Pavyko ištaisyti trūkumus

Šis 190 kvadratinių metrų ploto būstas yra prieš penkiolika metų statytame daugiabutyje sostinės centre. Jis buvo įrengtas nuomai, o kai šeimininkai nusprendė patys čia gyventi, pamatė, kad būtina atnaujinti interjerą. Reikėjo keisti ir apdailos medžiagas, nes daugelis jų buvo nekokybiškos, aptrupėjo, prarado gerą išvaizdą, pavyzdžiui, parketlentės. Išardžius parketą teko lyginti ir juodgrindes, nes kai kuriose vietose jų aukštis skyrėsi keliais centimetrais.

Didžiulės svetainės lubos buvo vientisos, jų aukštis siekė 2,6 metro, bet dizainerė pasigedo erdvumo, nors plotas ir nemažas. Laimė, svarstant, ką daryti, išardžius pakabinamas lubas, atsivėrė dar 25 centimetrų erdvė. Per renovaciją svetainės lubos buvo atidengtos iki pat stogo konstrukcijos. Metalinės sijos aptaisytos gipso plokštėmis – suformuotos kesoninės lubos. Patalpos aukštis padidėjo iki 2,9 metro.

Šiek tiek pakeistas ir buto planas, kai kurios patalpos įgijo kitą paskirtį. Dabar pertvara tarp žmonos ir vyro miegamųjų yra kitoje vietoje, todėl jų plotas tapo vienodas. Greta svetainės, ten, kur anksčiau buvo svečių miegamasis, įrengtas valgomasis. Į jį vedusios vienvėrės durys išimtos ir atidengus karkasą pakeistos dvivėrėmis, stiklinėmis. Valgomasis tapo matomas iš svetainės, o pravėrus duris abi erdvės susijungia.

„Formalus valgomasis suteikia butui iškilmingumo. Jis skirtas šeimos sueigoms ir šventėms. Jame yra visi privalomi šio kambario atributai: didžiulis stalas su kėdėmis, indauja, kurioje laikomos staltiesės, stalo įrankiai ir kiti serviravimo reikmenys. Stovi ir sofa-lova, ant jos gali miegoti į svečius atvykę suaugę šeimininkų vaikai. Užuolaidos ant stiklinių valgomojo durų suteikia privatumo“, – aiškina A. Tutlys.

Šių pakeitimų bute atsirado siekiant pagerinti gyvenimo kokybę. Nuspręsta sukurti dvi erdves – reprezentacinę ir privačią. Reprezentacinėje yra erdvus prieškambaris su biblioteka, svetainė, virtuvė ir valgomasis. Privačioje – du šeimininkų miegamieji, vonia. Patalpos, kuriose priimami svečiai, neapkrautos asmeniniais šeimininkų daiktais.

Temą inspiravo „Chanel“

Dizainerė pasakoja, kad interjero idėja kilo jau per pirmąjį susitikimą su užsakovais: „Pamačiau, kad šeimininkė apsirengusi labai madingai ir stilingai, kiekviena detalė suderinta. Taip šovė mintis įkvėpimo ieškoti madoje. Pasirinkau naujausią, praėjusių metų rudens ir žiemos mados namų „Chanel“ drabužių kolekciją, jos spalvų gamą, kurioje dominuoja samaninis koloritas, pilkšvi, rusvai žalsvi, rausvi, alyviniai atspalviai, auksiniai aksesuarai ir faktūra.“

Pasak A. Tutlys, šio buto stilius modernus su klasikiniais elementais. Visi baldai yra šiuolaikinio dizaino. Klasika atpažįstama iš baldų išdėstymo, simetrijos. Pavyzdžiui, svetainės viduryje stovi sofa, greta du foteliai. Klasikinis ir valgomasis, kurio centre yra stalas, prie sienų dvi indaujos. Sieninis laikrodis – taip pat tradicinis valgomojo akcentas. Sieninio šviestuvo su variniu reflektoriumi dizainas primena senovines žvakides.

Klasikos užuominų yra ir miegamuosiuose. Žmonos kambaryje iš tapetų suformuota alkova. Lovos atkaltės idėja – žymioji „Chanel 2.55“rankinė, sukurta 1929 metais. Asimetriniai šoniniai staliukai turi skirtingas funkcijas. Šiame kambaryje žalsvai, melsvai pilkšvi atspalviai kontrasto principu derinami su džiovintų rožių, slyvų tonais.

