite susodinti auginius namų sąlygomis aukštame konteineryje ar vazone. Vazoną reiktų laikyti bute ar šildomoje patalpoje, kurioje oro temperatūra siekia 15-20 laipsnių, o oro drėgmė – 80-98 procentus. Gegužės viduryje įsišakniję ir gerai išsivystę auginiai išgyvena sode.

Auginius nuplaukite grynu vandeniu ir drėgną galą pamerkite į šaknų formavimąsi stimuliuojančius miltelius.

Smėlyje padarykite nedideles duobutes (taip, kad auginys sodinant tik lengvai liestų durpių ir smėlio sluoksnį. Pasodinkite auginį taip, kad jis būtų labai nedaug pasviręs.

Smėlį aplink auginį sutankinkite, kad laistant jis nenuvirstų.
Atsargiai palaistykite smėlį aplink auginį. Esant būtinybei, prilaikykite jį ranka tol, kol susigers vanduo.

Smulkiu purkštuvu apipurkškite auginius vandeniu.
Uždenkite auginių dėžę polietileno plėvele.

Jeigu auginius pasodinote saulėtoje vietoje, būtinai padarykite jiems prietemą. Tam tarp dviejų polietileno sluoksnių galima padėti ploną baltą audinį arba ant plėvelės viršaus uždėti plastikinę daržovių dėžę. Jos grotelės mes šešėlį ir rožių lapai nenudegs. Rožių auginius purkšti (ypač pradžioje) reiktų tris ar net keturis kartus per dieną. Jeigu auginių daug ir jais pasirūpinti galite tik savaitgaliais, pridengimui galima naudoti plastikinius butelius be dugno. Tokiu atveju auginius reiktų sustatyti po medžių vainikais.

Jeigu jūs pastebėjote, kad rožės auginys geltonuoja ar juoduoja, iškart jį pašalinkite.

Po trijų ar keturių savaičių rožės auginiai pradeda formuoti šaknis. Tai galima patikrinti šiek tiek timptelėjant auginį už viršaus – jūs pajausite pasipriešinimą. Įsišaknijusius auginius galima palikti iki kitų metų, tik tokiu atveju jiems reikia padaryti sausą priedangą žiemai. Jeigu rožės įsišaknijo liepą ar rugpjūčio pradžioje, jas tolimesniam augimui galima pasodinti į derlingą žemę.

Dirvožemį patręškite kompleksinėmis trąšomis ir gerai išmaišykite.
Padarykite tokią duobutę, kad joje lengvai tilptų šaknys.

Įsišaknijusius auginius galima sodinti maždaug penkių centimetrų gylyje.

Užpilkite duobutę žeme ir ją aplink auginį šiek tiek suspauskite. Darykite tai atsargiai, nes jaunos rožės šaknys labai silpnos.
Atsargiai palaistykite.

Jeigu šaknys gerai išsivysčiusios, o nauji ūgliai dar nesusiformavo, tokiu atveju galima niekuo nedengti, tačiau reikia turėti omenyje, kad dirvožemis aplink jūsų rožes turi visą laiką būti drėgnas. Jeigu nėra galimybės nuolat rūpintis dirvožemio drėgnumu, geriau apsidrausti ir iš pradžių pridengti specialia danga ar plastikiniais buteliais ne dugno, atsukus jų kamštelius.

Po dviejų ar trijų metų rožės bus paaugusios ir pradės gausiai žydėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)