Nauja gėlė parduotuvėje

Globba winitii tėvynė – Tailandas, Vietnamas ir greta esančios Pietryčių Azijos šalys. Įvairios šalys ir apsukrūs prekybininkai augalą apdovanojo nuostabiais vardais: šokanti mergaitė (Dancing girl), šokantis ponios imbieras (Dancing ladies ginger), šokantys brangakmeniai (Dancing jewels). 1999 metais Floridoje vykusioje atogrąžų augalų parodoje Globba winitii ‘Ruby Queen’ pripažintas geriausiu nauju žydinčiu augalu.

Šis imbierinių (Zingiberaceae) šeimos atstovas yra artimas kitų dekoratyvių ir mėgstamų augalų – kurkumos (Curcuma), imbiero (Zingiber), Alpinia, Costus – giminaitis. Globba gentyje yra apie 70 rūšių, natūraliai paplitusių Indijoje ir Pietų Kinijoje, Filipinuose ir Naujojoje Gvinėjoje.

Globba winitii šiek tiek panaši į nendrę. Lapuoti žoliniai stiebai nuo 40 cm iki 1 m aukščio, nelygu auginimo sąlygos. Ilgesnieji šiek tiek išlinksta į šalis. Žiedynai susidaro lapų pažastyse ir nusvyra žemyn. Žiedai labai įdomūs, kaip orchidėjų, nenusakomos formos – baltos, rausvos arba purpurinės pažiedės ir viena ilga išlinkusi piestelė.

Po žeme, vazone, slepiasi šakniastiebis su storokomis šaknimis. Jis šakojasi, ir augalas pamažu plinta į šalis. Persodinant didelį šakniastiebį galima padalyti.

Globba winitii – ne tik vazoninis augalas. Stiebai su žiedynais skinami ir parduodami puokštėmis. Pamerkti vazoje, nesaulėtoje vietoje, jie išsilaiko gan ilgai.

Palepinkite parsineštą augalą

Globba winitii parduotuvėse galima rasti tik vasarą, kai žydi. Augalui reikia parinkti tinkamą vietą, tik tada jis žydės ilgai, džiugins gražia lapija ir pasiruoš žiemos poilsiui.

*Globba winiti auginama šiltoje vietoje, kur pakanka išsklaidytos šviesos arba yra šešėlis. Vasarą ji gali praleisti lauke, bet būtina sekti orus. Vėsiomis ir lietingomis dienomis vazoną reikėtų įnešti į kambarį arba šiltnamį. Pageidautina, kad augimo periodu temperatūra nenukristų žemiau negu 18 ºC. Labiausiai šis augalas mėgsta 25–28 ºC šilumą.

Tiesioginiai saulės spinduliai nepageidautini nei lauke, nei kambaryje. Lapai greitai apdegs, todėl augalas nebebus gražus. Trumpai anksti rytą arba vėlai vakare šviečianti saulė žalos nepadarys. Visiškame šešėlyje Globba winitii auga, bet nežydi.

*Šis augalas mėgsta drėgną orą. Juk jis kilęs iš Tailando! Purkšti sudėtinga, nes lapai apžėlę smulkučiais plaukeliais. Naudojamas tik labai mažyčiais lašeliais purškiantis purkštuvas. Taigi aplinkos orą reikėtų drėkinti kitais įmanomais būdais.

*Augimo ir žydėjimo periodais laistoma gausiai, bet vandens padėkle nepaliekama.

*Tręšiama kas savaitę arba 10 dienų nestipriu kompleksinių trąšų tirpalu. Nenaudokite daug azotinių trąšų, nes žiedynai bus silpni.

*Peržydėję žiedynai nukerpami, kad susidarytų nauji.

Pasibaigus vasarai

*Rudenį lapai pradeda gelsti, džiūti. Tada laistoma saikingai, nebetręšiama ir augalui leidžiama pasiruošti ramybės periodui.

*Spalio–vasario mėnesiais Globba winitii ilsisi. Vis dėlto visiškai perdžiovinti žemės vazone nereikėtų.

*Kovo mėnesį šakniastiebis iškasamas, apžiūrimas ir pasodinamas į naują kompostinę žemę.

*Kai pasirodo daigai, metas pradėti gausiai laistyti ir tręšti silpnesniu, nei nurodyta ant pakuotės, kompleksinių trąšų tirpalu.

Labai sausose patalpose Globba winitii yra greitai pažeidžiama voratinklinių erkučių. Pastebėti šiuos kenkėjus sunku. Tik gelstantys lapai parodo, kad kažkas ne taip. Skubiai nuplaukite augalą po dušu ir apgaubkite dideliu skaidriu polietileniniu maišu – tegul kelias paras pabūna labai drėgname ore.