Auginių paruošimas

Rožių dauginimas auginiais – nuo seno žinomas būdas. Pradiniu etapu reikia paisyti jo taisyklių: auginius galima pjauti nuo bet kurio gyvybingo stiebo, taip pat ir nuo stiebo iš puokštės, svarbiausia, kad ant nupjauto stiebo būtų mažiausiai 2–3 pumpurai. Pjūvis daromas taip, kad nuo jo iki pumpuro būtų ne mažiau nei 2 cm atstumas. Pjaunama aštriu, švariu įrankiu 45 laipsnių kampu.

Geriausia pjauti auginius pavasarį. Balandis ir gegužė – tinkamiausi rožėms dauginti mėnesiai, nors geras laikas ir vasaros viduryje. Sunkiausia dauginti auginiais rudenį, nes žiema, pirmieji šalčiai – jiems itin nepalankus metas. Nupjovus rožių auginius rudenį, reikės laikyti juos namuose visą žiemą.

Mirkymas vandenyje

Rožių dauginimas

Čia ir slypi metodo, kurį pasitelkus galima per 5 dienas užsiauginti kelis sodinukus iš rožių auginių, esmė. Paruoštus stiebus pamerkite į vandenį taip, kad spygliai žiūrėtų žemyn. Mirkyti reikėtų dvi dienas.

Sodinimas į žemę

Kitas etapas – auginių sodinimas į žemę vazonuose. Žemę paliekite vandeniu. Vazonus su gruntu statykite tose patalpų vietose, kuriose būtų kuo daugiau tiesioginės saulės šviesos.

Biologai pataria, kad į vandenį galima įmaišyti ir šiek tiek azotinių trąšų. Vandenyje jas reikėtų ištirpinti ir tokiu vandeniu palaistyti. Tuomet tikrai greitai įsišaknys.

Praeis kelios dienos ir pamatysite, kaip intensyviai augs daigeliai. Tai – požymis, kad auginius jau galima sodinti į žemę lauke. Auginiams iškaskite duobutes, jas paliekite kalio permanganato tirpalu.

Pageidautina, kad duobutėse žemė būtų sumaišyta su smėliu – tada rožės geriau įsisavins maistingas medžiagas. Kelias pirmas savaites rožių daigelius iš viršaus apdenkite stiklainiais.

Ne ką prastesnis būdas rožių dauginimui yra su bulvėmis. Apie jį galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)