Dažniausiai bromelijos turi trumpą kotą ir ilgus, kalavijo formos, lapus. Augalo lapai apglėbia vienas kitą, sudarydami piltuvėlio formos rozetę. Žiedyno stiebas išauga iš rozetės. Bromelijos žiedynai būna ryškių spalvų – raudona, geltona, violetinė, oranžinė, rožinė. Galima rasti net dvispalvių gėlių. Įvairių rūšių bromelijų žiedynų forma taip pat gali skirtis.

Šios įspūdingos gėlės yra atogrąžų miško vaikai. Bromelijinių (bromeliaceae) šeimos augalų tėvynė yra Amerikos atogrąžų sritys. Priskaičiuojama apie du šimtai rūšių šios šeimos augalų. Namuose auginamos guzmanijos (guzmania), fryzijos (vriesea), neoregelijos (neoregelia), echmėjos (aechmea), kriptantai (cryptanthus), tilandsijos (tillandsia), ananasai (ananas) ir kt.

Bromelijinių šeimos augalai nelepūs, nereikalaujantys daug dėmesio, tad juos nesunku auginti namuose, biuruose ar restoranuose, net pradedantiesiems gėlininkams. Jei bromelija auga tinkamoje dirvoje, stovi tinkamoje vietoje, tinkamai laistoma ir tręšiama, tada gėlės žydėjimas bus vešlus ir ilgas. Tad jeigu sukursite bromelijai tinkamas sąlygas, ši nuostabi gėlė ilgiau džiugins jūsų akis ir širdį.

Koką vietą bromelijai parinkti?

Vieta bromelijinių šeomos augalui turėtų būti parinkta atsižvelgiant į apšvietimą, šilumą ir drėgmę.

Idealiu atveju bromelija turi gauti pakankamai išsklaidytos šviesos, tačiau kai kurių veislių gėlės gali išgyventi ir prasto apšvietimo sąlygoms. Saugokite ją nuo tiesioginių saulės spindulių, kurie gali nudeginti augalo lapus. Jei visgi bromeliją laikote tiesioginiuose saulės spinduliuose, saugokite augalą nuo jų bent nuo vidurdienio iki 15–16 valandos. Geriausia vieta – langų, nukreiptų į rytus, palangės.

Bromelija mėgsta šilumą. Tinkamiausia kambario temperatūra yra 20–25 °C. Ji taip pat atlaikys ir vėsesnę temperatūrą, bet ne žemesnę nei 12 °C, tačiau tokioje temperatūroje augalo negalima laikyti per ilgai. Taigi žiemą bromeliją geriau laikyti patalpose, kurių temperatūra yra 15–18 °C.

Taip pat bromelijai reikia švaraus oro, tad dažniau vėdinkite patalpą, tačiau jokiu būdu nestatykite vazono šalia ventiliatoriaus ar oro kondicionieriaus. Skersvėjo ji nemėgsta.

Ir paskutinis rodiklis yra labai svarbus. Kambaryje turi būti daug drėgmės. Purkškite lapus, pastatykite indą su vandeniu prie augalo ar naudokite elektrinį drėkintuvą patalpų orui drėkinti. Visos priemonės geros. Jeigu namie turite akvariumą, raskite bromelijai vietelę prie jo.

Bromelija

Bromelijos laistymas

Laistymui bromelijos nėra labai reiklios, gali pakelti ilgesnius sausringus periodus. Tačiau šios gėlės nepakenčia perlaistymo, todėl lėkštelėje po vazonu neturi likti vandens. Tokiu atveju gali pradėti pūti šaknys.

Šiltuoju metų laiku laistyti bromeliją reikia gana dažnai, bet saikingai, o karštu oru – kasdien. Žiemą laistykite kartą per savaitę. Vandens perteklių iš lėkštelės po vazonu visada išpilkite, kad nepradėtų pūti šaknys. Dažnai bromeliją nupurkškite vandeniu.

Jeigu neturite lietaus vandens, geriausia bromelijas laistyti minkštu, nusistovėjusiu kambario temperatūros vandeniu. Vandenį pilkite į substratą vazonėlyje arba tiesiai į augalo lapų rozetę, nes per lapus augalas pasisavina didžiąją dalį maisto medžiagų. Tačiau jeigu kambario temperatūra yra žemesnė nei 18 laipsnių, geriau pilkite vandenį į substratą, nes lapai gali pradėti pūti.

