Užėjus plikledžiui miestų gatvės paprastai barstomos mišiniu, į kurio sudėtį įeina druska. Jai veikiant nukrenta vandens ledėjimo temperatūra, todėl sniegas ir ledas pamažu ima tirpti ir keliai tampa ne tokie slidūs. Taip sumažėja rizika pargriūti ir patirti traumą. Deja, batams ši prevencija – negailestingas nuosprendis. Ant jų neišvengiamai patenka druskos, o tada galima tikėtis išties nemalonių pasekmių. Kaip namų sąlygomis naudojant įprastas priemones pašalinti nuo batų druskos apnašas, patariama svetainėje „Novate“.

Lygios odos batai

Pirmiausia, grįžus iš lauko, reikia kruopščiai nuplauti batus šiltu vandeniu. Tada apsukti juos popierinėmis servetėlėmis arba popieriniu rankšluosčiu ir palikti taip, kol visiškai išdžius. Popierius turėtų sugerti ne tik vandenį, bet ir druską. Sausus batus reikia patepti vaikišku kremu.

Druskos apnašomis pavyks atsikratyti ir naudojant gana stiprų mišinį iš vandens ir 9 proc. acto. Šių ingredientų santykis turi būti 1 ir 3 atitinkamai. Gautame tirpale suvilgyti medžiagos atraižą arba vatos diskelį ir juo valyti druskos dėmes. Tirpalu sudrėkintus batus reikia palikti 30-iai minučių, o praėjus šiam laikui, ištepti juos avalynei skirtu kremu. Tuo atveju, jei dėmės vėl išryškėtų, procedūrą galima pamėginti pakartoti.

Batus galima nuplauti šiltu vandeniu, įlašinus į jį šiek tiek skysto muilo. Sausus batus reikia ištepti specialiu kremu.

Kai batai išdžius, reikia paimti vatos diskelį, sumirkyti jį ricinoje ir patrinti problemines vietas. Jei po vieno karto druskos pašalinti nepavyks, procedūrą rekomenduojama pakartoti.

Batų valymas

Zomšiniai batai

Pirmiausia, prigrūskite batus senų laikraščių. Tada atsargiai palaikykite juos virš garų, leiskite išdžiūti ir pašiūruokite specialiu zomšai skirtu šepetėliu.

Druskos apnašas galima patrinti 10 proc. amoniako tirpalu.

Batus galima nuplauti muilo tirpalu, leisti jiems išdžiūti, o tada patrinti zomšiniams batams skirtu šepetėliu.

Druskos paveiktą paviršių galima pabandyti atnaujinti griežinėliu citrinos arba bulvės. Kai zomša taps sausa, teliks šepetėliu pašiaušti jos plaušelius.

Žinoma, kur kas lengviau nepatingėti profilaktiškai patepti avalynę ricina arba nuo vandens apsaugančia priemone, užkertančia kelią druskingų dėmių atsiradimui, nei vėliau kovoti su išryškėjusiomis apnašomis. Atminkite, kad apsaugines priemones naudoti reikia ne prieš pat išeinant į lauką, o gerokai iš anksto.

Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)