Vyro kambario tema – džentelmenų klubas. Koloritas ramus, parinkti rusvai auksiniai, sodriai mėlyni, vyšniniai tonai, naudojamas ir klasikinis langelių motyvas. Spalvų paletė dera prie tamsios medienos baldų, kurių pageidavo užsakovas. Lovos galvūgalyje – alkova iš tapetų. Abipus lovos stovi žemi simetriški staliukai, jaukią šviesą skleidžia šviestuvai.

Reprezentacinėje buto dalyje vyrauja balti, pilkšvi ir žalsvi atspalviai. Prieškambario ir svetainės, sujungtos su virtuve, sienos šiltos baltos spalvos, valgomojo – pilkos, tačiau abiejose patalpose yra po vieną ryškią sieną, svetainėje – sodriai žalia, o valgomajame – samaninė. Tokia pačia žalia, kaip ir svetainės siena, nudažytos virtuvės spintos. Anot A. Tutlys, tamsios galinės sienos vizualiai sumažina ilgą erdvę.

Jaukumą kuria elementai

Prieškambario kairėje yra balta drabužių spinta, o gale įrengta šeimininkų biblioteka. Dešinėje pusėje atsiveria svetainė. Didelė erdvė dažnai būna nejauki, ypač kai sėdima nugara į duris. Todėl už sofos pastatytas konsolinis staliukas, kuris yra tarsi barjeras. Sofa stovi svetainės centre priešais langą, kad būtų galima gėrėtis Vilniaus stogais.

Sofa ir žemi staliukai su foteliais – poilsio kampelis. Jame patiestas didelis pilkas kilimas su geometriniai raštais. Televizorius, kurį šių namų gyventojai žiūri retai, pastatytas atokiau, prie šoninės sienos. Sofos ir fotelių spalvų paletės – iš mados pasaulio. Sofa – iš „Chanel“ 2015–2016 metų rudens ir žiemos kolekcijos, o fotelių mėlyna – iš „Tiffany“.

Medinėmis plokštėmis uždengti radiatoriai su pagalvėlėmis – papildomos sėdimos vietos. Virtuvė yra svarbi svetainės dalis, todėl siekta, kad erdvės kuo labiau susilietų. Kadangi šeimininkė dažnai gamina didelei svečių kompanijai, reikėjo nemažo darbastalio, įvairios buitinės technikos. Ji visa įtaisyta, kad kuo mažiau kristų į akis. Virtuvės sala taip pat nemaža, viena jos pusė naudojama kaip bariukas.

Daugiausia problemų kilo dėl garų rinktuvo. Jį norėjosi paslėpti, bet atsirado techninių kliūčių. Virš lubų yra metalinės sijos, todėl jo nebuvo galima įleisti į lubas. Situaciją išgelbėjo baldų meistras, jis pagamino apdailos dėžutę ir ją patikimai pritvirtino, kad atlaikytų beveik dvidešimt kilogramų svorį. Rezultatas – gartraukis gražiai įtaisytas ir beveik nepastebimas.

Žaismingumo interjerui suteikia saikingai panaudotos auksinės detalės. Tai – klasikinis elementas. Aukso spalvos ažūriniai šviestuvai pakabinti virtuvėje. Konsolinio staliuko kojelės irgi auksinės. Valgomajame auksinių elementų matyti indaujose, juos papildo variniai sieniniai šviestuvai. Prie jų dera aukso spalvos skulptūra. Žmonos miegamajame akį traukia ramesni aukso ir sidabro spalvos veidrodžio rėmai.

Senokai įrengtai voniai reikėjo kosmetinio remonto. Pakeistas prietaisų išdėstymas, neliko nuobodaus mėlynos ir baltos derinio, atsirado žalsvai pilkos ir kalkakmenio spalvos dermių. Duše dominuoja pilkos atspalviai, o žaismingumo suteikia apvalios, lenktos formos (praustuvas, veidrodis, apšvietimas, plytelių raštai, primenantys tapetus). Šiame kambaryje jaučiama svetainės dizaino tąsa.

Akiko Tutlys pataria

Jei norite, kad jūsų namų interjeras būtų įspūdingas, vientisas, įgyvendinkite visas jį projektuojančio dizainerio ar architekto idėjas, siūlymus.

Nepagailėkite pinigų tokioms svarbioms detalėms kaip kokybiški, originalaus dizaino kilimai, jie padeda suvaldyti dideles erdves, neleidžia jose ištirpti baldams, suteikia išbaigtumo.
Jei pro langus atsiveria puikus vaizdas, toks pat turi būti ir interjeras. Jis neturi būti tik kaip fonas.

Leono Garbačausko nuotraukos