Darbų sąrašas rugsėjui

Derliaus surinkimas ir paruošimas žiemos saugojimui;

Uogų ir dekoratyvinių krūmų sodinimas;

Duobių sodinimui paruošimas;

Šakas prilaikiusių atramų nuėmimas po derliaus surinkimo (ant šių atramų kenkėjai mėgsta įsitaisyti žiemai);

Uogakrūmių ir dekoratyvinių krūmų įsišaknijusių atšakų pašalinimas;

Vaismedžių ir vaiskrūmių sodinukų sodinimas;

Esant sausam orui – vaismedžių laistymas (sausra lėtina medienos brendimą);

Jaunų sodinukų einamųjų metų ūglių viršūnėlių nuskabymas siekiant stimuliuoti medienos brendimą;

Vyšnių, slyvų, kaukazinių slyvų, gudobelių, šaltalankių šakninių ataugų genėjimas;

Dekoratyvinių medžių ir krūmų sėklų paruošimas požieminei ir pavasarinei sėjai;

Krūmų persodinimas;

Aviečių ir vynuogių paruošimas žiemojimui;

Dirvožemio įkalkinimas ir paruošimas;

Kalio ir fosforo trąšų pabėrimas aplink kamienus esančiuose apskritimuose;

Naminio vyno gaminimas;

Erškėtuogių, aronijos, gudobelės vaisių rinkimas ir džiovinimas.

Sodinukų pirkimas

Jeigu nusprendėte įsigyti sodinukų mugėse, nesirinkite apžiūvusiomis ir pašutusiomis šaknimis, jeigu ant šaknų matyti graužikų palikti pėdsakai. Nedidelis kamieno iškreipimas skiepo vietoje nėra baisus. Jį galima pataisyti tolimesniu formavimu ir parišimu.

Jeigu sodinukų sodinimą atidedate, šaknis būtina apvynioti drėgnu audiniu ir padėti juos į vėsią vietą – rūsį ar tamsią paunksmę sode.
Prieš sodinimą išdžiūvusius sodinukus rekomenduojama padėti į kibirą su vandeniu ir palikti parai.

Sodinukų sodinimas

Duobes sodinukams paruoškite likus bent savaitei iki sodinimo, kad dirvožemis suspėtų nusistovėti ir suslūgti. Į duobės centrą stipriai įkalkite kuolą, kad žiemą, nusėdus gruntui, sodinukas nenugriūtų ir nejudėtų vėjyje.

Prieš medelio sodinimą duobę iš anksto palaistykite – 15-20 litrų vandens turi pakakti, reikia palaukti, kad jis susigertų giliai į gruntą. Apipuvusias sodinuko šaknų dalis, ataugas, aplaužytus ir sutrintus šaknų galiukus būtinai pašalinkite. Ir nepamirškite kruopščiai užmulčiuoti aplink kamieną esantį apskritimą sausomis durpėmis – tai padės sumažinti drėgmės garavimą.

Krūmų persodinimas

Jeigu būtina, rugsėjį galima persodinti krūmus. Persodinimas rudens pradžioje augalams mažiausiai skausmingas, tokiu metu gerai prigyja netgi jau gerokai ūgtelėję krūmai.

Persodinant serbentus ir agrastus jie įleidžiami giliau, o avietes, priešingai, sodinkite taip, kad šaknų kaklelis įsileistų vos 2-3 centimetrais giliau. Avietės krūmą formuojantys ūgliai vystosi iš stambių pumpurų, kuriuos reikia saugoti, nes jie labai lengvai nulūžta. Dirvožemio po aviečių sodinukais sutankinti labai nereikia, jeigu pumpurai bus pažeisti ar labai giliai užkasti, uogų gali tekti laukti net metus ar dvejus.

Krūmų genėjimas

Maždaug antroje rugsėjo pusėje (nukritus lapams) galima pradėti agrastų ir serbentų krūmų genėjimą. Reikia pašalinti visas nesveikas ir sausas šakas – jos įprastai silpnos ir grubios. Taip pat reikia išgenėti aplaužytas, šliaužiančias, senas ar į krūmo vidurį augančias šakas.

