Erdvė, kurios nevaržė jokie suskirstymai ir dalijimai, buvo visiškai pritaikyta šio meto poreikiams. Dažniausiai virtuvė lanksčiai įsiterpia į būsto stilistiką, tampa įvairesnė ir kartais neprognozuojama.

Žinoma, atvira erdvė suteikia daugiau laisvės ir galimybių, tačiau ji atsineša į virtuvę kitų problemų, kurias dizaineriai ir projektuotojai sėkmingai sprendžia diegdami naujas technologijas ir taikydami originalias medžiagas. Tai pasakytina apie erdvės funkcinius sprendimus: virtuvėje planuojamos skaidrios pertvaros, atskiriančios darbinę zoną nuo valgomojo, arba įvedami stumdomieji elementai. Jeigu leidžia plotas, virtuvė suskirstoma į kelias ergonomines zonas: maisto laikymo, maisto ruošimo ir maisto gaminimo.

Virtuvė – kūrybinės dirbtuvės

Kitas bene svarbiausias šio amžiaus virtuvės pasiekimas tas, kad virtuvė tapo nebe nemalonios ruošos zona, o tikromis kulinarinėmis–kūrybinėmis dirbtuvėmis. Neliko monotoniškų ir imlių laiko darbų – viską ar beveik viską daro automatai ir buitinė technika. Tuo būdu žmogus išlaisvinamas nuo nepatogumų, suvaržymų ir gali kuo puikiausiai atskleisti savo kulinarines fantazijas virtuvėje.

Italijos „Valcucine“ gamintojai visiškai naujai įvardija virtuvės estetiką, funkcionalumą, ergonomiką bei ekologiškumą. Jų siūloma Artematica New Logica system virtuvės darbinė dalis yra uždaroma ir atidaroma atveriamais ir suveriamais skydais. Taigi virtuvė off line (kai joje nedirbama) tampa salono – valgomojo – elementu, ji gali būti transformuota į bendravimo zoną ar net vaikų žaidimų vietą. Virtuvė tampa bendrojo kambario estetiniu papildiniu, kuriame galima įvairi veikla.

Valcucine virtuvė. Gamintojo nuotr.

Kokie modernių virtuvių ergonominės inovacijos ir privalumai?

Platesnis darbastalis. Tradicinis virtuvės darbastalis yra 60 cm pločio. Naujoviškas ir modernus požiūris į virtuvės ergonominius reikalavimus praplečia galimybių lauką ir siūlo darbastalį paplatinti iki 80 cm pločio. Šis matmuo lemia ypač pažangaus požiūrio į darbastalio ergonomiką atsiradimą. 80 cm plotis suteikia galimybę šeimininkauti didesniame plote, išvaduoja iš suspaustos aplinkos, suteikia tikrą laisvės pojūtį.

Čia italų dizaineriai tikrai padarė labai revoliucingą sprendimą ergonomikoje, t. y. įteisino darbastalio giluminėje dalyje laikomų daiktų ir maisto vietą. Visa tai dabar nepaliekama ant darbastalio, o dedama į tam skirtas lentynas. Darbastalis puikiai matomas, jis išnaudojamas kur kas efektyviau, nes visi reikalingi dalykai lengvai pasiekiami.

Įrangos kanalas. Kaip matyti iš nuotraukų, darbastalis yra suskirstytas į dvi dalis: maisto ruošimo ir įrankių bei įrangos dalį, įmontuotą bazinių spintelių nugarinėje dalyje. Tai 20 pločio kanalas, kuriame integruoti visi virtuvės darbams reikalingi elementai: nedideli konteineriai maistui, smulkioji buities technika (plaktuvai, maišytuvai, kiti pagalbiniai instrumentai), elektros jungikliai, vieta peiliams, lėkštėms ir kt. Lėkščių vieta yra ypač ergonomiškai patogi, nes išplovus jos dedamos į čia pat už plautuvės esančią džiovyklėlę, o ne kažkur aukštai į spinteles. Kanale po džiovykla įtaisytas vandens tekėjimo į vandens sifoną kanalėlis.

Tokį prietaisų ir įrangos kanalą gali papildyti virš jo įrengtos nedidelės lentynos, kur sudedami dažniausiai naudojami reikmenys: puodeliai, lėkštės, taurės, integruoti prieskonių konteineriukai, ištraukiami vandens maišytuvai ir kt.

