Asta ir Artūras Ramaškevičiai augina 15 veislių vynuoges gana dideliame plote, gerokai viršijančiame pusę hektaro. Vynuogynas Pietų Lietuvoje, tad būtų galima tikėtis itin gero ir tinkamo vynui derliaus.

„Deja, derliaus šiemet galime iš viso neturėti. Jeigu ruduo bus ilgas ir šiltas, galbūt kažkiek vynuogių užaugs – koks dešimtadalis normalaus derliaus. O gal tik penkioliktoji jo dalis. Jei ruduo bus normalus, įprastinis, uogos išvis nespės sunokti, mat šiemet mūsų vynuogės žydėjo visu mėnesiu vėliau“, – sako Asta Ramaškevičienė.

Paaiškėjo, kad, regis, itin šilumamėgėms vynuogėms tinkama pietinė Lietuvos dalis šiemet joms buvo pražūtinga – jau išsprogusios vynuogės nušalo.

„Mūsų visos vynuogės nušalo. Paskui iš miegančių pumpurų atsprogo, bet kol užaugo ir pražydo, viskas vyko visu mėnesiu vėliau. Dabar uogos mažulytės. Kolegoms šiaurinėje dalyje pasisekė labiau, nes ten vynuogės išsprogo dviem savaitėmis vėliau ir šalna joms nepakenkė. Ką ten šalna – tikras šaltis iki 8 laipsnių buvo Jurbarko, Šakių ir Alytaus rajonuose.

Dabar dar pasirodė tikrosios miltligės požymių. Jau teko vieną kartą purkšti. Profilaktiškai stengiuosi nepurkšti, o pernai laiku to nepadariau ir ligai prasidėjus – ilgokai mėginau išsiversti su biologiniais preparatais. O paskui buvo vėlu – liga išplito ir sunaikino apie 50 proc. Šiemet nebenoriu rizikuoti. Uogų beveik nėra, tad svarbiau yra išsaugoti augalus. Jie jau patyrė vieną didelį stresą, jei teks išgyventi dar vieną tais pačiais metais, gali nebeperžiemoti“, – dalijasi patirtimi A.Ramaškevičienė.

Jos vynuogyne jau aptikti ir keli netikrosios miltligės pažeisti lapeliai, kol kas juos tiesiog nuskynė ir žiūrės, kas bus toliau.

„Mano vynuogės Rokiškio rajone šiemet beveik neapšalo, tačiau derlius, atrodo, bus tik vidutinis. Ligos kol kas nepuola“, – trumpai pakomentuoja beveik 50 veislių vynuoges 30 arų plote auginantis Raimundas Nagelė.

„Mano vynuogėms šie metai irgi nesėkmingi. Balandį pasodinau daug naujų, o gegužę buvo didelė šalna, kurios jie neatlaikė. Subrendę augalai išliko, bet pumpuriukai nušalo ir vynuogių užmegzta mažai. Šiemet nelabai spėjau jų priežiūros darbus sužiūrėti, tad ir gero derliaus negaliu tikėtis“, – sako Evaldas Petkus, savo 30 arų sklype auginantis 4–5 veislių vynuoges, o šiemet jau tikėjęsis turėti 700 vynmedžių.

Ligos kol kas jo vynuogių nepuola, nes netikroji miltligė ypač plinta tuomet, kai karšta ir drėgna, o šiemet lijo esant gana žemai temperatūrai, o paskui tapo karšta ir sausa. Šiemet jis savo vynuoges profilaktiškai purškė tik vieną kartą. Pernai purškė du, kai tik ūglių užuomazgos tebuvo, ir ligų išvengė.

Raimundo Valatkos vynuogės auga Kaune ir nuo šiųmečių šalnų nenukentėjo. „Šiemet pasodinau net 6 naujas rūšis, viskas puikiai auga, po tos šaltos nakties tik vienos vynuogės keletas ūgliukų nuleipo. Šalna, matyt, ėjo ruožu, nes vienos netoli gyvenančios kolegės visos vynuogės nurudavo. Derliaus laukiu gero, net sodinti nauji augalai turi po kekę ar dvi uogų. Ligos manęs irgi paprastai nepasiekia, iki šiol jų nebūdavo, nors nieko nedarau profilaktiškai“, – pasakoja Raimundas.

Senosios jo vynuogės šiemet labai didelius ūglius užaugino. Tikimasi ir gero derliaus.

Taigi nuomonės skirtingos. Lieka laukti rudens ir rezultatų.