aA
Skaičiuojant paskutines vasaros dienas sumanios šeimininkės pradeda galvoti kaip kuo ilgiau išsaugoti šviežias derliaus gėrybes, kuriomis visa šeima galėtų mėgautis ištisus metus. Restorano „Brasserie Verres en Vers“ virtuvės vadovas Gediminas Andriuškevičius, remdamasis ilgamete patirtimi, išskiria pagrindinius dalykus, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, prieš pradedant šaldymo procesą.
© Shutterstock nuotr.

Penki G. Andriuškevičiaus patarimai maisto produktų šaldymui:

Optimaliausia temperatūra užšaldymui yra -18 laipsnių, kadangi joje nebesiveisia didžioji dalis mikroorganizmų. Prieš šaldymo procesą maisto produktus būtina sudėti į maišelius arba indelius ir sandariai uždaryti. Sultiniams, sriuboms, uogoms arba biriems maisto produktams geriausiai tiks plastikiniai indeliai, o šaldomą mėsą ar žuvį geriau patalpinti maišeliuose, kadangi taip į ją paklius mažiausiai oro ir mėsa neišdžius.

Šaldiklyje daržoves, vaisius, grybus ar uogas galima laikyti metus – nuo vieno derliaus iki kito, tad pastarųjų galima užsišaldyti nemažą kiekį.

Nors perkant šaldytuvą didžiausias dėmesys skiriamas lentynų išmatavimams, svarbu nepamiršti ir šaldiklio stalčių talpos bei kokybiško termometro. Automatinė temperatūros kontrolė elektroniniais jutikliais reaguoja ir prisitaiko prie šilumos pokyčių, esančių šaldytuvo išorėje, tad nekyla grėsmė, kad maisto produktai bus laikomi svyruojančios temperatūros sąlygomis.

Ruošiantis šaldyti daržoves ir vaisius, juos rekomenduojama nuplauti. Anot specialisto, norint išsaugoti šaldomų gėrybių spalvą, juos patariama blanširuoti – trumpam panardinti į verdantį vandenį. Tokiu būdu jautrios daržovės geriau išsilaiko, nes yra suardomi fermentai, kurie prisideda prie produkto gedimo.

Uogas patariama šaldyti pasaldinus. „Pasaldintos uogos geriau išsilaiko, kadangi cukrus yra natūralus konservantas. Vis dėlto, jeigu dėl kažkokių priežasčių cukraus vartoti negalima ar nenorima, uogas šaldyti galima ir nesaldintas. Tiesa, atšilusios jos gali būti kiek rūgštesnės nei šviežios ir pakeitusios spalvą“, – pastebi G. Andriuškevičius. Norint, kad šaldomos uogos nesuliptų, reikėtų jas nusausinti ir šaldyti ant padėklo, o į dėžutes sudėti jau sušalusias.

Lepios prieskoninės žolelės, tokios kaip bazilikai, šaldymui pasiduoda ne taip gerai, kaip norėtųsi. Tačiau virtuvės šefas pataria, kad, norint mėgautis kvapniu baziliko aromatu ilgesnį laiką, galima sutrinti jo lapelius su aliejumi ir gautą masę užšaldyti. Šaldyti galima ir duoną, kadangi ji nepakeičia savo struktūros ir skonio, o šviežia išlieka kur kas ilgiau. Sušaldyti patariama tokią duoną, kuri bus skrudinama, kadangi ją atšildžius vidus bus išlikęs minkštas ir neperdžiūvęs, o išorė, duoną kepant, maloniai apskrus.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad netgi žinant pačius įvairiausius triukus, kuriais vadovaujasi profesionalai, visaverčiam produktų užšaldymui rekomenduojama įsigyti kokybišką šaldytuvą, kurio šaldiklyje įdiegtos moderniausios šaldymui skirtos technologijos. „Senos kartos šaldikliai greitai apledėja, nepalikdami laisvos vietos, tad juos tenka dažnai atšildyti ir sukti galvą, kur tuo metu laikyti užšaldytas gėrybes, – sako BOSCH pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas. – Tuo tarpu šiuolaikiniuose šaldikliuose įdiegta speciali funkcija (pavyzdžiui, „NoFrost“ sistema), nuo šerkšno apsauganti tiek šaldiklio sieneles, tiek pačius indelius. Šeimininkėms puikiai pasitarnaus ir specialios šaldytuvo zonos (tokios, kaip „CrisperBox“ arba „HydroFresh“), leidžiančios sušaldytiems produktams atitirpti palaipsniui, neprarandant savo skonio ir struktūros“.

Žiemos metu parduotuvėse esančios daržovės dažniausiai jau būna praradusios savo vitaminus ir kitas naudingas maistines savybes, pavytusios, todėl šaldyti produktai dažniau būna net maistingesni už šviežius. Vaisius ir daržoves nuskynus vasarą, kai jie yra labiausiai prinokę, užšaldžius bus galima gauti geriausią rezultatą – tinkamas užšaldymas padės išsaugoti jų skonį ir naudingąsias maistines medžiagas iki pat žiemos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kremliaus Trojos arklys Europoje: pavojingas susitarimas su rusais – tik pradžia (446)

Dar 2017-ųjų lapkritį Ispanija kaltino Rusiją dėl kišimosi į referendumą Katalonijoje....

Gali užtekti vienintelio kriterijaus, kad vaikas būtų paimamas iš šeimos (333)

Alkoholis ir vaikų priežiūra - įstatymiškai neuždrausta, tačiau sunkiai suderinama....

Ketvertuko šeimoje po kaltinimų vyrui – skaudūs išbandymai: motina ryžosi prabilti atvirai (197)

Ašaros, pakilęs kraujo spaudimas ir dingstantis pienas – pirmojo Panevėžyje ir šešto Lietuvoje...

Sinoptikai perspėja: šaltukas primins, kad artėja žiema (5)

Pirmadienį Baltijos regiono link savo poveikio sferą plės Skandinaviškas anticiklonas, Lietuva...

Carolinos Herreros patarimai vyresnio amžiaus moterims: ko niekada neturėtumėte vilkėti (60)

Niekas taip nesendina moters, kaip apsimetinėjimas, kad ji vis dar jauna, įsitikinusi Carolina...

Monika Šedžiuvienė – atvirai apie išgalvotas „sužadėtuves“, būsimas vestuves bažnyčioje ir vaikus su naujuoju draugu (141)

Nepaisant keletą metų trukančių viešų skyrybų, šiandien Monika Šedžiuvienė sako esanti...

Turistų spąstai Barselonoje – kosminės eilės ir kišenvagiai nuo šios vietos neatbaido (11)

Jei Barselona būtų draugė, tai būtų draugelka , kuriai nesigėdyčiau 4 valandą ryto...

Po triuškinančios pergalės – Jasikevičiaus juokai apie „snaiperį“ Kavaliauską (29)

„Betsafe – LKL “ čempionate Kauno „Žalgiris“ (10/1) Šiaulių „Šiaulius“ (0/11)...

Karjeros pergalė: Zverevas emocingai triumfavo finaliniame ATP turnyre (27)

Londone (Didžioji Britanija) pasibaigusiame Teniso profesionalų asociacijos (ATP) sezono turnyre...