Be to, visa tai turi savo vietas, t. y. prie viryklės įmontuoti dujų čiaupai, elektros jungikliai su atspindinčiais LED šviestuvais, ištraukiami maišytuvai, judamosios prieskonių lentynėlės, maisto gaminimo įrankiai, šalia plautuvės – lėkščių ir taurių džiovykla, konteineris plovimo priemonėms sudėti.

Laisvoje vietoje pagal poreikius talpinami plaktuvai, trupinių rinkikliai, salotų džiovintuvai, mediniai įrankiai, peiliai. Įrangos kanale yra nedideli konteineriai buteliams ir kitiems maisto produktams. Didelė naujovė – integruotos buitinės svarstykles.

Taigi toks novatoriškas virtuvės reikmenų integravimas labai pagerina ergonominius poreikius, leidžia ypač funkcionaliai naudotis prietaisais.

Kita įdomi ir funkcionali detalė virtuvėje – slankioji pjaustymo lenta, kuri gali judėti per visą darbastalį (žinoma, išskyrus tada, kai naudojamasi virykle). Toks mobilumas leidžia maksimaliai patogiai prieiti prie visų konteinerių ir prietaisų, esančių įrangos kanale.

Snaidero virtuvė. Gamintojo nuotr.

Ergonominės durelės. Virtuvinis blokas uždaromas ir atidaromas lengvai valdomais pakeliamais grūdinto stiklo skydais. Apatinėje, bazinėje virtuvės dalyje įrengiami paslėpti bėgiai, kuriais slankioja uždaromasis skydas. Be to, nereikia lįsti po gartraukiu, norint pažiūrėti, kaip verdamas maistas, nes gartraukis yra vertikalus. Taip pat nereikia lįsti po kabamosiomis spintelėmis, norint nuvalyti darbastalį (galva išvengia netikėtų susidūrimų su spintelės durelėmis).

Modernius uždaromuosius variantus siūlo ir gamintojas „Snaidero“ kabamųjų spintelių srityje: šalia tradicinės džiovyklėlės indams ir naudingų lentynų matome ir integruotą gartraukį, kuris atveriamas gaminant maistą. Tokios spintelės dizaine suformuota gartraukio kepurėlė, pažymint, kad būtent toje vietoje yra gartraukis.

Gerindami virtuvės ergonomiką, „Ernestomeda“, „Snaidero“, „Berloni“, „Scavolini“ ir kiti gamintojai lyderiai tobulina klasikinę virtuvę, įvesdami naujų elementų. „Snaidero“ virtuvėse matome naujo tipo uždaromas plautuves, atitinkančias griežčiausias higienos normas, ištraukiamus maišytuvus, naujos kartos integruotą buitinę techniką, leidžiančią maksimaliai pagreitinti maisto gamybą. Galima paminėti ir buitinės technikos gamintoją „Foster“, kurio produkcijoje matome ištisinius funkcinius blokus, kur įmontuota viskas – nuo plautuvės iki iš darbastalio ištraukiamo gartraukio.

Dominuoja stovimosios spintelės. Šiuolaikinė moderni virtuvė funkcionalumo požiūriu yra labai patobulėjusi. Dažnai atsisakoma kabamųjų spintelių, stengiamasi maksimaliai išnaudoti šalia esančią erdvę. Na, o jeigu jau apsisprendžiama kabinti spinteles ant sienos, tai siekiama paties optimaliausio varianto, labiausiai atitinkančio žmogaus poreikius. Spintelės su atsiveriamais ar pakeliamais mechanizmais, garantuojančiais saugumą, montuojamos tokiame aukštyje, kad galima būtų viską pasiekti ranka.

Beveik visi virtuvių gamintojai projektuoja ir siūlo stovimąsias bazines spinteles su ištraukiamuoju mechanizmu ir automatiniu grįžimu. Jeigu virtuvė kampinė, joje, žinoma, bus kampas, kurį reikės užpildyti. Šią problemą kokybiškai sprendžia ne tik brangių virtuvių gamintojai, bet ir standartinio kokybės lygio gamintojai, tokie kaip „Ikea“. Jų siūlomi ištraukiamieji kampiniai mechanizmai yra pakankamai geros kokybės ir visiškai užtikrina spintelės funkcionalumą.

