Prasidėjęs lauko darbų sezonas skatina ne tik pasirūpinti švaria aplinka, tačiau ir atsakingai tvarkyti susidariusias gamtines (žaliųjų virtuvės, sodo, daržo) atliekas. Tam tinkamiausias būdas – kompostavimas, kuris nereikalauja papildomų išlaidų ar specialaus pasiruošimo atliekų tvarkymui, o subrendęs kompostas yra vertinga trąša, grąžinanti dirvai prarastas medžiagas ir gerinanti jos struktūrą.
© Shutterstock nuotr.

„Procesas yra biologinis, kadangi visą transformaciją sukelia žemėje esančios bakterijos bei sliekai, kurie maitindamiesi transformuoja organinę medžiagą. Mums belieka tik sudaryti tam palankias sąlygas ir leisti gamtai tvarkytis pačiai“, - teigia ekologijos verslo bendrovės „Ecoservice“ ekologė Eglė Laukaitytė.

Prieš pradedant kompostuoti, labai svarbu tinkamai pasiruošti ir susipažinti su kompostavimo technika, atliekų paskirstymu ir būdais, kurie užtikrins, kad komposte bus palankios sąlygos mikroorganizmų veiklai, leis išvengti nemalonaus kvapo ar mašalų atsiradimo.

Anot E. Laukaitytės, pagrindinis aplinkos veiksnys, svarbus kokybiškam komposto paruošimui - tinkamas deguonies ir drėgmės santykis, pakilusi temperatūra. Siekiant sukurti tokią terpę lauko sąlygomis, reikalinga ypatinga priežiūra, todėl gyventojų patogumui gali būti naudojami specialūs kompostavimo konteineriai.

Kompostavimui tinka visos natūraliai irios medžiagos. Į konteinerius galima mesti: augalines virtuvės atliekas, vaisių ir daržovių lupenas, kavos tirščius, arbatos filtrus, kiaušinių lukštus; sodo ir daržo atliekas, nukarpytas šakas, nupjautą žolę, sausus lapus, nuvytusias gėles ar daržo augalų liekanas, kitas natūraliai sunykstančios medžiagas - popieriaus ir kartono gabalėlius, nedažyto medžio pjuvenas ir drožles.

„Komposto konteineryje tikrai neturi būti vietos plastikui, skardinėms, stiklui ir kitoms, ypač taršioms, medžiagoms, tarp kurių yra baterijos, vaistai, chemijos priemonės, dažai ir skiedikliai, kurie sutrikdytų kompostavimo procesą ir keltų pavojų mikroorganizmų veiklai, o kartu vėliau gali ir užteršti jūsų dirvožemį“, - tikina E. Laukaitytė.

Specialistai pataria komposto gaminimui parinkti atokesnę vietą, geriausia - daržą arba sodo kampą, kad būtų patogu atsikratyti atliekomis jų susidarymo vietoje.

„Pradėjus ruošti kompostą, labai svarbu konteinerio dugną padengti pirmu stambiai sukapotų šakų sluoksniu, sumaišytu su subrendusiu kompostu arba ankstesnio komposto gamybos ciklo likučiais ir taip užtikrinti optimalų vėdinimą“,- sako ekologijos specialistė.

Pradėjus pilti organines atliekas, svarbu išlaikyti sausų (išdžiūvę lapai, šakos, kartonas ir kt.) ir drėgnų (nupjauta žolė, daržovių ir vaisių nuopjovos ir kt.) atliekų svorio santykį. Nesant pakankamam drėgmės kiekiui (nuo 45 iki 65 proc.), mikroorganizmai negali tinkamai funkcionuoti.

Vykstant komposto gamybos procesui, kas 50-60 cm reikia pridėti papildomą 10 cm sluoksnį vien sausų atliekų ir taip izoliuoti drėgnąjį sluoksnį. Svarbu kraunant per daug nesuspausti, jog į komposto krūvą pakliūtų pakankamai deguonies, reikalingo medžiagų irimui suaktyvinti.

Siekiant kontroliuoti komposto drėgmę, ją galima išmatuoti be specialių prietaisų - tiesiog kumščio šonu suspaudžiant komposto gamybos prietaise esančias medžiagas. Jeigu išsiskirs keli lašai skysčio, drėgmė bus laikoma optimalia, tačiau jei išsiskirs nemažas kiekis drėgmės - ji per didelė.

„Jeigu kompostas gaminamas tinkamai, tai problemų nekyla, tačiau dėl nediferencijuoto atliekų rūšiavimo ir blogo drėgmės - deguonies santykio, gali atsirasti nemalonus kvapas, įsiveisti kirmėlių, laukinių pelių ar mašalų, prasidėti puvimo procesas, sulėtėti kompostavimo proceso eiga, todėl labai svarbu žinoti ir vadovautis auksinėmis kompostavimo taisyklėmis“,- teigia E. Laukaitytė.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Medikai įspėja saugotis: karštis grasina ilgalaikiu jautrumu ar net širdies smūgiu (7)

Vilnietis Paulius per karščius lauke pjovė šakas. Po kelių valandų intensyvaus darbo...

Kauno r. nukrito dvimotoris lėktuvas, nukentėjo lietuvis instruktorius ir užsienietis papildyta 16.20 (124)

Sekmadienį 15 val. Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Rimantė Kulvinskytė sugalvojo tobulą būdą, kaip suderinti motinystę ir darbą (18)

TV laidų vedėja, žurnalistė, verslininkė, kūrybininkė Rimantė Kulvinskytė yra ir itin...

Vieta, kuri privers pakeisti nuomonę apie Palangą ir pasijusti visiškai kitaip (48)

Palangoje , J. Basanavičiaus gatvėje, vietoj gyventojams galvos skausmą kėlusių karuselių tuos...

Darbo pokalbis: kokio atlyginimo prašyti? (65)

Eidami į darbo pokalbį kandidatai dažniausiai bijo vieno klausimo – kokio atlyginimo tikisi,...

Užkalnis liko alkanas (259)

Vienas dalykas, kurio Lietuvai (ir Europai) reikia mokytis iš Amerikos, tai didelės porcijos...

Didžioji Britanija grasina nesumokėti skyrybų su ES sąskaitos (19)

Didžioji Britanija gali nesumokėti pažadėtos 39 mlrd. svarų skyrybų sąskaitos Europos...

Duris į NBA užkulisius pravėręs Motiejūnas: „Rockets“ šiemet žengė didelį žingsnį atgal (38)

Penki sezonai, 248 rungtynės ir 1826 pelnyti taškai. Tokiais pasiekimais per savo NBA karjerą...

Kvepia ne tik augalų žiedai, bet ir kitos jų dalys (1)

Dažnai galvojama, kad žolynai kvepia mums primindami vasarą, bet iš tikrųjų jie kvepia ne mums,...

Ligoninės maistas užsienyje nustebino tik dėl vieno ingrediento (32)

Labai neplanuotai teko pabuvoti kelias dienas (š. m. 12-15/7) švediškoje ligoninėje Lidšiopingo...