Tujos nėra lepios, bet tam, kad gyvatvorė būtų sveika ir augtų, reikia laikytis kelių svarbių taisyklių. Apie tai ir kalbama laidoje „Geltonas karutis“.


Teisingas tujų pasirinkimas – pusė darbo, – sako laidos vedėja Lina Liubertaitė. Renkantis reikėtų pagalvoti apie tai, kaip įsivaizduojate savo būsimą gyvatvorę.

Skirtingos tujų rūšys

Tujos „Brabant“. Jos auga greitai ir plečiasi greitai. Jei jūsų tikslas yra vientisa žalia siena, tai tokį rezultatą turėsite greičiausiai – ši veislė tam tobulai tinka. Turėkite omenyje, kad dėl greito augimo šios tujos reikalaus dažnesnio formavimo.

Tujos „Smaragd“. Rinkitės šią veislę, jei jums tinka „pilvota“ žalia siena – kadangi „Smaragd“ auga kaip kolona, šonų genėti nebūtina (bet rekomenduojama), tad telieka vis sulyginti aukštį, kad atrodytų tvarkingai. Vientisą žalią sieną su tujomis „Smaragd“ taip pat galima sukurti, tam reiktų formuoti šonus lygia linija.

Nesuklyskite sodindami tujas

Tujos nėra lepios, bet joms nepatinka mirkti vandenyje. Todėl tinkamas sodinimo vietos parinkimas yra be galo svarbus:. Jei jūsų sklype vyrauja molis ir vanduo yra linkęs užsistovėti – tokia vieta tujoms gali nepatikti. O jei jūsų sklypo gruntiniai vandenys yra aukštai – tujos taip pat mirks. Kad ir kaip stengtumėtės palaikydami tujų gyvastį, deja, joms mirkstant – nieko nebus. Būtinai pasidomėkite tuo prieš sodindami tujas – taip sutaupysite laiko, investicijų, bei apsisaugosite nuo bereikalingo nusivylimo, kai tujos auga taip, kaip tikėjotės.

Pasirinkus vietą gyvatvorei, svarbu pasiruošti tinkamą duobę – sveika gyvatvorė prasideda nuo gero duobės paruošimo. Kaskite ne atskiras duobes, o tranšėją. Atsižvelkite į tai, kad augalas augs – tranšėją kaskite bent 30 cm gilesnę ir platesnę nei jūsų sodinukas yra dabar.

Duobę pripildykite augalinio sluoksnio, sumaišyto su kompostu, ir įsodinkite tujas. Jokiu būdu netręškite ką tik pasodintų sodinukų. Jei matote, kad jie labai vargsta, galite panaudoti organinį preparatą „Humistar“, kuris padeda šaknims adaptuotis, bet su rimtesniu tręšimu dar palaukite. Ir, svarbiausia, palaikykite jaunos gyvatvorės drėgmę – ypač sausringomis dienomis.

Tujų gyvatvorė ir jos formavimas

Dažniausiai klaida – kuomet laukiama, kol sodinukas pasieks tam tikrą aukštį, ir tik tada nukerpama viršūnėlė bei genimi šonai. Jei norite gražios, tankios, taisyklingos gyvatvorės, pradėkite ją formuoti anksčiau. Negailėkite augalo, juk pasodinote jį būtent tam. Kuo anksčiau formuosite, tuo gražiau tankės jo šakos, tuo taisyklingesnės formos jis augs. Reikia tik susipažinti su formavimo sezoniškumu.

Kai genite pavasarį – skatinate gyvatvorės augimą. Tai puikus metas atnaujinti savo gyvatvorę, todėl nebijokite imtis drastiškesnio genėjimo ar keisti jos formą. Kai genite rudenį – išlaikote gyvatvorės formą. Rudenį nugenėtos tujos liks gražios iki pat naujo sezono pradžios.

Nesvarbu, ar formavimui pasirinksite elektrinį ar benzininį įrankį, ar tiesiog žirkles – svarbiausia, kad įrankis būtų labai aštrus. Priešingu atveju šakelės bus ne pjaunamos, o plėšiamos, jose atsiras žaizdų ir jos pradės gelsti. Tada tujoms stigs ir sveikatos, ir grožio.

Nepamirškite tujų valymo

Neišsigąskite, jei praskleidę tujų gyvatvorę rasite rudų šakelių. Tai nebūtinai yra kažkokia liga ar trąšų trūkumas – tiesiog dalis tujos atsinaujinimo proceso. Tačiau gyvatvorei reikia jūsų pagalbos – nors vyksmas ir natūralus, tuja pati nenumeta visų sudžiūvusių šakelių, todėl ją valyti yra būtina. Tai galite padaryti braukdami ranka ar papurtydami augalą. Pašalinę negyvas šakas, įleisite oro į tujų vidų, todėl naujos šakelės netruks ataugti ir jūsų gyvatvorė taps vešlesnė ir atrodys sveikesnė.

Jei išvalius tujas jos ir toliau ruduoja – tikėtina, kad joms trūksta magnio. Ankstyvą pavasarį arba vėlyvą rudenį patręškite gyvatvorę trąšomis tujoms nuo rudavimo, šis preparatas padeda išlaikyti spyglių žalumą.

Palepinkite tujų gyvatvorę trąšomis

Tujos yra toks kantrus augalas, kad net ir netręšiamos jos greičiausiai atrodys gerai. Bet gyvatvorę palepinus, skirtumas bus akivaizdus. Tręšimas skatina augimą ir gyvatvorės tankėjimą. Bet kaip dažnai ir kuo tręšti?

Galite rinktis universalias spygliuočių trąšas – svarbu, kad jos būtų be chloro. Jos būna kelių tekstūrų, nuo kurių ir priklauso, kaip dažnai tręšti.
Granulės. Jomis tręškite 3 kartus per sezoną, pradedant pavasarį.
Skysta forma – paruoštas naudojimui tirpalas. Skystos trąšos yra greičiau įsisavinamos, bet tuo pačiu ir greičiau išplaunamos. Todėl šiomis trąšomis galite palepinti savo tujas dažniau – 4-5 kartus per sezoną.
Milteliai – maišomi su vandeniu ir savo savybėmis prilygsta skystos formos trąšomis, juos taip pat galite naudoti 4-5 kartus per sezoną.
Optimaliausias pasirinkimas yra specialios trąšos tujoms. Jų sudėtyje yra subalansuotas trąšų kiekis su mikroelementais būtent tujų gyvatvorei.

Svarbiausia nepamiršti, kad jei pasirinkote granules, gyvatvorę po tręšimo būtina palaistyti, kad trąšos pradėtų skaidytis ir atlaisvintų visas maisto medžiagas. Štai tokios, rodos, paprastos, bet esminės tujų gyvatvorės sveikatos taisyklės. Laikydamiesi jų užtikrinsite, kad jūsų žalioji kiemo siena bus sveika ir graži.

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)