Kuo jie skiriasi, akivaizdu iš pavadinimų. 90 atvejų skalbyklių meistras į namus iškviečiamas būtent dėl tipinio gedimo – o jie būdingi visų prekės ženklų ir tipų skalbyklėms. Ir tai suprantama, juk visų skalbyklių veikimo principas ir kontrukcija panašūs. Žinoma, būna ir konkrečiam skalbyklės tipui būdingų gedimų, tačiau juos dažniausiai galima priskirti antrai kategorijai.

Visi gedimai, kurių neišeina priskirti nurodytiesiems 90 proc., galima priskirti netipiniams. Tai gedimai dėl naudotojo kaltės, gamykliniai defektai ir surinkimo klaidos. Patys sudėtingiausi gedimai – „plaukiojantys“, kai skalbyklė tai veikia, tai neveikia. Išsiaiškinti ir pašalinti tokius gedimus gali tik kvalifikuotas ir patyręs skalbyklių remonto meistras.

Išvardinsime ir išnagrinėsime pagrindinius skalbyklių gedimus, kurie reikalauja naudotojo arba meistro įsikišimo:

Nešyla vanduo

Prietaiso eksploatavimo instrukcijoje išvardyta daug galimų priežasčių, kodėl vanduo nešyla, tačiau aiškinimas paprastas – 95 proc. atvejų taip nutinka dėl to, kad sugedo kaitinimo elementas. Dar viena galima priežastis – vanduo nešyla dėl to, kad sutriko energijos tiekimas į kaitinimo elementą.

Likusieji 2 – 3 proc. atvejų yra labai reti – daviklių gedimai ir valdymo skydelio gedimas.

Pastaba: savarankiškai remontuoti nerekomenduojama.

Į skalbyklę nebėga vanduo

Jei vanduo nebėga, reiškia, sistemoje nėra spaudimo. Priežastis dažniausiai būna užsuktas vandentiekio sistemos vamzdis, kuriuo vanduo patenka į skalbyklę. Taip gali nutikti ir dėl sugedusio vožtuvo. Pasitaiko, kad taip nutinka ir sugedus valdymo blokui, tačiau labai retai.

Jei nustačius skalbimo režimą ir įjungus skalbyklę klaida iššoka tik po kurio laiko, ir dalis skalbimo priemonės jau pakliuvo į būgną – reikėtų išvalyti filtrą.

Pastaba: su užsuktu vamzdžiu viskas aišku – reikia jį atsukti. Filtrą išvalyti taip pat galima savarankiškai.

Skalbyklė per anksti nupila vandenį

Čia yra du variantai. Pirmas – nusipila savaime, tai yra, vanduo išpilamas iškart, kai pribėga. Šio reiškinio priežastis – neteisingas prijungimas prie kanalizacijos sistemos. Vanduo savaime išsipilti gali iškart po skalbyklės prijungimo, bet šis nesklandumas gali atsirasti ir praėjus kuriam laikui. Viskas priklauso nuo kanalizacijos ypatumų ir tipo.

Antras variantas sudėtingesnis. Jei vanduo nusipila praėjus kuriam laikui po programos pradžios, reiškia, yra gedimas.

Pastaba: pirmuoju atveju tereikia teisingai prijungti skalbyklę prie kanalizacijos sistemos. Antruoju – kvieskite meistrą.

Vanduo po skalbykle

Dažniausiai pasitaikanti šios problemos priežastis – užuolaidų skalbimas. Taip nutinka dėl to, kad skalbiant užuolaidas skalbimo milteliai labai putoja, o užuolaidos praktiškai nesugeria vandens, bet putas suplaka gerai. Putų susidaro tiek daug, kad jos ima sunktis į išorę per technologinius plyšius skalbyklės sistemoje. Putos virsta vandeniu, kuris susikaupia po skalbykle.

Antra pagal populiarumą priežastis – nesandari žarna, liuko tarpinių pažeidimai ir pažeista vandens tiekimo žarnos tarpinė. Ir labai retas reiškinys – paties būgno nesandarumas.

Pastaba: pakeisti žarnos tarpinę galima ir patiems (jei pavyks rasti tinkamą tarpinę), bet visus kitus darbus geriau patikėti meistrui.

Skalbyklė nenupila vandens

Ar seniai valėte vandens siurblio filtrą? Jei atsakyti į šį klausimą sunku – pabandykite išvalyti dabar. Jei filtras švarus, reiškia bus išlaidų – teks keisti siurblį. Beje, jie neretai genda dėl užteršto filtro.

Pastaba: reikia reguliariai valyti filtrą ir skalbyklė normaliai nupils vandenį.

Skalbyklė neįsijungia

Galbūt laidas neįkištas į lizdą, o gal ją išjungė netinkamai parinkta automatinė apsauga. Jei viską, kas paminėta, patikrinote, ir viskas tvarkoje, reiškia, sugedo valdymo blokas. Retais atvejais priežastis gali būti sugedęs tinklo filtras.

Pastaba: vėlgi, reikia teisingai įjungti skalbyklę į tinklą.
Jei įtariate, kad sugedo skalbyklės valdymo blokas, skambinkite meistrui.

Skalbyklė bilda

Skalbyklės keliamo triukšmo stiprumas gali būti nulemtas jos konstrukcinių ypatumų.

Jei bildėti ji ėmė staiga, galimos priežastys:
1. Į būgną pateko pašalinis objektas.
2. Skalbiniai netolygiai pasiskirstė būgne, dėl to įvyko disbalansas. Labai dažnai taip nutinka skalbiant patalynę.
3. Išsiderino guoliai.
4. Skalbyklė neteisingai pastatyta.

Pastaba: geriau paskambinti specialistui, jei nieko blogo nenutiko, neverta jaudintis. Tačiau jei skalbyklė iš tiesų sugedo, kuo anksčiau pašalinsite gedimą, tuo geriau.

Štai iš esmės ir išvardinome visus pagrindinius, dažniausiai pasitaikančius skalbyklės gedimus. Apie sulaužytas rankenėles, dangtį, mygtukus ir skydelio ekraną neužsiminėme, nes tokie gedimai pasitaiko gana retai, ir juos reikia šalinti individualiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)