Bromelijų tręšimas

Šiltuoju metų laiku tręšti bromelijas rekomenduojama kartą per dvi-tris savaites, o žiemą pakanka kartą per pusantro mėnesio.

Geriausia naudoti bromelijiniams augalams skirtas trąšas, kurios atskiedžiamos laistymui skirtu vandeniu. Gautą mišinį pilkite tiesiai į lapų rozetę. Taip pat galima tręšti žydintiems kambariniams augalams skirtų mineralinių trąšų tirpalu.

Bromelijos žydėjimas

Dažniausiai bromelijos žydi nuo pavasario iki rudens. Priklausomai nuo augalo rūšies, žydėjimas gali trukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Žydėjimas truks ilgiau, esant žemesnei temperatūrai bei vidutiniam apšvietimui.

Turėtumėte žinoti, kad bromelija žydi tik vieną kartą, ir tuo pat metu ji augina atžalas. Pasibaigus žydėjimui, neskubėkite šalinti išblukusio ir suvytusio bromelijos žiedkočio. Palaukite, kol jis visiškai išdžius ir tik tada atsargiai atskirkite nuo augalo.

Žydėjimo metu bromelijos priežiūra nesiskiria nuo įprastos. Augalas turėtų gauti pakankamai šviesos ir drėgmės.

Bromelija

Bromelijų dauginimas

Kaip jau minėjau, žydėdama bromelija augina „vaikučius“. Prie rozetės pagrindo pradeda skverbtis nauji ūgliai. Leiskite jiems augti ir stiprėti. Atžalas nuo motininio augalo atsargiai atskirkite, bet ne anksčiau, nei jie pasiekia trečdalį motininio augalo ūgio. Anksčiau atskyrus pirmąsias atžalas, augalas daugiau išaugins naujų.

Ūgliai jau turi savo šaknis, todėl juos galima sodinti tiesiai į žemę. Vazonas užpilamas pasigamintu žemių mišiniu (lygiomis dalimis: lengva velėnos žemė, lapinė žemė, durpinė žemė, puveninga žemė, smėlis), arba galima naudoti pirktinę žemę, skirtą bromelijiniams augalams. Ūgliai gerai įtvirtinami dirvožemyje ir paliekami įsišaknijimui. Tai įvyksta per 1–2 mėnesius. Sodinukus reikia reguliariai laistyti, bet vengti perlaistymo. Oro temperatūra turi būti aukštesnė nei 20 °C, tada įsišaknijimas bus greitesnis. Naujų augalų žydėjimo galima tikėtis po pusantrų – dviejų metų.

Bromelijos persodinimas

Bromelijas rekomenduojama persodinti kartą į 2–3 metus, arba tada, kai augalo šaknys pradės „veržtis“ iš vazono. Naujas vazonas turi būti 2–3 cm platesnis už ankstesnį.

Persodinimui galima naudoti pirktinę žemę, skirtą bromelijiniams augalams, arba šį žemių mišinį: lengva velėnos žemė, lapinė žemė, durpinė žemė, puveninga žemė, smėlis (viskas lygiomis dalimis). Taip pat naudinga žinoti, kad į specialiai orchidėjų auginimui skirtą žemių mišinį įpylę durpių ir smėlio, gausite visiškai priimtiną žemių mišinį bromelijinių augalų auginimui.

Vazono dugne paruoškite 2 cm drenažo sluoksnį, tada užpildykite dalį vazono žemių mišiniu. Centre padarykite duobutę ir įpilkite į ją vandens. Išimkite bromelija iš seno vazono, atsargiai atlaisvinkite jos šaknis nuo seno substrato, į duobutę įdėkite augalo šaknų sistemą ir užpildykite likusią vazono erdvę substratu, įtvirtindami jame šaknis.

Pabaigai norėčiau paminėti, kad bromelijos apsirūpina deguonimi per savo lapus, todėl jų švara yra svarbi augalo priežiūros dalis. Kartą per savaitę nuvalykite bromelijos lapus drėgna kempine.