Aukštuose spintų blokuose ištraukiamas mechanizmas leidžia apžvelgti visą spintos turinį, lengvai pasiekti norimą daiktą. Tai ypač svarbu, turint omeny higienos sumetimus, nes viskas yra uždaryta, nekaupia dulkių. „Snaidero“, „Ernestomeda“, „Berloni“, „Oikos“ ir kiti pažangūs gamintojai savo kataloguose pateikia ir įvairių virtuvių pavyzdžius neįgaliesiems.

Spintelių vidinis apšvietimas. Kitas patogumas, kuris, deja, dažnai yra pamirštamas mūsų virtuvėse – tai vidinis spintelių apšvietimas. Visuose moderniuose projektuose šis momentas suvaldytas įvedant apšvietimą spintelių viduje, kad reikiamą daiktą galima būtų susirasti kuo greičiau.

Tai ypač patogu ne tik didžiuosiuose spintų kombainuose, kur laikomos maisto atsargos, montuojama smulki buitinė technika, kavos virimo aparatai ir pan. Italai turi tam skirtą atskirą spintų bloką, kur laikomos maisto atsargos, integruojami kavos virimo aparatai, mikrobangų krosnelės ir kita smulki buitinė technika, bet ir spintelėse, kuriose yra lentynos.

Projektuojant virtuvę mažose patalpose kartais norima pasiekti maksimalaus modernumo. Tačiau pirmiausia reikėtų atsižvelgti į ergonominius poreikius ir funkcionalumą. Pavyzdžiui, jeigu virtuvė nedidelė, nereikėtų montuoti orkaitės aukštesniame lygyje, nes atimsite vietą maisto ruošimui, t. y. sutrumpės darbastalis. Taip pat nereikėtų statyti šaldytuvo šalia viryklės dėl saugumo ir tinkamo funkcionalumo sumetimų.

Be abejonės, dabartiniuose butuose virtuvės erdvei paliekama kur kas daugiau vietos, kad žmogus galėtų ją kuo patogiau suplanuoti.

Inovatyvios medžiagos. Kalbant apie medžiagų naujumą, reikia pastebėti, kad higienos ir funkcionalumo reikalavimai yra patys svarbiausi. Darbastaliai dažnai būna gaminami iš vientiso nerūdijančio plieno su integruotomis plautuvėmis ir viryklėmis.

Jeigu naudojama speciali MDF stalviršinė plokštė, jos kokybė garantuoja atsparumą karščiui ir smūgiui. Žinoma, neatsisakoma klasikinio granito, kuris visada liks madingas ir funkcionalus.

Ekologija, perdirbimas. Universalios aplinkos formavimas.

Ekologija šiuolaikiniame pasaulyje labai aktuali, todėl gamintojai vis dažniau naudoja tokias medžiagas, kurios yra 100 procentų perdirbamos (stiklas, aliuminis, anglies pluoštas), nenaudoja toksiškų klijų, nežaloja miškų – gyvybinių gamtos resursų.

Skatindamas vartotoją bendradarbiauti ekologijoje, pažangus gamintojas šią temą tęsia ir virtuvėje: tam tikslui projektuotojai konstruoja specialias spinteles, skirtas buitinėms atliekoms laikyti. Jose numatytos vietos konteineriams diferencijuotam šiukšlių rinkimui, o tai labai svarbu tiek žmogui, tiek gamtai.

Ekologiškumo ir inovacijų gamoje gamintojai siūlo konstrukcijas iš aliuminio, grūdinto stiklo, anglies pluošto. Ypač mėgstamas grūdintas stiklas, nes yra visiškai perdirbamas, nepaprastai atsparus, higieniškas. Ant tokio stiklo nesimato arba beveik nesimato subraižymų.

Pradedama atsisakyti standartinės MDF plokštės ir iš jos gaminamų darbastalių. Daugiau naudojama nerūdijančio plieno, aliuminio, taip užtikrinant ekologiškumą.

Naujausiame žurnalo „Namas ir aš“ skaitykite apie ergonomiką ir taip pat:

Dizaino naujienos
Vaikų kambario funkciniai sprendimai ir ergonomika
Mažos erdvės galimybės. Standartinio buto Žirmūnuose, Vilniuje, interjeras
Prabangiai įrengtas studentų bendrabučio kambarys
Ekologiškas namas
Visuomeninis objektas – naujoji Balsių mokykla Vilniuje
Ekologiški židiniai be dūmtraukio - biožidiniai