aA
Duona turi būti šviežia ir minkšta. Būtent tokią, skaniai kvepiančią ir turinčią traškią plutelę, mėgsta dauguma žmonių. Tik bėda, kad duonos kepalai labai greitai sukietėja ir tampa tinkami tik džiūvėsiams. Jeigu tai jūsų netenkina ir norisi sugrąžinti užsigulėjusiai duonai šviežiumą, štai trys būdai, kurie jums padės, rašo novate.ru.
© Shutterstock

Svarbiausia taisyklė, kurios reikia laikytis: atšviežinti galima tik tą duoną, kuri sukietėjo, tačiau dar nepasidengė pelėsiu. Jeigu yra akivaizdžių požymių, kad produktas sugedo, jo jau neišgelbėsite.
Duona sukietėja dėl to, kad praranda drėgmę, todėl visų žemiau išvardintų atšviežinimo metodų tikslas – vėl ją prisotinti drėgmės. Tai padaryti galima keliais būdais: mikrobangų krosnelėje, orkaitėje arba garų puode.

1. Mikrobangų krosnelė

Pats greičiausias duonos suminkštinimo būdas – padėti riekeles į mikrobangų krosnelę. Į ją reikia įdėti ir talpą su vandeniu. Įjunkite 15–20 sekundžių, patikrinkite minkštumą, paskui pakartokite procedūrą dar kartą ar du. Paprastai pakanka 40–50 sekundžių, kad duona vėl suminkštėtų. Tikrinti reikia dažnai, nes pakaitinus per ilgai gali būti, kad rezultatas bus priešingas – duona virs džiūvėsiais.

2. Orkaitė

Norint duoną atšviežinti orkaitėje, reikia supjaustyti tokiais pat nedideliais gabalais, kaip ir mikrobangų krosnelei. Tada suvyniokite duoną į vandenyje suvilgytą popierinį rankšluostį ir įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių Celsijaus. Pakanka 2–3 minučių ir duona vėl bus minkšta. Jeigu popierinio rankšluosčio po ranka nėra, tačiau turite aliuminio folijos, galima duoną suvynioti ir į ją. Tokiu atveju duoną orkaitėje reikia laikyti 10–15 minučių. Labai svarbu duonai leisti ataušti neišvyniojant folijos, tada ji bus tikrai minkšta.

3. Garų puodas arba kiaurasamtis su puodu

Dar vienas veiksmingas būdas, kurį praktikuoja šeimininkės – duonos suminkštinimas ant garų. Paprastai, jeigu naudojamas garų puodas, tai trunka 1–2 minutes. Jeigu tokio puodo neturite, alternatyva gali tapti įprasta garų vonelė. Virš puodo su verdančiu vandeniu uždėkite kiaurasamtį. Į kiaurasamčio dugną sudėkite duonos riekeles, jos greitai sugers drėgmę. Šis metodas paprastas, tačiau reikalauja atidumo: jeigu duoną virš garų paliksite per ilgai, ji gali ištežti. Be to, reikia sekti, kad duona nekontaktuotų su verdančiu vandeniu, nes tai taip pat sugadins rezultatą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Liudvikas Andriulis. Piktas monstras, gąsdinantis Skvernelį (52)

Su siaubu žiūrėdamas vakarykštį Skvernelio pasisakymo apie visuomenės teisę žinoti įrašą,...

Klimatologai - apie anomalijas Lietuvoje: žiemą laukia šilumos bangos, o Vėlinės bus labai šaltos (24)

Šiuo metu mus džiugina bobų vasara. O kokie gi orai laukia likusį rudenį, kokia bus žiema? Pasak...

Dėl remontuojamoje gatvėje sproginėjančių padangų kaltina pačius vairuotojus (1)

Neseniai prasidėjęs Laisvės prospekto atkarpos nuo Architektų g. viaduko iki Oslo gatvės...

Karbauskiui prabilus apie Pranckiečio atsakomybę ir apkaltą Urbšiui, šis turi vieną atsakymą: viskas dėl Kildišienės (272)

„Valstiečių“ frakcija artimiausiuose posėdžiuose trečiadienį ir ketvirtadienį spręs...

Turkų dienraštis: žurnalistas konsulate nužudytas itin brutaliai (53)

Dingęs Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi buvo kankinamas Rijado konsulate Stambule, o...

Vilniuje šluojamas prabangus būstas: įvardijo brangiausius pirkinius (77)

Pastarojo pusmečio prabangaus būsto pardavimai, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, išaugo 59...

Rudenį nebūtina tapti svogūnu: kaip sluoksniuoti drabužius ir neatrodyti juokingai (6)

Man dažniau būna karšta, nei šalta. Todėl neturiu daug šiltų drabužių, tačiau labai mėgstu...

Šių eismo dalyvių gatvėse tuoj nebeliks: šalčio vis dar bijo labiau nei kamščių (1)

Turbūt dažnas pastebėjo, kad Lietuvoje šiltuoju metų laiku tikimybė kelyje sutikti dviratininką...

Pietų pertrauka trijose Vilniaus mokyklose, kur patekti – vieni niekai: nežinau, ar įmanoma pavalgyti pigiau (46)

Nerimstant aistroms, diskusijoms, įvairiems pasisakymams apie pasikeitimus švietimo įstaigų...

Mitybos specialistė: kurie pesticidais apdoroti vaisiai ir daržovės – pavojingiausi? (2)

Keturi patys pavojingiausi cheminėmis medžiagomis apdoroti produktai – tai obuoliai, salierai,...