Nuo sovietmečio užsilikusiose „chruščiovkose“ dar ir dabar galima rasti galybę butų, kurių durys, kaip ir seniau, atidaromos į vidų. Tik kai kurie remontą pasidarę gyventojai šią taisyklę ryžosi ignoruoti, nė neįtardami, kokį pavojų užsitraukia priimdami tokį sprendimą, rašoma portale „Novate“.

Atsakymų į klausimą, kodėl butų durys turėjo atsidaryti į vidų, pateikiama ne vienas. Viena iš bene labiausiai politizuotų versijų skelbia, kad pro į vidų atsiveriančias duris specialiųjų tarnybų darbuotojams būdavo lengviau patekti į butą, kai to prireikdavo. Deja, bet toks paaiškinimas labiau primena miestuose sklandžiusią legendą nei istorinę tiesą. Juk akivaizdu, kad kam jau kam, bet KGB darbuotojams jokios durys negalėjo sudaryti nė menkiausių kliūčių.

Durys

Taigi, priežastis tikrai yra kita. Įvesta taisyklė susijusi su paprasčiausiu saugumu. Juk nuostata, kad evakuacijos atveju visi praėjimai turi būti kuo laisvesni, todėl ir butų durys turi būti atidaromos į vidų, kad neblokuotų vienos kitų, tikrai atrodo logiška.

Šią versiją patvirtina faktas, kad, tarkim, pagal 1985 metais priimtas statybos normas ir taisykles, čia minima durims taikyta taisyklė negaliojo tuo atveju, jei daugiabučio laiptinės aikštelė buvo tokio dydžio, kad bet kuria kryptimi atsiveriančios durys negalėjo sudaryti kokių nors nepatogumų.

N. Chruščiovo laikų daugiabučiuose buvo stengiamasi įrengti kuo mažesnes laiptinių aikšteles. Taip buvo elgiamasi ekonominiais sumetimais. Pagrindiniams evakuacijos keliams (pvz., išėjimams į laiptinę, laiptinių durims ir kt.) galiojo ypač suprantamas principas: durys turi atsidaryti į tą pusę, į kurią juda žmonės, t. y. link išėjimo. Jei duris tektų atidaryti priešinga kryptimi, kiltų pavojus, kad arčiausiai jų atsidūrę žmonės, spaudžiami iš užnugario, tiesiog nesugebėtų atidaryti durų.

Įdomu tai, kad privačių namų durys dabar taip pat labai dažnai atidaromos į vidų. Taip daroma dėl praktinių priežasčių. Kai durys atsidaro į vidų, nekyla pavojaus, kad žiemą, gausiai pasnigus, šeimininkai liks įkalinti namuose, nes negalės atstumti sniego iš išorės užremtų durų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)