Sėklas pasėjau į dėžutes su durpių substratu vasario 18 dieną. Sudygo per savaitę ar 10 dienų. Daigus 5 savaites auginau kambaryje, vėliau – įstiklintame balkone. Į polietileninį šiltnamį sode persodinau gegužės viduryje.

Sodo žemė – priesmėlis. Šiltnamyje kasmet įterpiu perpuvusio derlingo komposto. Laistau pagal orus tik pastovėjusiu, sušilusiu vandeniu. Žydinčias paprikas patręšiu skystomis mineralinėmis trąšomis.

Pirmuosius vaisius skyniau pačioje rugpjūčio pradžioje. Tai ‘Gipsy’. Po jų derlių sunokino ‘Oda’ ir ‘Gourmet’.

‘Reda’ pasirinkau, nes rūpėjo išbandyti lietuvišką veislę. Nenusivyliau. Nors ji nebuvo pati ankstyviausia, bet derėjo pakankamai gausiai. Pirmieji vaisiai sunoko šiltnamyje. Jie išaugo vidutinio dydžio, bukomis viršūnėmis, cilindriški, sunokę įgaudavo ryškią raudoną spalvą. Nuo krūmelio nuskynėme po 8–10 vaisių.

‘Gourmet’ sudomino kaip labai ankstyva ir derlinga veislė. Mano šiltnamyje ji nebuvo pati derlingiausia. Vaisiai tikrai užaugo ir pradėjo keisti spalvą anksti. Pradžioje jie buvo ryškiai geltoni, pagulėję namuose tapo oranžiniai. Vaisiai stambūs, bukomis viršūnėmis, beveik kubo formos, storomis sultingomis sienelėmis, labai gero skonio.

‘Gourmet’

‘King Arthur’ aprašomas kaip derlingas ankstyvas hibridas. Mano sode krūmeliai užaugo didesni nei kitų veislių, bet derėjo vėliau už kitas ir sunokino mažiausiai vaisių. Gal šiems augalams trūko šilumos? Veislės aprašyme minima, kad ji gerai vaisius užmezga ir esant aukštoms temperatūroms, o tokių pernai vasarą nebuvo. Gera veislės savybė – dideli vaisiai. Jie stambūs, storomis sienelėmis, ryškiai raudoni.

‘Gipsy’ auginu jau kelerius metus. Tai tikrai labai ankstyvas hibridas. Vaisiai sunoksta patys pirmieji. Mes juos pradedame skinti, kai įgauna šviesiai gelsvą atspalvį. Tik vėliau kelis paliekame sunokti – pamažu paraudonuoja. Vaisiai pailgi, smailiomis viršūnėmis, sienelės nestoros. Ši veislė dar ir labai derlinga – derlių mezga iki pat šalnų. Ant kiekvieno nedidelio krūmelio užauga po 10–15 vaisių.

‘Gipsy’ ir ‘Oda’

‘Oda’ šiemet buvo vienintelė violetinių paprikų veislė mano sode. Ją auginsiu ir kitais metais. Krūmeliai nedidukai, o vaisių nemažai. Patys vėlyviausi nespėjo užaugti – juos skynėme perpus mažesnius nei pirmuosius ir nokinome namuose. Vaisiai kūgio formos, apie 10 cm ilgio, smailomis viršūnėmis. Sienelės nestoros, bet sultingos.

Violetinės spalvos paprikos paįvairina salotas, įdomiai atrodo sode.

Auginimo ABC

*Sėklos sėjamos vasario–kovo mėnesiais į dėžutes arba vazonėlius. Jos išdėstomos 2–3 cm atstumais, užberiamos plonu smėlio sluoksneliu. Sudygsta 22–25 0C temperatūroje per 1–2 savaites. Nešildomiems šiltnamiams reikia rinktis ankstyvąsias veisles.
*Daigai auginami kambario temperatūroje, šviesioje vietoje.

Daigai gegužės pradžioje.

*Išaugus dviem tikriesiems lapeliams, daigai išpikuojami į atskirus vazonėlius. Jie reguliariai laistomi, patręšiami.
*Į nešildomus šiltnamius daigus galima persodinti, kai ten oro temperatūra nenukrenta žemiau negu 13 0C. Palankiausia temperatūra yra 20–28 0C.

*Paprikoms reikalinga puri, derlinga, daug humuso turinti dirva. Jos reguliariai laistomos šiltu vandeniu.
*Daigai, atsižvelgiant į veislės augumą, sodinami paliekant 40–60 cm tarpus, 4–5 cm giliau, nei augo vazonėliuose.

Paprikos auga ir žydi šiltnamyje. Liepos pradžia.

*Trąšų gali būti įmaišoma į žemę paprikas sodinant arba papildomai kelis kartus patręšiama.
*Geromis sąlygomis pirmųjų vaisių sulaukiama liepos pabaigoje. Nuskynus juos paspartinamas naujų užuomazgų vystymasis. Vis dėlto ant krūmelių visiškai sunokusios paprikos skanesnės. Visas derlius nuskinamas prieš šalnas ar didesnį atšalimą.

Faršu įdarytos paprikos

Šiam patiekalui naudoju nedideles, nestoromis sienelėmis savo mėgstamos veislės ‘Gipsy’ paprikas. Jų galus su koteliais nupjaunu, išimu sėklas.

Paruošiu įdarą. Reikia 0,5 kg maltos kalakutienos, 250–300 g ryžių, 1–2 morkų, 2–3 svogūnų, 1 kiaušinio, 1 valgomojo šaukšto smulkintų krapų lapelių, pagal skonį druskos ir pipirų.
Pirmiausia išverdu ryžius. Jie turi būti birūs. Keptuvėje apkepinu sutarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytus svogūnus. Visus faršui reikiamus produktus sudedu į dubenį ir sumaišau.
Kiekvieną išvalytą papriką prikemšu faršo. Sudedu jas į troškinimo indą, įpilu šaukštą aliejaus ir troškinu vidutinio karštumo orkaitėje apie 45 minutes. Baigus troškinti, galima uždėti kelis šaukštus grietinės, užbarstyti tarkuoto fermentinio sūrio.

Į stalą įdarytas paprikas patiekiu su šviežiais pomidorais ir skrudintomis batono riekelėmis.