-Prieš sodinant dekoratyvinius augalus, vaiskrūmius ir vaismedžius, į kiekvieną duobutę įpila 1 – 2 stiklines tabako miltelių.

-Prieš sėjant gėles į dirvą beria apie 30 – 40 g tabako miltelių vienam kvadratiniam metrui.

-Kartą per metus dirvą patręšia tabako milteliais – 100 g vienam kvadratiniam metrui.

-Tabako milteliais tręšia ir kambarines gėles. Pusę arbatinio šaukštelio tabako miltelių reikia sumaišyti su 10 l grunto. Šį mišinį naudoja pavasarį persodinant kambarinius augalus.

Tabako milteliai – priemonė nuo kenkėjų

Tabako milteliuose yra iki 1 proc. nikotino, kuris veiksmingai kovoja su kenkėjais – driežais amarais, lapsukiais ir kt.

Su tabako milteliais daro antpilus, nuovirus, beria grynus tabako miltelius.

Augalų ir dirvos apibarstymas

Augalus apibarsto sausais tabako milteliais arba jų mišiniu perpus su gesintomis kalkėmis ar pelenais. Ketvirtis stiklinės tabako miltelių arba mišinio beriama vienam kvadratiniam metrui.

Nuoviras ir antpilas iš tabako miltelių

Nuovirui pusę stiklinės tabako miltelių užpilkite litru vandens ir virkite pusvalandį. Vandens vis įpilkite, kad jis siektų pradinį lygį. Nuovirą parą palaikykite tamsioje vietoje. Paskui perkoškite, įpilkite dar 2 l vandens.

Suberkite nedidelį sutarkuotą gabalėlį muilo (0 – 15 g), kad nuoviras geriau priliptų prie lapų, galima dėti vaikiško skysto muilo. Šiuo nuoviru apipurkškite augalus. Procedūrą atlieka 2 – 3 kartus kas 7 – 0 dienų. Vaismedžius apipurkškite likus mažiausiai 15 dienų iki vaisių skynimo.

Tabako miltelių nuoviras niekuo nesiskiria nuo antpilo, tik jam pagaminti reikės 2 – 3 dienų. Jums reikės pusės stiklinės tabako miltelių, juos suberkite į litrą karšto vandens. Antpilą palaikykite parą, kartais pamaišydami. Paskui perkoškite , įpilkite 1 – 2 l vandens, įtarkuokite gabalėlį muilo ir iš karto naudokite nuovirą.

Kitas antpilo su tabako milteliais variantas: stiklinę medžio pelenų ir stiklinę tabako miltelių užpilkite litru karšto vandens, parą palaikykite. Antpilą perkoškite, supilkite į kibirą, įpilkite daugiau vandens. Įdėkite 2 šaukštus skysto muilo. Kruopščiai išmaišykite ir galite apipurškinėti sodą.

Kad antpilas ar nuoviras būtų stipresni, galite dėti ne tik pelenų, bet ir kalkių, lygiomis proporcijomis su tabako milteliais.

Sodo aprūkymas tabako dūmais

Šis metodas tinka kovoti su vaismedžių kenkėjais. Aprūkoma po žydėjimo – per žydėjimą aprūkyti nepatartina, nes tai gali atbaidyti bites. Tiesa, pats aprūkymo procesas joms nepavojingas.

Sename kibire uždekite smulkiai sukapotas malkas, žievę, spyglius ir pan., kai laužas įsidegs ant viršaus užberkite tabako miltelių. Aprūkykite nuo pusvalandžio iki dviejų valandų. Veidą tuo metu apsiriškite marle.

Šiltnamiuose aprūkymą naudoja prieš kopūstinukus, amarus ir pan., vienam kvadratiniam metrui reikės 5 – 10 g. Kai rūksta dūmai, iš šiltnamio reikia išeiti. Aprūkyti reikia likus mažiausiai 2 – 3 paroms iki sodinimo.

Tabako milteliai – priemonė nuo sodo, daržo ir kambarinių augalų kenkėjų

Tabako milteliais naikina amarus, tripsus, gluodenus, kopūstinius baltukus, erkes, svogūnines kandis ir daugelį kitų kenkėjų.

Mišinys nuo gluodenų: apipurškiama, kai pasirodo pumpurai arba aprūkoma, kai nužydi žiedai. Aprūkoma vakare arba nevėjuotu oru.

Nuo vaisėdžių apipurškiama antpilu: 150 g tabako miltelių užpilama karštu vandeniu, parą palaikoma, paskui perkošiama į kibirą, įpilama švaraus vandens. Antpilas naudojamas iš karto.
Nuo amarų purškiama nuoviru arba antpilu, antrą kartą nupurškiama po 7 – 10 dienų.

Nuo erkučių nupurškiama nuoviru iš karto pasirodžius užkrato židiniams. Po savaitės pakartotinai nupurškiama. Esant reikalui, galima ir trečią kartą nupurkšti po 10 – 14 dienų.

|Nuo kopūstinių musių: aplink augalą 4 – 5 cm spinduliu pabarstoma tabako miltelių, sumaišytų su gesintomis kalkėmis arba pelenais Vienam kvadratiniam metrui reikia maždaug 20 g mišinio.

Nuo šliužų dirvą barsto tabako miltelių ir kalkių mišiniu: 1 : 1 santykiu 25 – 30 g mišinio vienam kvadratiniam metrui. Barstykite vakare, kai šliužai atšliaužia ant augalų. Reikia apibarstyti du kartus, kad visiškai išnaikintumėte kenkėjus.

Nuo skruzdėlių kovojama lygiai taip, kaip su kopūstinėmis musėmis.

Dėmesio – tabako milteliai gali sukelti odos alerginių reakcijų, netgi nudeginti, tad būkite atsargūs. Dirbant su tabako milteliais geriausia turėti kaukę ant veido ir mūvėti pirštines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)