Gydytojai pataria pažiūrėti į savo išmatas. Jų forma, konsistencija ir spalva gali išduoti jūsų mitybos problemas, o pastebėjus kraujo teks kreiptis į gydytoją. Norite tikėkite, norite – ne, bet daugelis žmonių šio patarimo laikosi. Ir ne tik dėl to, kad taip rūpinamės savo sveikata – kartu įsitikiname, kad viskas nuleidus vandenį atsisveikina su šiuo pasauliu.

Ar nuleidžiate klozeto dangtį prieš nuleisdami vandenį? Ne? Tuomet jūsų atliekos kaip drėgna migla kur nors prie krioklio pasklinda į aplinką. Ir nesvarbu, kas tai yra – išmatos, šlapimas ar vėmalai –viskas kyla į viršų ir mikroskopinėmis dalelėmis nugula viską, kas yra aplink. Jūsų tualetas yra sujungtas su vonios kambariu? Sveikiname – jei nenuleidžiate dangčio, išmatų dalelės gula ant dantų šepetėlių, rankšluosčių ir kempinių.

Tai yra ne tik šlykštu, bet ir pavojinga. Šiose dalelėse gali būti pavojingų virusų ir bakterijų. Jose labai dažnai pasitaiko žarninių lazdelių, kurios gali sukelti rimtas infekcijas. Dar blogiau, jei žmogus, kurio atliekos tualete yra purškiamos kaip trąšos ant laukų, kuo nors serga. Manote, kad niekur tos dalelės nepasklinda? Vėlgi klystate.

Ši atliekų migla kyla net į 4,5 metrų aukštį ir pasklinda maždaug tokiu spinduliu, jei oras nėra maišomas. Tačiau oras yra maišomas – jūs išeinate iš tualeto, už savęs tempdami oro sūkurius ir užteršto oro skraistę. Blogiausia tai, kad net šias problemas žinantys žmonės viešose vietose nenuleidžia dangčio prieš nuleisdami vandenį – juk aplink nėra šepetėlių ir kitų asmeninių daiktų. Tačiau esate jūs – jūsų drabužiai kaip kempinė sugeria šiuos nešvarumus ir jų nepaleidžia. Kartu užteršiate tualetinį popierių ir visas oras tampa pakankamai šlykščia mikrobų mase. Skaičiuojama, kad šios paprastos higienos taisyklės nesilaiko maždaug pusė žmonių. Kai kurie iš jų ateina pas jus į svečius.

Tai kaip tai pakeisti? Kaip būna su daugeliu problemų, švietimas yra atsakymas. Atsiminkite ir kitiems priminkite, kad vandenį reikia nuleisti, kai dangtis yra nuleistas. Jei jo nėra, tualete neužsibūkite (vis tiek įsitikinkite, kad viskas nukeliavo). Ir visada plaukite rankas.