Kai tuščias lapas atgyja

Jūs vis dar tupite prie savojo popieriaus lapo. Gerai matote tik viršutinę sodo dalį. Apatinė tarsi nugrimzdusi, paslaptingesnė. Prie laiptelių, kairėje pusėje, pastatykite atvirą metalinę pavėsinę. Kitoje sodo dalyje pasodinkite medį, prie jo padėkite suolelį. Priešais laiptus pastatykite skulptūrą. Iš krašto, kur tarsi tupite prie popieriaus lapo, sumūrykite sieną su arkos formos įėjimu. Dabar žiūrėsite jau tik pro plyšelį.

Arka, statula, urna, suolelis gali tapti sodo centru. Netgi medžiai, didesni dekoratyvūs krūmai puikiai tinka šiam tikslui. Pavyzdžiui, medžių lajų sudaromas skliautas gali atkartoti tvenkinio formą arba atvirkščiai – sudaryti visiškai priešingą vaizdą.

Įsivaizduokite esąs praeivis ir metąs žvilgsnį... į sodo gelmes pro arką. Matote tankmėje paskendusią skulptūrą su paslapties aureole? Štai taip atsiradus vertikaliems elementams keičiasi vaizdas. Baltas ir lygus popieriaus lapas virsta vaizdingu paveikslėliu. Laipteliai, sienos, pastatai, arkos, pergolės, pavėsinės, statulos, urnos, suolelis, skėtis nuo saulės, medis, didelis krūmas – šie elementai gali būti nebūtinai visi. Net ir vienas pakeis sodą.

Jeigu vis dėlto nusprendėte sodą padalinti ne į dvi, o į tris dalis, trečiojoje padarykite laiptelius. Planuodami pradžioje net negalvojame, iš kokių medžiagų ar kokios formos bus statiniai, kokių bruožų jie suteiks. Pirma nuspręskite, kur juos, atsižvelgdami į sklypo dydį, statysite.

Netgi mažas sklypo pakeitimas sodą gali padaryti įdomesnį. Pavyzdžiui, paprasti poros pakopų laipteliai per vidurį optiškai suskaldo erdvę. Jie suteikia aukščio vienai sodo daliai ir struktūriškumo kitai. Balta skulptūrėlė traukia akį.

(Ne)centrinio taško (ne)fokusavimas

Kartais keli objektai, tikrai nelaikomi svarbiausiais, bet keičiantys sodo vaizdą, tampa centriniai. Tai garažas, vaikų žaidimų aikštelė (svarbiausias yra jos saugumas, paskui stilius ir pan.), komposto dėžės ir šiukšlių konteinerio vieta, šiltnamis. Visi jie išsisklaido po sklypą. Bravo tiems, kas sugeba šiuos elementus į aplinką įkomponuoti tarsi nepastebimai. Pabandykite juos sugrupuoti logiškai. Štai sandėliukas, šiltnamis, garažas ir šiukšlių konteineris gerai atrodys būdami visi drauge.

Iš mažų vandens rezervuarų vanduo turi sruventi pamažu. Nedideliame sodelyje vyrauja keturkampės formos. Toks yra ir centrinis objektas – fontanas.

Beje, kai kurie statiniai gali turėti bendrą sieną. Galbūt taip net sutaupysite vietos ir pinigų. Dar vienas gan lietuviškas akcentas – sode ištiestos skalbinių virvės. Nukabinkite jas tik viskam išdžiūvus. Maža smulkmena – virvės linkusios skaldyti erdvę. Jei tai jums nepatinka, rinkitės apvalią džiovyklėlę.

Tiesios linijos yra gana griežtos. Centrinis objektas, esantis sodo pakraštyje, dominuoja ir sumažina erdvę tako gale. Beje, siena ar gyvatvorė gali būti fonu bet kam, kas prie jos auga ar stovi.