„Pasirinkdamos vietą biurui ir įrenginėdamos juos didžiosios kompanijos dažnai siekia, kad jis būtų ne tik funkcionalus, bet taip pat atskleistų įmonės kūrybingumą, galią, propaguojamas vertybes ir taptų svarbia įvaizdžio dalimi“, – sako „Ergolain" įmonių grupės projektavimo vadovė Irmina Savickienė.

Jos teigimu, biuro baldai ir interjeras veikia darbuotojų produktyvumą ir motyvaciją. Todėl svarbu darbo vietą įrengti taip, kad darbuotojai joje jaustųsi gerai, patogiai bei darbingai, ir galėtų didžiuotųsi savo darbo vieta.

„Didelės kompanijos, galinčios biurui skirti savo galią atitinkančias investicijas, darbo aplinką naudoja kaip svarbią motyvacinę priemonę – joms svarbu, kad darbuotojai savo darbo vietoje jaustųsi netgi patogiau nei namie ir turėtų visas sąlygos realizuoti save“, – sako I. Savickienė.

Štai įspūdingiausių pasaulio biurų penketukas

1. LEGO produktų ir rinkodaros vystymo biuras Danijoje. 2010 m. šis biuras buvo įrengtas architektų Rosano Boscho ir Runo Rjordo. Jų teigimu, norint kurti vaikams, reikia įsijausti į jų gyvenimo tėkmę, todėl šio biuro interjeras labai žaismingas, o baldai konceptualūs. Darbuotojų motyvaciją didina nauji jų kolegų sukurti LEGO eksponatai, o kūrybingumą skatina neįprasto dizaino, ryškūs baldai. Šio biuro darbo aplinka perteikia LEGO veiklą ir leidžia į ją lengviau įsilieti. Siekiant paskatinti kūrybingumą, LEGO produktų ir rinkodaros vystymo biuras tapo žaidimų aikštele, kur ne tik sukuriamos sąlygos kurti, bet ir ilsėtis – čia daug vietos užima poilsio zonos, skirtos neformaliam bendravimui.

2. „Google“ biuras Didžiojoje Britanijoje. Šį 300 darbuotojų skirtą biurą įrenginėjo kompanija „Scott Brownrigg Interior Design“. Dizaineriai siekė, kad dinamiškas interjeras ne tik kurtų linksmą nuotaiką, bet taip pat būtų funkcionalus. Pagrindinė šio biuro tema – Braitono paplūdimys. 40 tūkst. kv. m. biuras skirtas ne tik darbui – čia yra sporto salė, SPA centras, restoranas, kuriame galima pavalgyti nemokamai. Nieko keisto, jog „Google“ kompanija vis dar laikoma viena geidžiamiausių darboviečių pasaulyje.

www.dezeen.com nuotraukos

3. „Red Bull” biuras Olandijoje. Biuro, įkurto buvusioje laivų gamykloje, interjerą kūrė „Sid Lee Architecture”. Pasak kūrėjų, svarbiausia jų užduotis buvo suderinti industrinę architektūrą ir
prekės ženklo jaunatviškumą bei aktyvumą. Pagrindinis interjero kūrimo principas buvo priešingybės: juoda-–balta, protas–intuicija, vieša–privatu. Į interjerą taip pat įkomponuota „Red Bull” remiamų ekstremalių sporto šakų simbolika. Po šio biuro stogu be erdvių ir įkvepiančių darbo vietų taip pat telpa valgykla, įrašų studija, susitikimams skirti kabinetai ir poilsio zonos.

Nuotraukos Ewout Huibers (www.sidleearchitecture.com)

4. „Skype“ biuras JAV. Pagrindinis 250 žmonių skirto biuro tikslas – sukurti draugišką darbui aplinką. „Skype“ biuro interjeras funkcionalus, bet kartu ir kūrybingas. Siekiant sukurti žaismingesnę ir patrauklesnę akiai aplinką, pasirinkti ryškių spalvų, tačiau erdvės neapkraunantys baldai. Industrinis stilius pabrėžia „Skype“ inovatyvumą. Interjero kūrėjai išnaudojo „biuras biure“ formatą ir didelėje patalpoje pastatė kelis „konteinerius“, kurie atlieka susitikimų kambario funkcijas ir pasižymi ypač gera akustika, kuri reikalinga kalbant per „Skype“.

Nuotraukos iš www.designblitzsf.com/projects/skype-hq/

5. „Facebook“ biuras JAV, Kalifornijoje. 700 kompanijos darbuotojų įsikūrė buvusiose laboratorijos patalpose, kurias įspūdingu biuru pavertė „Studio O+A“ dizaineriai. Bendra biuro erdvė suskirstyta naudojant skirtingas spalvas, o dalis sienų paliktos nedažytos – jos skirtos darbuotojų saviraiškai. Interjero sprendimai siekia pabrėžti bendravimo svarbą, todėl biure nemažai atvirų erdvių, kurios suteikia bendrumo pojūtį ir galimybes kuo daugiau komunikuoti.

„Facebook“ pabrėžia, kad jiems svarbi visų darbuotojų nuomonė, todėl prieš įrenginėjant biurą darbuotojai buvo apklausiami apie savo darbovietės viziją. Šis biuras itin draugiškas aplinkai – kilimai pagaminti iš perdirbtų medžiagų, įrengtas ekonomiškas apšvietimas. Kurdami interjerą, dizaineriai perdirbo ir panaudojo senus laboratorijos baldus.

Buvo siekiama sukurti kuo laisvesnę atmosferą, pritaikytą jauniems darbuotojams, todėl jiems suteikta galimybė pasireikšti ant sienų bei išdėstyti baldus pagal poreikius. „Facebook“ biure galima atsipalaiduoti ir pažaisti krepšinį ar pasivažinėti riedlente.

Nuotraukos Cesar Rubio ir Jasper Sanidad (www.officesnapshots.com)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)