Kokybiška vaisių ir daržovių džiovyklė leidžia džiovinti įvairių tipų maisto produktus: vaisius, daržoves, žoleles, grybus ir net mėsą. Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė bei kaip išsirinkti tokį įrenginį, atsiųstame pranešime spaudai pataria Varlė.lt smulkios buitinės technikos specialistė Ina Gadeikienė.

Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė?

Džiovinimas nesunaikina džiovinamų produktų maistinių medžiagų. Šio proceso metu išsaugomi vertingi sveikatai vitaminai, pvz. A vitaminas (beta-karotenas), mineralai, pvz. kalis, magnis, selenas, natris, taip pat angliavandeniai ir ląsteliena. Visos šios medžiagos išlieka džiovintame produkte natūralioje, koncentruotoje formoje, tačiau sumažėja druskų ir riebalų kiekis.

nėra sudėtingi įrenginiai. Pagrindinis šio prietaiso elementas – pagrinde esanti bazė, kurioje įmontuotas kaitinimo elementas, ventiliatorius bei elektronika, kuri valdo įrenginio veikimą. Pagrindinis maisto džiovyklės konstrukcijos elementas yra plokšti padėklai, ant kurių dedami maisto produktai. Įjungus įrenginį kaitinimo elementas įkaista iki aukštos temperatūros, o ventiliatorius pradeda stumti šiltą orą į viršų. Šiltas oras skverbiasi per padėklus ir džiovina ant jų sudėtus maisto produktus.

Kaip tinkamai paruošti maisto produktus džiovinimui?

Prieš sudedant maisto produktus į džiovyklę, reikėtų nepamiršti tinkamai juos paruošti ir parinkti atitinkamus parametrus. Skirtingoms maisto kategorijos būdingas skirtingas paruošimas, džiovinimo trukmė ir intensyvumas, todėl reikia atsižvelgti ir į produktų dydį.

Vaisiai

Dažniausiai džiovyklėje džiovinamos slyvos, obuoliai, kriaušės, apelsinai, tačiau taip pat galima džiovinti ir abrikosus, vynuoges, spanguoles ir kitus vaisius bei uogas. Pirmiausia vaisius reikia kruopščiai nuplauti ir pašalinti kauliukus bei sėklas. Vėliau – supjaustyti skiltelėmis. Vaisių džiovinimą reikėtų pradėti nuo maždaug 70 laipsnių ir vėliau temperatūrą siūloma sumažinti iki 50 laipsnių. Jeigu po džiovinimo vaisiai sulipę, reiškia, dar reikėtų tęsti džiovinimo procesą, o jei lūžta, greičiausiai džiovinome per ilgai.

Daržovės

Džiovinti galima įvairiausias daržoves: burokėlius, morkas ar salierus. Nuplautas daržoves reikėtų supjaustyti panašaus storio griežinėliais. Ankštinių daržovių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnės – maždaug 40 laipsnių temperatūros. Šaknines daržoves galima pradėti džiovinti maždaug 60 laipsnių temperatūroje.

Grybai

Prieš džiovinimą grybus reikia kruopščiai nuvalyti. Tai padaryti reikėtų be vandens, nes jis įsigers į grybus bei apsunkins džiovinimo procesą. Nerekomenduojama džiovinti labai mažų grybų, nes džiovinimo metu jie dar susitrauks. Grybai paprastai džiovinami apie 6 val. pradedant nuo 50 laipsnių temperatūros.

Žolelės

Žolelės džiovinamos vos jas surinkus. Lapeliai dedami plonu sluoksnių ant vaisių džiovyklės padėklų. Žolelių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnių temperatūrų, pavyzdžiui, 40 laipsnių.

Nepasimeskite tarp parametrų

Galvojant apie džiovyklės įsigijimą eskpertė siūlo atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

Galingumas. Svarbu žinoti kokius produktus norėsite džiovinti ir pagal tai rinktis džiovyklė modelį. Pažymima, kad maisto produktai turėtų būti džiovinami ne maksimalioje temperatūroje, kurią leidžia pasiekti konkretus džiovyklės modelis, bet optimalioje savo tipui.

Galingumo reguliavimas. Kuo didesnis džiovinimo galios reguliavimas, tuo universalesnė vaisių ir grybų džiovyklė. Vertėtų nepamiršti, kad kietiems vaisiams išdžiovinti reikia visai kitos temperatūros nei švelniems žolelių lapams.

Talpa/padėklų skaičius. Deja, labai retai gamintojai nurodo vaisių ir daržovių džiovyklių talpą, tačiau labiausiai paplitęs yra 10 l standartas. Renkantis maisto džiovyklę, rekomenduojama atkreipti dėmesį į padėklų skaičių ir skersmenį. Optimalus variantas – modelis, kuris turi 5 apie 25 cm skersmens padėklus. Vertėtų paminėti, kad kai kuriose maisto džiovyklėse padėklų aukštį galima reguliuoti.

Oro srauto reguliavimas. Oro srauto reguliavimas – funkcija, kuri leidžia pasirinkti karšto oro srauto greitį. Pavyzdžiui, daržovėms reikalingas stipresnis pūtimas, kuris paspartina džiovinimo procesą, o žolelėms – silpnesnis, leidžiantis išsaugoti stipresnį aromatą.

Energijos sąnaudos. Priklausomai nuo maisto džiovyklės modelio, energijos sąnaudos gali būti nuo 200W iki 400W. Jeigu vaisių ir grybų džiovyklę planuojate naudoti tik sezono metu, t.y. vos kelis kartus per metus, šis parametras neturėtų būti didelės svarbos. Jeigu įrenginiu ketinate naudotis reguliariai, būtinai pasidomėkite didesniu energijos efektyvumu pasižyminčiais modeliais.

Taip pat, apžiūrint skirtingus modelius pasidomėkite būtent šiais nustatymais: ar yra apsauga nuo perkaitimo; automatinis išsijungimas – kuris leidžia nustatyti laiką, po kurio vaisių ir daržovių džiovyklė automatiškai išsijungs; termostatas, kuris užtikrina nustatytos temperatūros stabilumą. Rekomenduojama, kad padėklai būtų skaidrūs, nes tai palengvins džiovinimo proceso kontrolę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją