Keptuvėje kepami patiekalai – neatsiejama kulinarijos dalis. Šiuo metu siūloma pirkti daugybė įvairiausių virtuvės instrumentų, tad svarbu mokėti išsirinkti iš tokios įvairovės.

Pagal kokius kriterijus rinktis keptuvę:

1. Keptuvę patartina rinktis pagal dangos storį.

Keptuvės funkcionalumas priklauso nuo jos dangos storio. Storiausia danga būna iki 60–80 mikronų, vidutinio storumo – 25–28 mikronai. Parduodamos ir pigesnės keptuvės su plonesne danga. Beje, kuo kietesnė danga, tuo greičiau pridegs kepamas maistas.

Kokybiška danga pasižymi trimis ypatumais – atsparumu subraižymams (dangos storis), nedegumu ir adhezija. Jei keptuvės danga labai tvirta, jos praktiškai neįmanoma suraižyti, nedegumas dingsta praktiškai po dešimto naudojimo, o adhezija (atsparumas šarmams) irgi bus prastesnė.

Todėl dangos storį rinkitės pagal kulinarinius poreikius. Jei naudojate metalines menteles, dažnai subraižote keptuvę, geriau rinktis tvirtesnę dangą. Tokią dangą mėgsta kinai, nes gamindami maistą jie daug darbuojasi mentele. Mūsų krašte labiau mėgstamos atsparesnės šarmams (pomidorai, druska ir pan.) keptuvės.

2. Paruošti ketaus skardą naudojimui – nemažas vargas, bet verta pasistengti.

Juodas metalas greitai oksiduojasi, netinkamai naudojant ketaus keptuvę bus daugiau žalos nei naudos. Ketaus keptuvę reikia mokėti prižiūrėti. Visų pirma, du kartus prieš naudojimą ją reikia pakaitinti, tada dosniai ištepti aliejumi, o paskui galima pradėti kepti maistą. Baigę kepti maistą išimkite valgio likučius iš keptuvės, išplaukite keptuvę, iššluostykite ir vėl ištepkite aliejumi. Po kepimo išplautą ketaus keptuvę reikia tepti aliejumi metus laiko. Jokiu būdu nepalikite ketaus keptuvėje maisto – ketus oksiduosis ir kenksmingos medžiagos pateks į maistą.

Paminėtina, kad mėgstantys gaminti vyrai ir moterys vis dar mielai renkasi ketaus keptuves. Ketaus keptuvės tvirtumas patikrintas šimtmečių. Tinkamai prižiūrint, tokia keptuvė tarnaus amžinai, o joje gamintų valgių skonis tiesiog nuostabus.

Traškus bulvių plokštainis keptuvėje

3. Ilgiausiai tarnauja keptuvės su daugiasluoksne danga.

Ilgiausiai tarnauja keptuvės su daugiasluoksne danga, taip pat ir su marmuro trupiniais – šie taškeliai ant keptuvės paviršiaus pastorina dangą iki 35 mikronų. Tokiu būdu danga tampa jau ne dvisluoksnė, o trisluoksnė.

Pavyzdžiui, keptuvei be vadinamųjų marmuro trupinių numatyta 2–3 tūkst. plovimų, o su jais – 8–9 tūkst. plovimų (plovimų skaičių technologai skaičiuoja pagal specialų testą – tam tikro šiurkštumo kempine su svoriu trina keptuvės dangą, kol pasirodo aliuminis). Net nedideli kauburėliai suteikia dangai daugiau atsparumo, didina jos eksploatacines ypatybes. Dar vienas taškelių ypatumas – jie geriau pritvirtina pirmuosius dangos sluoksnius ant keptuvės. O esant dangai su granito trupiniais, aliejus tolygiau pasklinda po keptuvę, jo reikia mažiau – pakanka vos patepti.

Anksčiau buvo populiarios keptuvės su keramikine danga, bet tai nepadidino nedegumo. Keramikinėms dangoms naudojo silikoną, po dviejų–trijų kartų jis nudildavo ir danga likdavo neapsaugota.

4. Keptuvės su priklijuojama danga.

Tai populiarus dangos dėjimo metodas – danga priklijuojama prie keptuvės. Ši technologija pigi, todėl laikoma masine. Užklijuota danga silpnai laikosi, o po 2–3 naudojimų keptuvė praranda nedegumą. Iš esmės tokias keptuves galima vadinti vienkartinėmis, tiesa, jos pigios.

5. Kiaušiniai, pomidorai, druska ir nė lašo aliejaus – nedegų sluoksnį naikinantis receptas.

Gamindami naudojame daug pomidorų, pomidorų pastos, neretai kepame kiaušinius be aliejaus, o tai naikina nedegią keptuvės dangą. Minėti produktai kenks net pačiai kokybiškiausiai keptuvės dangai (danga ims sluoksniuotis).

Todėl keptuvių nedegumas tikrinamas bandymu su kiaušiniais – tikrinama, kiek kiaušinių galima iškepti be aliejaus. Keptuvėje su dvisluoksne danga galima iškepti daugiausia 30–35 kiaušinius. Labai kokybiškose keptuvėse iškepa net 100 kiaušinių.

6. Plovimas indaplovėje trumpina keptuvės amžių.

Turbūt ne visi žino, kad keptuvių negalima plauti indaplovėje. Plovikliuose esančios druskos taip stipriai reaktyvios ir chemiškai aktyvios, kad sunaikina ne tik dangą, bet apskritai metalą, pavyzdžiui, nerūdijančio plieno indus. Indaplovėje galima plauti keramikinius, stiklinius ir marmurinius indus.

7. Net pačią geriausią keptuvę reikia keisti kas tris mėnesius.

Pavyzdžiui, aliuminio keptuvės negalima naudoti ilgiau nei pusmetį. Kadangi danga porėta, po šešių mėnesių aktyvaus naudojimo ji jau neapsaugos maisto nuo pridegimo, be to, į gaminamą valgį pateks kvapų ir skonių iš ankstesnių kepimų. Keptuvės kaina ir gamintojas šiuo atveju neturi reikšmės. Net brangių profesionalių keptuvių danga susidėvi, juk gaminamos iš tokių pačių polimerų kaip ir pigesnės keptuvės. Todėl idealiu atveju keptuvę reikėtų keisti po 3–4 mėnesių naudojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)