Keturios paslaptys

Kuo geras šis sodas? Nors jis nedidelis, bet patrauklus. Grožio paslaptis – daili pavėsinė ant vandens, šiltas medinis grindinys, geras sodo planas, žali atspalviai (nuo turkio iki vaiskios auksiškos žalumos).

Turkio spalva traukia žvilgsnį, karštą vasaros dieną ramina. Mažam lygiam plotui veja nelabai tinka. Pagrindiniai jo elementai – dviejų spalvų ir raštų grindinys, dvi paaukštintos medinės lysvės, kuriose augalai pasikartoja tarsi veidrodyje. Platūs lysvių kraštai šilti ir patogūs sėdėti. Šioje vietoje, jei norite, pastatykite stalelį su kėdėmis.

Praėję pergolę su šnarančiais vijokliais atsidursite prie tvenkinuko, kurio viduryje, salelėje, stovi pavėsinė. Ji iškilusi virš vandens ir teikia malonų pavėsį. Tai kitas sodo lygmuo.

Pavėsinė spalviškai dera prie pergolės, ažūrinių tvorelių. Didesnėje erdvėje prie namo gali susirinkti daugiau žmonių. Kita sodo dalis, už pergolės pereinanti į pavėsinę, yra ramioji, paslėpta nuo smalsių akių. Iš abiejų pusių žaliuoja skroblų gyvatvorės. Vienur – tvora, priekyje – ažūrinės pertvaros. Aplink pavėsinę šlamantys siauralapiai žolynai lengvi ir grakštūs, o vandenyje stovinti skulptūra siaura, aukšta.

Augalai – jungiamoji grandis

Augalus susodinti lengva ir paprasta. Jie sušvelnina griežtas linijas, dera prie kitų sodo elementų ir mažosios architektūros. Plotas augalams nedidelis. Mat vieną sodo dalį užima grindinys, kitą – vanduo. Augalijai tenka tik trečdalis vietos. Žiedai taip pat nėra būtini. Svarbiausia formos ir tekstūros.

Medžiai induose paaukština sodą, o šeimininkas gali fantazuoti juos karpydamas žirklėmis. Dauguma nereikalauja ypatingo dėmesio. Nepamirškite tik kanapinės šiurkštuolės (Trachycarpus fortunei), kuri šiltuoju metų laiku gali stovėti ant tvenkinuko kranto. Šis egzotiškas augalas primins atogrąžas, ypač jei greta siūruos siauralapiai varpiniai žolynai. Pasibaigus šiltoms dienoms, šiurkštuolę reikės grąžinti į namus, kur ji jausis puikiai, nes nėra lepi.

Vijokliais apaugusi arka gražiai atrodo bet kokiame sode. Ji stovi saulėtoje vietoje, tad per žydėjimą mėgausitės maloniu žiedų aromatu, lapijos šiugždesiu. Geriau čia nesodinkite rožių – arka nedidelė, todėl dygliukai skaudžiai durs kiekvieną kartą einant pro šalį. Labiau tiks raganė (Clematis), sausmedis (Lonicera), margalapė aktinidija (Actinidia kolomikta).

Indai puikiai atrodo mažame sklypelyje. Jų galite nusipirkti arba pasidaryti patys. Medinius konteinerius su tvirtais ratukais nudažykite pasirinkta spalva. Juos nesunku perstumti iš vienos vietos į kitą. Gerai, jei kampelį indams parinkote planuodami sodą. Idėjos turi būti įgyvendinamos laiku, o ne pavėluotai. Tebūnie indai – sodo dizaino dalis.

Lengvai prižiūrimi, visą sezoną gražūs augalai – sodo pagrindas. Daugiamečiai visžaliai (kadagiai, buksmedžiai ir pan.) sudaro spalvingas dėmeles visus metus. Viksvos patrauklios tiek vasarą, tiek rudenį.

Sklypelis nedidelis, todėl čia galima pasodinti nedaug dekoratyvių augalų. Tiks visžaliai, atsparūs drėgmės trūkumui, turintys įdomią lapiją ar lają.

Mažame sode vijokliai puošia arba slepia sienas, tvoreles. Jie ne tik pagyvina aplinką, bet ir optiškai keičia dydį, formą. Leiskite augalams lipti iki pat tvoros, sienos ar pergolės viršaus, kad sušvelnintų griežtas linijas.

Vanduo sodui suteikia žaismingumo, šviesos ir judrumo. Tvenkinukas dera prie aplinkos. Tik nuo turkio spalvos skulptūrėlės krentantys lašai šiek tiek drumsčia ramų vandens paviršių. Pavėsinę darykite iš medžiagų, kurios nebjauros sodo. Svarbu viskas: ir stilius, ir spalva, ir forma... Čia būtina ir elektra, kad vakarais sėdėti būtų jauku ir romantiška.

Jei medelius auginate induose, ant substrato papilkite mažų dekoratyvių akmenukų, akmeninių plokštelių – mažiau perkais, lėčiau garuos vanduo.