Derliaus surinkimas

Toliau tęsiasi derliaus nuėmimas. Neseniai surinktų obuolių neverta skubėti padėti žiemai, ypač jeigu lauke prasideda „bobų vasara“ ir vaisiai buvo sušildyti saulės, priešingu atveju rūsyje padidės oro temperatūra. Obuolius saugojimui sudėkite ankstų rytą ar vakare, prieš tai juos atvėsinkite gerai vėdinamoje patalpoje arba pavėsyje šiaurinėje namo pusėje.

Kriaušes reikia skinti likus kelioms dienoms iki visiško sunokimo. Kiekvieną vaisių reikia skinti atsargiai, neišmesti, atsargiai padėti – kriaušės galutinai prinoksta jau surinktos.

Rudeninė ruoša

Rugsėjis – vaistinių uogų ir šaknų rinkimo mėnuo. Prieš žiemą augalai savo šaknyse sukaupia daugiausiai biologiškai aktyvių medžiagų. Šiuo metu rekomenduojama rinkti didžiųjų varnalėšų, vaistinių kiaulpienių, vaistinių taukių, bijūnų šaknis.

Pats metas pradėti rinkti ir šermukšnius, erškėtuoges, aronijas, gudobeles, spanguoles.

Rugsėjį galima pasiruošti spanguolių lapų. Spanguolių lapai pasižymi viena svarbia savybe – jeigu nuskinate juos vasarą, džiovinami jie tamsėja, todėl jie renkami rudenį arba ankstyvą pavasarį.

Įkalkinimas

Rudenį rūgštų dirvožemį turinčiame sode neįmanoma apsieiti be įkalkinimo. Patys populiariausi ir žinomiausi rūgštumą neutralizuojantys būdai: pelenai, dolomito (kalkakmenio) milteliai ir kalkės. Jeigu šias medžiagas pabersite pavasarį, augalai dėl nepakankamo jo įsisavinimo gali patirti fosforo trūkumą.

Ypač veiksmingai dirvos rūgštingumą mažina trąšos, kurių sudėtyje yra kalkių (kreidos, dolomito miltelių). Be to, jose daug kalcio ir magnio, būtinų žydėjimui ir didesniam vaisių cukringumui.

Rekomenduojama išeiga:

dirvožemio įkalkinimui po vaismedžiais į apskritimą aplink kamieną išpilama apie 1-2 kilogramus trąšų;

lysvių įkalkinimui – 500-600 gramų vienam kvadratiniam metrui vidutinio rūgštumo dirvožemiuose (рН 4,5-5,5).

Vynuogės

Po pirmųjų šalnų paruoškite vynuoges dengimui – nuimkite ūsus nuo pynučių, pašalinkite likusius lapus ir nesubrendusius ūglius, suriškite šakas ir nulenkite jas link žemės. Vėliau, prieš pat dengimą, tai padaryti bus daug sunkiau – vynmedis neteks elastingumo.

Rudenį vynuoges pageidautina apgenėti, nes pavasarį galite nespėti to padaryti iki sulojimo pradžios ir vynmedis po apgenėjimo ims „verkti“, labai nusilps. Uždengti vynuoges reikia vynmedžiams subrendus (žievė turi pasidaryti rudos spalvos).

Avietės

Avietės taip pat reikalauja priežiūros. Išpjaustykite visas senas šakas (jeigu to dar nepadarėte, kaip derėtų, iškart po derliaus surinkimo), suriškite likusius ūglius, nulenkite ir prisekite juos.

Juodieji serbentai

Rugsėjis – tinkamas metas juodiesiems serbentams dauginti auginiais. Iki žiemos auginiai įsišaknija ir pavasarį ima sparčiai stiebtis aukštyn. Nuo keturių-šešių krūmų nupjaukite arba gerai subrendusius metinius ūglius, augančius iš krūmo pagrindo, arba žalsvas vienmetes ataugas nuo dvimečių-keturmečių šakų.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)